Violenţa, agresivitatea, este prezentă în viaţa noastră, pentru că, deşi nu ni se întâmplă nouă, ne afectează pe toţi. Dacă ne dorim o lume mai bună, o schimbare, trebuie să contribuim fiecare la asta, măcar cu o atitudine diferită. În primul rând, să vorbim despre faptul că violenţa nu este ceva normal şi ne exprimăm punctul de vedere. Apoi ne informăm despre ce poate face o victimă, cine o poate ajuta şi mai ales CUM POT AJUTA EU? Pot face asta, dacă ştiu şi eu că violenţa în familie e pedepsită de lege, că victima poate apela la Poliţie, la serviciile de consiliere şi adăpost, că poate cere ordin de protecţie, că, dacă are urme, e de folos un certificat medico-legal. O pot ajuta, poate îi salvez viaţa, dacă o ascult, nu minimalizez problemele ei şi o îndrum spre servicii. Nu iau decizii pentru ea, nu îi spun ce să aleagă, îi spun că sunt oameni, instituţii, care o pot ajuta dacă doreşte să schimbe ceva în viaţa ei.
Campania „NASTURILOR” împotriva violenţei asta îşi doreşte. Să vorbim despre violenţă de mici, să arătăm că nu o acceptăm ca mod de viaţă, că suntem uniţi, că „nasturii” ne aduc împreună pentru a-i ajuta pe cei ce au nevoie. În ciuda minivacanţei, comunitatea s-a mobilizat, şcolile mai ales. „Nasturii umani” s-au reactivat imediat, iar pe Facebook (Siguranta Muresenilor) fotografiile arată ce minuni pot face oamenii împreună, încă de la grădiniţă.
Imediat după lansare, la Biblioteca Judeţeană, 2 grupuri de elevi au vizionat filmul „Aripi frânte”, un documentar cu femei din penitenciar care au ajuns să se transforme din victime în agresori. Nu au cerut ajutor nimănui şi după multe suferinţe nu au mai putut accepta. Însă violenţei nu îi răspundem cu violenţă, va fi o reacţie fără sfârşit, iar copiii rămân fără ambii părinţi… De altfel, bibliotecarii oferă nasturi tuturor cititorilor în această perioadă. Mai mult, Monica Avram şi un grup de colegi au dus simbolul campaniei şi la Bruxelles!
Centrele Sighişoara şi Mureş pentru copii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, ale Organizaţiei Salvaţi Copiii Mureş, s-au implicat activ în campanie. Prezenţi la Sighişoara, am discutat aici câteva lucruri legate de simbolul nasturelui care ne ţine împreună, chiar dacă suntem departe de cei dragi. Într-o atmosferă emoţionantă, alături de copii şi părinţi, am confecţionat brăţări cu simbolul campaniei, nasturi-fluturaşi!
VOLUNTAREX este un grup de elevi grozavi, coordonaţi de oameni deosebiţi (Carmen Nichiforiuc şi Emil Bloj). Implicarea lor a fost grozavă: biscuiţi-nasturi, confecţionare de broşe şi promovarea campaniei la o competiţie sportivă, diseminarea mesajelor şi informaţiilor în mediile lor, dezbateri şi discuţii despre cum ne putem implica, ce putem face să ajutăm pe cei aflaţi în situaţii de risc.
O mulţime de cadre didactice şi preşcolari, elevi, studenţi, au arătat că le pasă. Despre implicarea lor, în materialul următor. Nu uitaţi! TEAMA NU ESTE RESPECT şi nu are ce căuta într-o familie! (Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii)
Multumim multe pentru sustinere!