A fost adoptat în Camera Deputaților, în calitate de for decizional, proiectul de Lege privind zonele metropolitane, elaborat în concordanță cu structura Planului Național de Redresare și Reziliență, componenta 10 – Fondul local, reforma 2 – Crearea cadrului de politică pentru o transformare urbană durabilă.
Asociațiile de dezvoltare intercomunitară (ADI) sunt definite ca structuri de cooperare cu personalitate juridică, de drept privat și de utilitate publică, înființate de unitățile administrativ-teritoriale, pentru realizarea în comun a unor proiecte de interes zonal sau regional, ori pentru furnizarea în comun a unor servicii publice.
Obiectivele generale ale politicii de dezvoltare metropolitană, prevăzute în proiect, sunt 𝑟𝑒𝑑𝑢𝑐𝑒𝑟𝑒𝑎 𝑑𝑖𝑠𝑝𝑎𝑟𝑖𝑡𝑎̆𝑡̦𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑒𝑐𝑜𝑛𝑜𝑚𝑖𝑐𝑒, 𝑠𝑜𝑐𝑖𝑎𝑙𝑒 𝑠̦𝑖 𝑟𝑒𝑔𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙𝑒 𝑝𝑟𝑖𝑛 𝑐𝑜𝑛𝑠𝑜𝑙𝑖𝑑𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑙𝑒𝑔𝑎̆𝑡𝑢𝑟𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑢𝑟𝑏𝑎𝑛-𝑟𝑢𝑟𝑎𝑙 𝑠̦𝑖 𝑐𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢-𝑝𝑒𝑟𝑖𝑓𝑒𝑟𝑖𝑒, 𝑐𝑟𝑒𝑠̦𝑡𝑒𝑟𝑒𝑎 𝑐𝑜𝑚𝑝𝑒𝑡𝑖𝑡𝑖𝑣𝑖𝑡𝑎̆𝑡̦𝑖𝑖 𝑒𝑐𝑜𝑛𝑜𝑚𝑖𝑐𝑒 𝑠̦𝑖 𝑐𝑎𝑝𝑎𝑐𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒𝑎 𝑟𝑒𝑔𝑖𝑢𝑛𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑑𝑒 𝑎 𝑝𝑟𝑜𝑠𝑝𝑒𝑟𝑎 𝑖̂𝑛𝑡𝑟-𝑜 𝑒𝑐𝑜𝑛𝑜𝑚𝑖𝑒 𝑔𝑙𝑜𝑏𝑎𝑙𝑎̆, 𝑐𝑟𝑒𝑠̦𝑡𝑒𝑟𝑒𝑎 𝑐𝑜𝑒𝑟𝑒𝑛𝑡̦𝑒𝑖 𝑎𝑐𝑡𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑎𝑑𝑚𝑖𝑛𝑖𝑠𝑡𝑟𝑎𝑡𝑖𝑣 𝑠̦𝑖 𝑎𝑠𝑖𝑔𝑢𝑟𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑢𝑛𝑒𝑖 𝑚𝑎𝑖 𝑏𝑢𝑛𝑒 𝑔𝑢𝑣𝑒𝑟𝑛𝑎̆𝑟𝑖 𝑙𝑜𝑐𝑎𝑙𝑒, 𝑎𝑠𝑖𝑔𝑢𝑟𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑠̦𝑖 𝑖̂𝑚𝑏𝑢𝑛𝑎̆𝑡𝑎̆𝑡̦𝑖𝑟𝑒𝑎 𝑎𝑐𝑐𝑒𝑠𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑡𝑢𝑡𝑢𝑟𝑜𝑟 𝑐𝑒𝑡𝑎̆𝑡̦𝑒𝑛𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑙𝑎 𝑠𝑒𝑟𝑣𝑖𝑐𝑖𝑖 𝑑𝑒 𝑖𝑛𝑡𝑒𝑟𝑒𝑠 𝑔𝑒𝑛𝑒𝑟𝑎𝑙.
𝐈̂𝐧 𝐣𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐮𝐥 𝐌𝐮𝐫𝐞𝐬̦ 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐢̂𝐧𝐫𝐞𝐠𝐢𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭𝐞 𝐩𝐚𝐭𝐫𝐮 𝐚𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐭̦𝐢𝐢 ”𝐳𝐨𝐧𝐞 𝐦𝐞𝐭𝐫𝐨𝐩𝐨𝐥𝐢𝐭𝐚𝐧𝐞”, grupate în jurul municipiilor Târgu Mureș – cu două orașe și 22 de comune, Reghin – cu nouă comune, Sighișoara – cu patru comune și Târnăveni – cu patru comune.
Calitatea de membru al asociației se dobândește conform prevederilor din Statut și Actul constitutiv. De exemplu, în Asociația „Zona Metropolitană Târgu Mureș” poate deveni membru al asociației orice unitate administrativ teritorială din județul Mureș, aflată la o distanță de până la 30 kilometri de municipiul Târgu Mureș.
Dumitrița Gliga