Update: Legat de întârzierile cu care s-au derulat lucrările de introducere a utilităților și de construcție a drumului de acces la stația de transfer de la Vălureni (investiție care cade în sarcina Primăriei Tîrgu-Mureș), Kagan Ildiko, șefa Serviciului de Control Gospodărire Comunală din cadrul Primăriei Tîrgu-Mureș spune că dacă toate merg bine, lucrările vor fi finalizate în aproximativ trei-patru luni: „Săptămâna aceasta se adjudecă licitația, iar termenul de execuție a lucrărilor este de trei luni”.
Consiliul Județean (CJ) Mureș se pregătește să dea undă verde pentru demararea licitației de atribuire a unui contract cu o valoare de peste 97 de milioane de lei, pe o durată de cinci ani. Este unul din cele mai mari contracte cu finanțare din bani publici pe care o autoritate din județul Mureș îl scoate la bătaie, în condițiile în care vorbim despre finanțare venită direct de la cetățeni, prin plata unei taxe (în cazul de față de salubritate), spre deosebire de contractele cu finanțare europeană nerambursabilă, unde întârzierile la plată sunt de ordinul lunilor sau, uneori, trecute de un an.
Despre ce este vorba?
Concret, în ședința ordinară de săptămâna trecută, consilierii județeni au aprobat „Proiectul de hotărâre privind aprobarea măsurilor propuse de colectivul de coordonare și supervizare constituit în vederea atribuirii delegării gestiunii depozitului ecologic zonal și a stației de tratare mecano-biologică din localitatea Sînpaul, județul Mureș”. Tradus din limbaj birocratic după ședință, președintele CJ Ciprian Dobre a încercat să explice despre ce este vorba: „Astăzi am făcut împreună cu colegii noștri consilieri județeni un pas mare înainte, pentru că am aprobat practic măsurile propuse de colectivul de lucru din cadrul CJ în vederea atribuirii delegării. De fapt, este vorba despre primul pas în ceea ce privește întocmirea caietului de sarcini pentru cel care va participa la licitația de operare a gestiunii deșeurilor la nivelul județului Mureș. Și aici vorbim în special și de stația de tratare mecano-biologică și depozitul ecologic, unde urmează să fie păstrate pentru viitor reziduurile care vin de la stația de tratare mecano-biologică. Este un pas important, următorul este licitația pentru operatorul de deșeuri la nivelul județean”. Concret, se caută operatorul care va gestiona stațiile de transfer, de tratare mecano-biologică, precum și depozitul zonal de deșeuri de la Sînpaul, unde se vor colecta toate deșeurile din județul Mureș, mai puțin zona Sighișoara, care are depozit propriu.
Intrând puțin mai tare în detalii…
…aflăm că documentația pentru operatorii interesați de contract ar putea fi disponibilă în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) în circa două săptămâni. „Începând de luni (n. red. azi, 31 martie), pregătim toate formalitățile pentru transmiterea documentației de atribuire spre validare în sistemul electronic de licitații, o procedură care durează aproximativ 14 zile. Dacă nu vor fi observații, comentarii și solicitări de clarificări și totul e în regulă, după 14 zile, documentația de licitație rămâne accesibilă în SEAP tuturor potențialilor ofertanți”, spunea Radu Spinei, managerul proiectului.
Despre contract, mai trebuie spus că a fost împărțit în două loturi, unul de 78,2 milioane de lei și unul de 19,1 milioane de lei. În studiul de oportunitate se mai precizează detaliat și activitățile acoperite de acest contract, respectiv: „1. precolectare, colectare şi transportul deşeurilor municipale la stația de sortare/transfer, sortarea deșeurilor, inclusiv ale deşeurilor toxice, periculoase din deşeurile menajere, cu excepţia celor cu regim special; 2. colectarea, transportul, sortarea, valorificarea şi eliminarea deşeurilor provenite din gospodăriile populaţiei, generate de activităţi de reamenajare şi reabilitare interioară a locuinţelor, apartamentelor proprietate individuala; 3. sortare/transfer a deşeurilor municipale și operarea stațiilor de sortare, transfer și compostare de la Cristești, inclusiv operarea stației de transfer de la Bălăușeri; 4. transport a deșeurilor de la stațiile de transfer; 5. depozitarea controlată a deşeurilor municipale și administrarea depozitului de la Sînpaul; 6. tratarea deșeurilor și operarea stației de tratare mecano-biologică (TMB)”.
În timp ce se pregătește licitația…
…există însă semne serioase de întrebare lăsate oarecum încă fără răspuns. De pildă, un punct cheie din proiect, fără de care cel mai mare producător de deșeuri din toată ecuația proiectului – municipiul Tîrgu-Mureș – nu poate intra efectiv în operare, este stația de transfer de la Vălureni (comuna Cristești). Potrivit proiectului, Primăria Tîrgu-Mureș trebuia să deruleze investițiile în utilități și drumul de acces spre stație, lucru care încă nu s-a întâmplat. Situația este recunoscută și de președintele CJ Ciprian Dobre, care n-are însă prea multe pârghii la dispoziție pentru a forța mâna Primăriei: „Ce ține de CJ, noi mergem înainte. Vom licita și operatorul, vom licita și tot ceea ce ține de CJ. Faptul că Primăria Tîrgu-Mureș nu își îndeplinește obligațiile contractuale, respectiv drum, apă, canalizare și curent la stația de sortare din Cristești, este deja un adevăr pe care cu toții îl cunoaștem și, da, este o vulnerabilitate a acestui proiect de sistem de management integrat. Am luat toate măsurile legate de CJ și de ceea ce înseamnă periclitarea unui proiect de aproape 50 de milioane de euro. Dacă există un pericol, acela este pericolul corecțiilor financiare. Corecții pe care, cu siguranță, dacă vom fi în această situație, le va suporta tot cetățeanul municipiului Tîrgu-Mureș. Acestea pot merge până la 100% din valoarea proiectului”.
Trei cooperări
Tot la ședința de săptămâna trecută, consilierii au aprobat și alte trei colaborări în care CJ fie pune la dispoziție gratuit spații de cazare sau săli de spectacole, fie contribuie inclusiv financiar la cofinanțarea unor evenimente. La final de ședință, Ciprian Dobre explica: „Am avut trei proiecte legate de colaborări. Este vorba despre un proiect care deja este tradițional pentru CJ Mureș, este vorba despre Harmonia Cordis, un concert care se organizează de mai multă vreme. De asemenea, o altă colaborare a CJ este de fapt suportarea cheltuielilor legate de organizarea Olimpiadei Naționale de Limbi Romanice. Pentru noi este o datorie de onoare de a suporta costurile cu cei mai buni copii din țară la limbi romanice. De asemenea, am aprobat și colaborarea cu Societatea Română de Medicină a Muncii, prin punerea la dispoziție a spațiilor pe care le deține CJ pentru acest congres național care se ține pentru prima dată la Tîrgu-Mureș”. Aceștia sunt însă bani mărunți față de ce va însemna cofinanțarea în calitate de partener a Festivalului Peninsula.
Lucrul acesta a fost observat și de consilieri…
…cel care a ținut să ia cuvântul fiind însă doar social-democratul Vasile Boloș. El spunea în intervenția sa că sunt câteva zeci de proiecte pe care CJ le finanțează anual pe diferite evenimente, cu sume mici, dar sunt și unele în care CJ investește disproporționat. Dobre a replicat spunând că pentru a readuce acasă ceva ce am pierdut, costurile sunt mai mari decât pentru a menține ceva ce deja avem. Referirea era evidentă la Festivalul Peninsula, unde CJ a bătut palma cu organizatorii încă de anul trecut pentru a reveni la Tîrgu-Mureș. Iată că perioada de derulare a festivalului se știe (17-20 iulie), însă nici până azi nu știm cu cât va contribui CJ. Singura declarație pe care Dobre a dat-o presei pe această temă se rezumă la o estimare: „Deocamdată am făcut o proiecție de buget. Bugetul Festivalului Peninsula îl avem în momentul în care știm despre ce este vorba. Este sigur că vom asigura o finanțare de până în aproximativ 3-400.000 de lei”.
Tot legat de evenimente…
…de notat intervenția lui Kelemen Atilla-Márton liderul grupului UDMR la „Proiectul de hotărâre privind aprobarea participării Consiliului Județean Mureș la organizarea, desfășurarea și finanțarea unor activități culturale și sociale de interes public județean”. Aici s-a votat practic un cadru general, cu niște reguli prin care CJ se asigură că, în calitate de partener la anumite evenimente sau proiecte, CJ sau județul va fi promovat sub o formă sau alta. După acest pas, UDMR deja a anunțat că va veni cu un proiect de hotărâre pe care-l va supune aprobării la ședința viitoare. Kelemen preciza după ședință: „Data trecută s-a ivit problematica promovării în diferite limbi a diferitelor evenimente, am ajuns la concluzia că nu se poate face o reglementare generală care să intre în această hotărâre pentru că limbile în care este necesară promovarea unui eveniment depinde în principiu de publicul țintă și vrem să facem un contract cadru, conform căruia vor fi contractate aceste colaborări pe fiecare eveniment în parte, care să conțină o prevedere și în această direcție referitoare la promovarea în diferite limbi depinzând de publicul țintă al fiecărui eveniment”. Concret, dacă pe Valea Nirajului se va organiza un eveniment cofinanțat de CJ, la care publicul țintă este majoritar vorbitor de limba maghiară, promovarea evenimentului se va putea face legal și în limba maghiară. Asta în cazul în care proiectul UDMR va trece la vot.
Cătălin Hegheș
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.