Regina Angliei, cu rădăcini la Sângeorgiu de Pădure

Regina Angliei, cu rădăcini la Sângeorgiu de Pădure

2012_02_06_138336343_rszSângeorgiu de Pădure, situat în partea sud-estică a judeţului Mureş, pe DN 13A Bălăuşeri-Sovata, adăposteşte unul dintre cele 26 de castele nobiliare din judeţ. Oraşul este construit în secolul al XVIII-lea şi este cunoscut pentru faptul că aici s-a născut Claudine Rhedey, stră-stră-străbunica reginei Angliei.

Domiciliul familiei nobiliare Rhedey a fost construit în secolul XVIII, pe locul unui alt castel, a fost renovat în 1759 şi 1809, când a căpătat actuala înfăţişare, iar localnicii susţin că era legat printr-o pasarelă de biserica ridicată vis-a-vis, în urmă cu aproape 700 de ani.

Legătura între Castelul Rhedey şi Biserica Reformată, aflată în imediata sa apropiere, persistă şi astăzi, însă doar spiritual, în sensul că, în cripta de sub aceasta sunt îngropaţi mai mulţi membri ai familiei Rhedey, inclusiv Claudine, cunoscută drept contesa Claudia Rhedey.

Cripta familiei Rhedey, în care se află Claudia Rhedey, moartă în 1841, a fost complet zidită în 1614, din cauza ciumei şi redeschisă doar pentru a o înmormânta pe contesă – respectându-i-se astfel ultima dorinţă. A stat închisă din nou, timp de aproape 100 de ani, până în 1935, când au fost efectuate ample lucrări de renovare în interiorul bisericii.

‘Biserica Reformată din Sângeorgiu de Pădure are o istorie de aproape 700 de ani şi aici este înmormântată contesa Claudia Rhedey, stră-străbunica reginei Angliei, Elisabeta a II-a. (…)Claudia este înmormântată faţă în faţă cu amvonul bisericii. (…) Ea a murit în Austria şi a fost transportată într-un coşciug de plumb, dar pe acest coşciug se află un gemuleţ prin care s-a stabilit că este într-adevăr Claudia Rhedey, deoarece purta la gât un colier pe care îl primise de la naşii ei de botez şi de confirmare’, a declarat pentru AGERPRES, Hajnal Gaspar, soţia preotului reformat din Sângeorgiu de Pădure.

Ea a spus că dorinţa contesei maghiare Claudia, încă de pe vremea când era copil, a fost să fie înmormântată în această biserică.

Deasupra mormântului ascuns sub podeaua bisericii tronează două plăci comemorative din marmură neagră: prima placă a fost donată bisericii în 1905, de către Mary Victoria, prinţesă de Wells, iar cea de-a doua tot de către ea, dar în 1935, când era deja Regină a Angliei.

Istoricul Mihaly Spielmann a explicat că, prin căsătorie, Claudia Rhedey a primit titlul de contesă de Teck şi a primit şi cel de contesă de Hohenheim. Claudia este strămoş al casei regale Windsor, adică Hanovra – casa britanică schimbându-şi, în anul 1914, numele din Hanovra în Windsor, atunci când Anglia a intrat în primul război mondial împotriva Germaniei.

‘De fapt, această dinastie engleză de astăzi este de origine germană. Ea, adică Claudia, a fost botezată sub numele de Claudina Susanna, la Sângeorgiu de Pădure, în biserica reformată (sau calvină) de acolo. (…) La un bal, l-a cunoscut pe viitorul ei soţ, pe principele Wurtemberg, pe nume Alexandru Paul, care, după moartea tatălui său, a primit şi titlul de prinţ de Teck, fiind singurul urmaş pe linie bărbătească al familiei Wurtemberg. El a cerut-o în căsătorie, dar a fost refuzat de tatăl ei, pe motiv că nu este reformat, nu este protestant şi pe motiv că nu ştie ungureşte. Până la urmă, el a venit şi a cerut-o în căsătorie în ungureşte şi… amor vincit. Amorul a învins totul şi ea s-a căsătorit cu el. Ei trăiau la Viena pentru că acest prinţ de Wurtemberg a fost un conducător de oaste, un mercenar, dacă vreţi, care trăia la curtea vieneză a habsburgilor. Din această căsătorie au rezultat trei copii, două fete şi un băiat. Acest băiat este, dacă vreţi, linia sau acel punct de legătură între familia Wurtemberg şi familia Windsor, fiindcă el a fost acela care s-a căsătorit cu Mary Adelaide, care este bunica reginei Victoria, şi din căsătoria lor s-a născut o fată, fată care a fost soţia regelui George al V-lea, bunicul reginei Elisabeta de astăzi a Marii Britanii’, a arătat istoricul.

Strămoaşa familiei regale a Marii Britanii s-a născut în 1812, la Sângeorgiu de Pădure, iar fiul ei, Francisc Wurtemberg (Franz Paul Karl Ludwig Alexander Herzog von Teck) s-a căsătorit cu prinţesa Mary Adelaide, stră-străbunica Reginei Elisabeta a II.

Nepoata Claudiei Rhedey rezultată din urma acestei căsătorii, Mary Prinzessin von Teck, s-a căsătorit cu George al V-lea, nepotul reginei Victoria a Marii Britanii şi bunicul Elisabetei a II-a, care în 1910 a ajuns regele Angliei. Fiul lor, cunoscut sub numele de George al VI-lea, prinţul moştenitor, s-a căsătorit cu o prinţesă grecoaică, Marina (Lady Elizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyon care a trăit între anii 1900 şi 2002), cu care au avut o fiică, Elisabeta a II-a, actuala regină a Angliei.

Potrivit istoricului, Claudia Rhedey a murit, la 29 de ani, într-un accident banal, pe când era însărcinată cu al patrulea copil, într-o localitate numită în germană Petau, care astăzi se află în Slovenia.

‘Sunt mai multe variante privind accidentul: cea mai probabilă pe care am întâlnit-o în mai multe surse, a fost că a venit cu o caleaşcă şi s-a rupt roata caleştii, iar ea a căzut în şanţul de lângă drum, a fost atât de grav rănită încât doctorii nu mai puteau să facă nimic şi, după 4-5 zile, după accident, a murit’, a susţinut Spielmann.
Istoricul a mai arătat că, în anul 1905, a venit un sol al familiei regale engleze şi a pus o placă comemorativă de marmură în biserica din Sângeorgiu de Pădure. Prinţul Charles, care a recunoscut această filieră, a vizitat locul de veci al familiei Rhedey, respectiv al strămoaşei sale.

AGERPRES

Lasă un răspuns