Pe lângă un sistem de comunicare, sunt cele mai folosite instrumente de securitate din locuințele și chiar birourile noastre. Le folosim pentru a alege pe cine primim în incinta blocului sau a casei. Există mai multe tipuri de interfon, unele chiar foarte avansate.
Primul instrument de securitate și comunicare cu exteriorul pe care îl avem instalat acasă și la birou este bine-cunoscutul interfon. Deși nu îi acordăm aproape nicio importanță, fără el nu am putea avea controlul asupra accesului persoanelor în imobilul nostru. Sunt modele de interfoane puse pe piață, deși noi ne-am obișnuit cu cel clasic.
Iată câteva din tipurile de interfoane din care poți alege:
- Interfonul cu receptor
Este cel mai utilizat dintre toate tipurile de interfon. Permite apelarea și vorbirea din partea exterioară și vorbirea prin receptor și permiterea accesului din interiorul locuinței. Majoritatea persoanelor consideră că nici nu ar avea nevoie de mai mult de atât, deși există mult mai multe tipuri de interfoane, cum se poate vedea pe http://www.comod.ro/, de exemplu.
- Interfonul video
Acest model, pe lângă funcțiile amintite mai sus, are opțiunea video, ceea ce înseamnă că partea din interiorul imobilului al interfonului are incorporat un ecran ce transmite imaginea captată din partea exterioară cu persoana care sună. Interfonul video înseamnă un plus de securitate pe lângă cel clasic pentru a reconfirma identitatea celui care solicită accesul.
- Interfonul cu apelare prin Wifi
Interfonul prin Wifi este un model apărut nu de multă vreme și reprezintă o evoluție a tehnologiei pentru aparatele folosite la scară largă. Acest tip de interfon este folosit în cele mai multe cazuri la orice imobil în care nu este necesară instalarea mai multor interfoane, cum ar fi o casa, o vila sau un birou unde nu este nevoia de a suna la altă familie sau firmă. Funcționează în următorul mod: în exteriorul imobilului se instalează partea de interfon ce conține o cameră video și un singur buton de apelare, iar atunci când o persoană sună, va iniția un apel pe telefonul mobil al proprietarului, pe ecranul căruia va putea vedea și înregistra fotografii și clipuri cu cel sau cea care cere accesul în imobil. Aceste modele au inclusă opțiunea de LED a camerei video, pentru a putea vedea apelantul și pe timpul nopții. Sistemele de operare ale smartphone-urilor pe care funcționează acest model de interfon sunt, în general, iOS și Android.
- Interfonul de ghișeu
Acest tip de interfon reprezintă interes pentru persoanele ce au angajați care lucrează la ghișee securizate, cum ar fi cele de la tonetele de bilete și abonamente pentru transportul public, de la agențiile de schimb valutar, de la locurile de plată ale taxelor către stat etc.
Deja le-am văzut și știm cum arată majoritatea. Au un dispozitiv plasat pe geamul ghișeului pe unde se poate realiza conversația, iar unele modele mai au incorporat și un microfon adițional pentru persoana ce se ocupă de ghișeul respectiv pentru transmiterea mai clară a informațiilor. Deși acesta nu este neapărat clasificat ca o măsură de siguranță, așa cum este geamul ghișeului, interfonul de ghișeu este o soluție pentru a ameliora comunicarea în această situație.
În prezent, cele mai multe aparate de interfon sunt folosite în incinta blocurilor, însă acestea nu ar trebui să își găsească limita aici. Tocmai, pentru că sunt un element cu rol de securitate și accesibile din punctul de vedere al prețurilor, ar trebui să fie folosite la cât mai multe locuințe, indiferent de tipul acestora.
Sursă foto: shutterstock.com