Din punct de vedere etnografic, aici trăiește un mixt de populații ce includ români, maghiari și sași, influențe etnografice ce se observă și în obiceiurile și tradițiile zonei, dar și în arhitectura localităților. Când vorbești despre acest județ este greu să te limitezi la doar 10 obiective turistice, regiunea abundând în peisaje naturale spectaculoase și în obiective turistice unice în țară ca frumusețe și importanță istorică.
Târgu Mureș
În Târgu Mureș există numeroase locuri frumoase care merită vizitate, de la monumente istorice, la instituții culturale sau parcuri. Odată ajunși în oraș merită să urcați pe Platoul Corneşti, de unde veți avea o panoramă superbă asupra orașului sau să vizitați Piața Trandafirilor, piața centrală a orașului, unde se află și Catedrala Ortodoxă „Înălțarea Domnului”. De asemenea, în Târgu Mureș puteți admira și arhitectura clădirilor Primăriei, Palatului Culturii sau a Prefecturii. În zona centrală a orașului se află și Turnul Franciscanilor, Cetatea Medievală, Scara Rakoczi (sau Pasajul Rakoczi), dar și Sinagoga „Status Quo Ante”.
Nu putem să nu amintim însă și de Universitatea de Medicină din Târgu Mureș, una dintre cele mai importante instituții de învățământ din țara noastră.
Grădina Zoologică
Sursă foto: © Andrei Alexa
Grădina Zoologică este una dintre principalele atracții turistice din Târgu Mureș și împrejurimi, fiind cel mai mare spațiu de acest gen din Transilvania. Aceasta este amenajată pe Platoul Cornești, în „Pădurea Mare”, ce oferă condiții ideale pentru animalele care trăiesc aici. Grădina zoologică adăpostește aproximativ 500 de animale din diferite specii, de la pești, la păsări, reptile sau mamifere. Pe lângă țarcurile și pavilioanele ce adăpostesc animalele, în interiorul grădinii zoologie este amenajată și o mică grădină botanică.
Ștrandul Weekend
Sursa foto: © Alex Daniel Croitor
Ștrandul Weekend este o altă atracție turistică din Târgul Mureș. În timpul verii, acesta este unul dintre cele mai vizitate ștranduri din Transilvania, oameni din toate zonele Ardealului venind aici pentru relaxare, datorită mărimi sale și a amenajări lui, la standarde europene.
Complexul Weekend cuprinde bazine olimpice, bazine cu tobogane, bazine pentru copii, spații pentru plajă, terenuri pentru practicarea diferitelor sporturi de echipă, precum și numeroase spații de luat masa și locuri de cazare.
Palatul Culturii din Târgu Mureș
Sursă foto: Wikipedia
Palatul Culturii este una dintre cele mai importante instituții culturale din Târgu Mureș. Acesta a fost construit la începutul secolului XX și este una dintre clădirile reprezentative din perioada Belle Époque (perioada dinaintea Primului Război Mondial) din Transilvania, atât datorită rolului său în dezvoltarea culturală și artistică a zonei, cât și datorită arhitecturii sale. Fațadele palatului sunt împodobite cu mozaicuri, basoreliefuri în bronz și piatră, fresce și vitralii. Aici se află și cea mai puternică orgă din țara noastră, la care au concertat artiști români și străini de talie internațională.
Cetatea Sighișoarei
Sursă foto: © Draghicich
Cetatea Sighișoara, aflată în orașul cu același nume, este una dintre cele mai vechi și mai frumoase cetăți medievale din Transilvania. Aceasta a fost prima oară atestată documentar în anul 1280 (sec. al XIII-lea). Cetatea merită vizitată datorită farmecului său medieval, dat de străzile pietruite, scara de lemn, turnul cu ceas și clădirile medievale care încă și-au păstrat arhitectura.
Ca și curiozitate, în această cetate s-a născut domnitorul român Vlad Țepeș, cunoscut în străinătate ca și Contele Dracula. De asemenea, în cetate se organizează Festivalul Sighișoara Medievală, primul festival-spectacol din țara noastră dedicat promovării culturi și obiceiurilor medievale care, împreună cu cetatea, atrag anual mii de turiști atât din țară, cât și din străinătate.
Castelul Bethlen
Sursă foto: © Andrei Stancu
Castelul Bethlen din localitatea Criş, situată la aproximativ 19 kilometrii de orașul Sighișoara, este un alt obiectiv turistic medieval ce merită vizitat. Bazele acestui castel au fost puse în secolul al XV-lea de către nobilul maghiar Mark Bethlen, de la care i se trage şi numele. Acesta este creat în stil gotic, fiind considerat a fi unul dintre cele mai frumoase monumente de arhitectura gotică, cu influențe renascentiste din țara noastră.
La începutul anilor 1.990 castelul a intrat într-un proces de restaurare, în prezent putând fi vizitat de turiști, care vor găsi aici încăperi spectaculoase ce includ turnuri, scări în spirală, săli cu diferite funcții, o temniță şi un foișor.
Saschiz
Sursă foto: © Beriliu
Localitatea Saschiz merită vizitată datorită vestigiilor sale istorice. Localitatea se remarcă prin existența, pe teritoriul său, a unei biserici fortificate din piatră, în stil gotic, ridicată în anul 1493, în cinstea regelui Ștefan I al Ungariei. Lângă biserică se află un Turn cu ceas, construit tot în secolul al XV-lea. Tot aici, pe dealul de lângă biserică, se poate vizita și o cetate medievală țărănească, datând din secolul al XIV-lea.
De asemenea, Saschizul este cunoscut și datorită faptului că Prințul Charles, moștenitorul coroanei britanice, a vizitat de mai multe ori localitatea, în timpul vizitelor sale în România.
Stațiunea Sovata
Sursă foto: © Lucianbolca
Stațiunea Sovata, numită și „Perla județului Mureș”, este cea mai cunoscută stațiune balneoclimaterică din județ. Aceasta atrage anual mii de turiști care vin aici fie pentru agrement, fie datorită proprietăților curative ale apelor clorurate şi sodice și a nămolului cu proprietăți terapeutice care pot trata sau ameliora numeroase boli ginecologice, reumatice, tulburări endocrine, posttraumatisme, ale sistemului nervos sau cardiovasculare. Renumele stațiunii se trage datorită lacurilor cu apă sărată (dintre care cel mai cunoscut este Lacul Ursu) și a fenomenului de heliotermie.
Indiferent de anotimpul în care ajungeți în stațiune, veți avea tot timpul ceva de făcut aici. Vara puteți înota în lacurile sărate, primăvara și toamna vă puteți plimba prin rezervația naturală Lacul Ursu și Muntele de Sare sau puteți face plimbări cu Mocănița, iar iarna puteți să schiați pe pârtia special amenajată cu telescaun, în apropierea stațiunii.
Parcul Natural Defileul Mureșului Superior
Sursă foto: © Zelpix
Parcul Natural Defileul Mureșului Superior a fost declarat arie protejată de lege în anul 2007, datorită bogăției de specii de plante și animale care cresc aici, dar și a peisajelor naturale ce includ, munți, defilee, lacuri sau ape termale. Printre ariile protejate care sunt incluse în acest parc se află și Defileul Deda – Toplița. De asemenea, alte obiective turistice care pot fi vizitate aici sunt bisericuța de lemn satul Răstoliţa, ce datează din a doua jumătate a secolului XVIII și troița din satul Gălăoaia, realizată în stilul crucilor din Cimitirul Săpânța.
Merită menționat și faptul că pe teritoriul județului Mureș, mai exact în partea de nord-est, se întinde și o parte din Parcul Național Călimani.
Pădurea Mociar
Sursă foto: Vocea Transilvaniei
Pădurea Mociar, este o altă zonă spectaculoasă din județul Mureș ce a fost declarată rezervație naturală. Pădurea, situată pe Valea Gurghiului, se întinde pe o suprafață de 48 de hectare, iar aici pot fi admirați unii din cei mai bătrâni arbori din România, de peste 700 de ani. De asemenea, aici cresc și diferite specii exotice de arbori din Australia, America de Nord, America de Sud, Japonia.
Dacă tot ajungeți aici, merită să vizitați și Cetatea Gurghiului, din localitatea Gurghiu, construită în Evul Mediu, pe ruinele unui castru roman, castelul feudal Bornemisza, situat în centrul localității sau Poiana cu narcise (tot din Gurghiu), dar și Castelul regal de vânătoare, din localitatea Lăpușna, care a aparținut regilor Ferdinand I și Carol al II-lea.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.