”Parcarea subterană”, un proiect ce dezgroapă securea de luptă!
”Parcarea subterană”, un proiect ce dezgroapă securea de luptă!

”Parcarea subterană”, un proiect ce dezgroapă securea de luptă!


De la ultima ședință de Consiliu Local încoace subiectul cel mai aprig discutat în Tîrgu Mureș se referă la e proiectul parcării subterane. Ce înseamnă traficul în orele de vârf, ce aventură înseamnă găsirea unui loc de parcare în centrul urbei, nu necesită nicio prezentare. Fluidizarea traficului s-a încercat prin montarea mai multor semafoare și sensuri giratorii în punctele sensibile din oraș, s-a mai furat din trotuare și spații verzi pentru parcare, dar problema încă e departe de a fi rezolvată. Nici proiectul parcării subterane nu este chiar de ieri, după cum aflăm dintr-un articol de szekelyhon.ro  ”Proiectul parcării a fost realizat în 2009 cu scopul de a degrava circulația și de a soluționa problema parcărilor în centru. Investiția estimată pe atunci la 33 milioane lei, la sfârșitul lui ianuarie 2019  ar costa 42 de milioane”, se arată în articol.

Susținători și contestatari

Centrul orașului are un stil aparte, cu niște clădiri în stil baroc ce datează din secolul al XVIII-lea, cu spații verzi și rondouri de flori ce i-au dat însuși numele pieții ”Trandafirilor”. Proiectul construirii unui garaj sub această piață, din 2009  încoace nu a fost susținut de consilierii UDMR, ca în ianuarie, la ultima ședință majoritatea consilierilor să voteze pentru adoptarea proiectului. Excepție făcând un consilier UDMR și unul POL care s-au abținut și doi consilieri POL care au votat împotriva proiectului.

Sume exorbitante

Cei care contestă proiectul susțin că nu au fost luate în calcul cheltuielile ce ar putea apărea pe parcurs, pentru soluții tehnice mai bune sau din cauza unor situri arheologice. În plus , ei susțin că parcarea subterană nu ar rezolva fluidizarea circulației după ce, că ar presupune sume exorbitante  în funcție de câte locuri de parcare ar asigura.

Prea mică pentru un preț atât de mare

Parcarea subterană ar avea 415 locuri de parcare pe o suprafață de 12320 mp,  în comparație cu parcarea supraterană de 5 etaje în Cluj, care  pe o suprafață mult mai mică asigură 382 de locuri de parcare.

Proiectul, susțin contestatarii, ar afecta în mod negativ stilul baroc al centrului, prin cele două intrări moderne în subteran pe lângă clădirile monument istoric și ieșirea în imediata vecinătate a Bisericii Sf. Ioan Botezătorul. Lucrarea ar afecta deasemenea și ruinele aflate sub pământ ale fostei primării construite în stil baroc în 1772 de către Paul Schmidt și alte relicve din evul mediu. Aceste lucrări ar fi nu doar dăunătoare , dar și ireversibile, se arată în articolul citat.

Păreri pro și contra

Arhitectul  Győrfi Zalán: Actuala Piața Trandafirilor a însemnat centrul orașului încă din secolul al XIV-lea, asta însemnând că odată cu începrea săpăturilor multe relicve vor putea ieși la iveală atât de ev mediu, de epoca modernă cât și din epoca barocă. Legea prevede ca zonă de protecție de mai multe zeci de metri distanță între clădirile monument istoric și de noile construcții.

Arhitectul Keresztes Géza: Ar trebui proiectată mai întâi zona de circulație în care ar trebui integrate și parcările, ideală ar fi o parcare mare  la 100 de m de centru. Pe vremea primarului Fodor Imre (1996-2000) a existat un teren desemnat pentru parcare, dar după pierderea alegerilor acolo s-au ridicat două biserici. Parcarea subterană  ar îngreuna și mai mult traficul, iar jumătate din cele 415 locuri din start ar fi ocupate de cei care lucrează în centru, iar un alt impedimenta ar însemna cablurile de internet și  de telefonie.

Magyary Előd șeful fracțiunii UDMR din Consiliul Local: motivele care au dus schimbarea de macaz a UDMR trebuie căutate în ”prețul unor înțelegeri politice”, fără a da detalii. Faptul că parcarea subterană după ce că nu ar rezolva problema traficului ar face și mai înghesuit centrul e ”problema e psihică în capul unora .”

Tatár Lehel, consilierul POL: proiectul parcării subterane lasă de dorit atât ca preț cât și soluții tehnice, suma de 42 de milioane de lei s-ar dubla dacă s-ar ține cont de toate scăpările de detalii profesionale, câte benzi să aibă drumul la cele două intraăi precum și la ieșire. Cât despre terenul pe care s-ar putea construi celelalte două clădiri de parcare supraetajată Tatár consideră că nu există lege care ar interzice ca imobilul nefinalizat din spatele Mureș Mall  nu ar putea fi exproprierat pentru beneficii publice, potrivit transindex.

Divergențe de autoritate

Potrivit președintelui UDMR Tîrgu Mureș, Vass Levente, există divergențe între Consiliul Permanent Teritorial (CPT) al Județului Mureș, UDMR de Județ și UDMR de oraș. O decizie a CPT spune că grupurile UDMR pe oraș sau pe județ se află sub autoritate a CPT.Tot la sugestia CPT au cerut consilierii amânarea votului pentru parcarea subterană de pe 29 noiembrie 2018 pe ianuarie 2019, deși între cele două date au mai fost trei ședințe de consiliu local. Cu toate acestea nu a sosit nicio indicație din partea CPT despre modul cum ar trebui să voteze consilierii UDMR: ”Și exemplul parcării subterane dovedește că decizia CPT de  a prelua unele decizii de competență de la organizația orășenească, în practică nu se întâmplă de fiecare dată. Dacă sistemul actual nu se va schimba ne putem aștepta ca pe viitor să avem mai multe situații care ne vor duce la nehotărâre sau chiar la disfuncționalitate. În acest caz CPT a comis o neglijență, neefectuându-și activitatea cu aceeași coerență pe care chiar el și-a impus-o”, a fost de părere Vass Levente. CPTare dreptul  să traseze direcții politice , dar nu are dreptul de a trasa regulamente de funcționare, acestea fiind în competența  Consiliului Reprezentanților Regionali (CRP). ”Noi am semnalat acest aspect într-un document oficial adresat organizației județene, dar până la această dată nu am primit răspuns” – se arată în  scrisoarea lui Vass.

Vass dezinformează, susține Péter Ferenc

Într-un comunicat postat pe pagina sa de socializare Péter Ferenc spune: ”conducerea orășenească UDMR dezinformează de câteva zile opinia publică referitor la construcția parcării subterane  ce va fi construită în centrul municipiului” Într-un comunicat aceste aprecizează: „ Consiliul Permanent Teritorial (CPT) a avut o singură decizie, aceea de a cere amânare în noiembrie 2018. Această decizie fiind în vigoare și astăzi, deci  responsabilitatea politică îi privește pe cei din conducerea fracțiunii orășenești care au decis în competență. Și arată articolul 45 pargraful 8-9-10 din Statutul UDMR MUREȘ potrivit căruia în problemele care ating interesele întregii comunități  trebuie să se consulte organizațiile orășenești cu cele județene. Dacă ar fi fost respectate aceste prevederi nu s ar fi ajuns să fie nevoie la decizia CPT. Nu au fost discuții nici despre parcare, nici despre creditele bancare, iar afirmația lui Magyary este de a dreptul inadmisibilă și de neacceptat, cazul va fi discutat a următoarea ședință CPT.”

Péter Ferenc se face auzit

În replică Vass Levente s-a arătat mulțumit de faptul că în sfârșit se face auzit și Péter Ferenc  în legătură cu parcarea subterană, cu toate că nu face mai mult decât să paseze responsabilitatea. ”Eu am învățat din asta că trebuie să-i furnizăm mult mai multe informații lui Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș, chiar dacă majoritatea acestor informații sunt publice și cunoscute în general. Cât despre postarea acestuia pe Facebook are dreptate că la prima ședința de consiliu Local nu s-a ajuns la o hotărâre. Ar fi fost de folos dacă președintele de Consiliu Județean ar fi avut ocazia să vadă în urmă cu 10 ani cine a votat pentru construirea parcării subterane? Dacă nu mă-nșel toată fracțiunea UDMR a votat proiectul lui Claudiu Maior din 2009 : Bakos Levente, Peti András, Csegzi Sándor, Kolozsváry Zoltán, Molnár Gábor, Törzsök Sándor, Dávid Csaba, Mózes Levente și Bálint István. Și ce a urmat în 2011? Fracțiunea UDMR n-a susținut  studiul de fezabilitate, n-a votat hotărârea de consiliu local. Acesta a fost depus din nou cu date actualizate”.

Mesajul lui Péter Ferenc

Președintele Consiliului Județean i-a comunicat public lui Magyary Előd că pactizarea udemeriștilor târgumureșeni cu proiectele primarului Florea de a edifica o parcare subterană în Piața Trandafirilor și de a aproba creditul uriaș care va îndatora orașul îi va atrage punerea în discuție în următoarea ședință a Consiliului Permanent Teritorial UDMR Mureș. Totodată susține că Magyary și consilierii au votat după capul lor, în urma unor negocieri politice, fără un acord cu regulamentele interne.

Dezbatere Live pe facebook, luni!

Au urmat schimburi de replici pe pagina de socializare între Péter Ferenc și Vass Levente. Când doi se ceartă, al treiela (poate) câștigă. Luni, 18 februarie 2019  de la ora 18,30 discuții live despre Parcarea Subterană, pe facebook cu directorul Muzeului Județean Mureș Soós Zoltán, fost consilier local și candidat la fotoliul de primar în 2016, moderate  de Agenda de Mureș. (EM)