Direcţia Silvică Mureş scoate la vânzare doar 1.835 de brazi de Crăciun, cu mult sub necesităţile pieţei, din cauza răspândirii reduse a bradului alb în pădurile de pe raza judeţului.
‘În această iarnă, Direcţia Silvică Mureş poate oferi pomi de Crăciun din păcate doar în număr de 1.835 de bucăţi, care este posibilitatea pădurilor judeţului de a oferi acest produs, sigur departe de necesarul pieţei. Fiind o specie de umbră, fiind o specie care reprezintă 2% dintre răşinoasele ţării şi 1% din răşinoasele judeţului Mureş, nu putem oferi pieţei suficienţi pomi de Crăciun. Aceşti 1.835 brazi de Crăciun vor fi puşi în vânzare din data de 17 decembrie, la Depozitul de Armăsari, preţurile sunt de la înălţimi de 0,70-1,30 metri – 20 de lei, 1,35-2,00 metri – 25 de lei, de la 2 la 3 metri, 30 de lei plus TVA’, a declarat presei, vineri, Adrian Pârlea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Mureş.
Acesta a spus că instituţia ar putea pune la dispoziţia doritorilor mai mulţi molizi, însă numai în baza unor comenzi ferme.
‘Există molidul care nu se cere pe piaţă şi din care am putea oferi pieţei mii de bucăţi, pentru că este 98% din răşinoasele judeţului, pe bază de comandă, pentru că nu tăiem fără comenzi ferme, ar fi de 10, 15 şi 20 de lei la înălţimile specificate anterior’, a susţinut Pârlea.
Potrivit reprezentantului Direcţiei Silvice Mureş, experienţa anilor trecuţi arată că în judeţ nu a fost niciodată criză de brazi de Crăciun, întrucât acesta a fost asigurat de judeţele cu potenţial mai mare – Neamţ, Suceava, Harghita, Covasna – dar şi de agenţii economici, care au importat din ţările nordice.
‘Sunt deja agenţi economici care au reuşit să înfiinţeze plantaţii specializate de pomi de Crăciun, totuşi să nu uităm că un asemenea pom de Crăciun are 10-15 de ani şi din anul acesta şi cel următor vor apărea şi agenţi economici privaţi din România care vor încerca să acopere această necesitate de pomi de Crăciun’, a mai spus Adrian Pârlea.
AGERPRES