Aproximativ 350 de persoane protestează, joi, în municipiul Reghin împotriva proiectului de construire a unei fabrici de clei de către SC Kastamonu Romania SA, care include şi o fabrică de formaldehidă, pe motiv că aceasta ar putea polua întreaga zonă cu pulberi cancerigene.
Potrivit Jandarmeriei, protestul, care a început în zona industrială continuând apoi în faţa Primăriei Reghin, este autorizat de municipalitate şi pe parcursul acestuia se estimează prezenţa a 1.500 de participanţi.
Înainte de începerea protestelor, peste 1.000 de locuitori din Reghin au semnat o petiţie online împotriva construirii fabricii de clei, prin care au arătat că în spatele creării de noi locuri de muncă s-ar ascunde ‘o adevărată bombă ecologică, ce va cuprinde în scurt timp pădurile din zona Mocear, Valea Gurghiului, Lăpuşna’.
‘În spatele locurilor de muncă promise se află de fapt o poluare a aerului cu pulberi cancerigene, a apei Mureşului cu sulfiţi şi nitraţi în urma procesului tehnologic, în spatele salariilor de subzistenţă vor sta de fapt preţuri ridicate pentru legume şi fructe, care nu se vor mai face sau vor fi contaminate. În spatele banilor vărsaţi de turci la bugetul local se vor afla bani pe care va trebui să-i daţi pe medicamente pentru boli de plămâni grave, provocate de poluarea aerului’, se arată în petiţia online.
Petiţia, care va ajunge şi la comisarul european cu probleme de mediu de la Bruxelles, a fost iniţiată după ce SC Kastamonu Romania SA Reghin a depus la Agenţia de Protecţia Mediului din Târgu Mureş o cerere pentru avizarea proiectului ‘Construire fabrică de clei’, ce includea mai multe componente, inclusiv o fabrică de formaldehidă.
Agenţia de Protecţia Mediului, dat fiind numărul mare de contestaţii, a cerut un studiu de impact, un studiu de risc şi o evaluare pentru aria protejată din zona municipiului Reghin.
Investiţia de la Reghin împotriva căreia se protestează este evaluată la 100 de milioane de euro.
AGERPRES