Primii formatori de paramedici din Republica Moldova, respectiv şase ofiţeri şi subofiţeri pompieri, au absolvit miercuri cursurile Centrului Naţional de Pregătire a Formatorilor de Paramedici de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ‘Horea’ al judeţului Mureş.
Absolvenţii s-au pregătit timp de şase luni inclusiv pe simulatorul virtual complex, unic în sud-estul Europei, care funcţionează în cadrul ISU Mureş, iar la întoarcere în Republica Moldova vor începe să pregătească paramedici, în perspectiva operaţionalizării unor echipaje SMURD pe teritoriul acestui stat. ‘Este practic acelaşi curs care se ţine şi pentru formatorii de paramedici din România, deci curricula este absolut identică. Prin fonduri alocate de la Fundaţia pentru SMURD, anul trecut, în octombrie, au fost invitaţi cei şase ofiţeri şi subofiţeri din Republica Moldova pentru a face acest curs la Centrul Naţional de Pregătire a Formatorilor de Paramedici din Târgu Mureş, ei urmând ca la întoarcerea în Republica Moldova să deservească centru lor de instruire nou constituit, cu echipamente care sunt asigurate tot din fonduri de la Fundaţia pentru SMURD, în ideea ca într-un an să se creeze numărul suficient de paramedici prin care să se poate operaţionaliza cel puţin două echipe de paramedici SMURD în Republica Moldova, asta în contextul în care există mai multe proiecte printre care şi un proiect transfrontalier de dezvoltare a sistemului SMURD în ţara vecină şi prietenă’, a declarat presei dr. Cristian Boeriu, coordonatorul SMURD.
Potrivit acestuia, proiectul transfrontalier prevede achiziţionarea unui elicopter de intervenţie medicală, care va opera din România, dar care va acţiona transfrontalier, inclusiv în Republica Moldova, fiind semnate deja o serie de acorduri interguvernamentale.
Vor fi achiziţionate şi o serie de autospeciale pentru pompierii din Republica Moldova, între care şi două autospeciale pentru intervenţie la dezastre, care vor avea şi posibilitatea de transport victime. ‘Desigur vor fi dotate şi cu echipamente de prim ajutor, urmând ca într-un viitor apropiat să fie 2-3 unităţi de pompieri din Republica Moldova dotate cu ambulanţe de prim ajutor de tip B’, a spus dr. Cristian Boeriu, care a precizat că paramedicii se formează în şase săptămâni, iar formarea de formatori de paramedici durează şase luni.
Prefectul judeţului Mureş, Corneliu Grosu, a spus în cadrul festivităţii că cei şase absolvenţi moldoveni au participat nu doar la simulări, ci şi la intervenţii alături de paramedicii mureşeni. ‘Aceşti oameni se întorc în Moldova nu doar cu cunoştinţe profesionale pe care le-au dobândit aici, dar şi cu o zestre materială, care va constitui începuturile SMURD-ului în Republica Moldova (…) Am înţeles de la comandantul lor că au dorinţa de a avea această dotare şi în Republica Moldova’, a declarat Corneliu Grosu.
AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.