Călătoriile sunt mereu o sursă de energie pozitivă, entuziasm şi ne permit să ne descoperim pe noi înşine, alături de alte destinaţii minunate din România. Chiar dacă nu dispuneţi de foarte mult timp la dispoziţie, asta nu înseamnă că nu ar trebui să porniţi la drum. Şi un weekend este îndeajuns pentru a vă relaxa şi pune pe pauză grijile şi stresul de zi cu zi.
Este recomandat pentru sănătatea noastră psihică şi fizică, să “rupem” programul din cotidian şi să iniţiem mici explorări turistice. Viaţa noastră nu poate să se rezume doar la serviciu, casă şi responsabilităţi. Muncim din greu pentru a ne crea un anumit nivel de confort în care ne simţim în siguranţă şi protejaţi. Munţi ar spune că nu asta este cheia pentru linişte şi împlinire.
Desigur, nu este simplu să părăsim zona de confort, însă cele mai memorabile activităţi se petrec fix atunci când încercăm ceva nou. Pentru unii dintre noi asta ar putea însemna să ne delectăm cu preparate tradiţionale dintr-o anumită regiune a României, pentru alţii, acest element de “nou” semnifica explorarea unor locaţii greu de pătruns (vârfuri de munte, alpinism, paraşutism, etc.), sau efectiv vizitarea unor oraşe interesante din ţară.
Din fericire, opţiunile turistice în România sunt numeroase şi aveţi de ales între zeci de destinaţii superbe care merită atenţia voastră. Nu doar atât, însă aproape fiecare dintre acestea au propria legenda, valoare culturală şi istorică. Poate fi vorba de o mănăstire încântătoare, o fortăreaţă impunătoare, un castel sau muzeu care vă va surprinde prin bogăţiile arhitecturale şi ale colecţiilor vechi de secole.
Însă, cum timpul pentru vacanţe este scurt, va trebui să vă concentraţi pe o anumită zonă şi să îi descoperiţi frumuseţile ascunse. Transilvania este una dintre destinaţiile de vacanţă preferate pentru toamna lui 2018. De ce? Fiindcă este o regiune situată în inima munţilor Carpaţi, ceea ce înseamnă că veţi avea acces la peisaje incredibile cât şi la obiective turistice de invidiat.
Înainte de a porni într-o vacanţă (fie ea şi doar de câteva zile), ne simţim cuprinşi de entuziasm şi încântare că vom participa la activităţi noi cât şi descoperi locaţii fascinante. Însă, pentru a ne bucura de o experienţă turistică inedită, este necesar să ne devotăm puţin timp pentru a ne informa corespunzător.
Este important să alegem o rută uşor de parcurs care să includă cât mai multe atracţii posibile. De asemenea, şi mijlocul de transport utilizat are un rol important. Trebuia să avem la dispoziţie toate elementele necesare pentru un nivel ridicat de confort şi siguranţă. În fond, scopul unei vacanţe este să ne relaxăm, nu să ne stresam şi mai mult. Dacă veţi apela la profesionişti, veţi reuşi să aveţi parte de o vacanţă liniştită şi de neuitat.
Cel mai bine este să începeţi cu colectarea de date. Datorită Internetului, acum este mai simplu că niciodată să accesaţi diverse site-uri de turism, forum-uri sau blog-uri de călătorie, de unde vă puteţi inspira pentru excursiile voastre. Veţi putea citi despre experienţele altor oameni şi în funcţie de feedback-ul lor şi preferinţele voastre, vă puteţi construi propriul itinerariu.
În acest sens, vă propunem să descoperiţi 10 destinaţii de vacanţa de toamnă în Transilvania
Cluj-Napoca sau “Poarta către Transilvania” este unul dintre cele mai populare aşezări urbane din partea de vest a ţării. Aici veţi găsi un oraş vibrant care însumează elemente de tradiţionalism cu cele de modernism. Clujul este o locaţie a paradoxurilor şi vă va surprinde foarte plăcut.
Aici puteţi vizita zeci de obiective interesante precum biserica “Sf. Mihail”, Mitropolia din piaţa Avram Iancu, cetatea medievală “Cetăţuia” (situată la o altitudine de peste 400 de metri), teatrul “Opera” şi lista poate continua. Bineînţeles, dacă aţi ajung în Cluj, nu ar fi o idee rea să descoperiţi deliciile culinare ardeleneşti.
Alba-Iulia sau oraşul Marii Uniri este o altă destinaţie superbă de vizitat în această toamnă. Având în vedere că în 2018 se împlinesc 100 de ani de România (Marea Unire de la 1 decembrie 1918), cu siguranţă ar trebui să treceţi prin locul în care unificarea celor trei principate a fost făcută posibilă. Alba-Iulia este un orăşel micuţ însă fără îndoială fermecător. Una dintre atracţiile principale de aici este Cetatea Alba Carolina, construită în 1715 ca o fortăreaţă impunătoare. Anii nu au fost iertători cu aceasta, însă a trecut peste toate provocările timpului şi a rămas o construcţie deosebită ce merită vizitată.
Sighişoara, un alt orăşel medieval din Transilvania care merită atenţia voastră. Printre principalele atracţii de aici se număra Piaţa Cetăţii şi Turnul cu Ceas. Dacă vă simţiţi curajoşi, puteţi urca scările până în vârful turnului.
Veţi fi întâmpinaţi de o privelişte panoramică superbă şi va fi un moment bun să faceţi câteva poze. De asemenea, în apropiere veţi avea acces şi la Casa Vlad Dracu, destinată voievodului Vlad Ţepeş. O plimbare prin Sighişoara înseamnă o plimbare prin istoria bogată a României.
Salina Turda este o altă destinaţie apreciată de mii de turişti din întreaga lume. Este una dintre cele mai impresionante mine de sare din ţara noastră cu o adâncime de 250 de metri. Practic, veţi pătrunde în inima pământului să îi descoperiţi misterele şi comorile.
Aceasta salină a fost special amenajata pentru a primi vizitatorii curioşi şi s-au investit sume considerabile pentru iluminat. Nu doar atât, însă la Salina Turda puteţi să vă jucaţi bowling, biliard sau să vă daţi cu bărcuţa de pe lacul sărat. Este recomandat să petreceţi cât mai mult timp în mână, deoarece aerul pe care îl respiraţi este foarte sănătos şi benefic pentru plămâni.
Târgu-Mureș este un orăşel mic, de provincie dar încă păstrează aerul medieval şi multe secrete ale istoriei României. Pentru a vă deconecta de agitaţia din prezent, vă puteţi plimba pe străduţele acestui oraş şi să vă opriţi la câteva obiective de interes. Palatul Culturii este una dintre cele mai impunătoare clădiri de aici, numită “perla” oraşului Targu-Mures.
Au fost folosite doar cele mai calitative şi fine materiale (marmură de Carrara, oglinzi veneţiene, mobila din lemn masiv) şi cu siguranţă frumuseţea acestui palat nu rămâne neremarcata. Elementele cele mai apreciate sunt frescele şi vitraliile de la exterior cât şi sala oglinzilor.
Sinaia, una dintre cele mai adorate staţiuni montane de către turişti din întreaga lume, merită să fie inclusă şi pe itinerariul vostru de vacanţă. Pe lângă faptul că veţi avea munţii la doar câţiva paşi distanţă, mai sunt şi unele construcţii deosebite pe care nu ar trebui să le rataţi. Este vorba despre Castelul Peleş, o adevărată bijuterie arhitecturală a ţării noastre.
A fost ridicat între 1873 şi 1914 la iniţiativa regelui Carol I. Acele decenii de sudoare şi muncă asiduă pentru a finaliza castelul au meritat. La final, rezultatul a fost o clădire deosebit de frumoasă în cadrul căruia fiecare detaliu era bine pus la punct. Castelul are peste 300 de încăperi şi doar câteva dintre acestea sunt deschise publicului. Însă, cel mai probabil nu aţi avea la îndemână îndeajuns de multe zile pentru a le vizita pe toate!
Braşov, numit şi “oraşul de poveste” este o aşezare deosebită la poalele muntelui Tâmpa şi foarte primitoare. Este unul dintre centrele turistice din România, atrăgând în fiecare an mii de oameni de prin toate colţurile lumii. Puteţi vizita oraşul în sine în şi în împrejurimi sunt zeci de alte atracţii.
Biserica Neagră, Piaţa Sfatului, Turnul Alb şi Turnul Negru, sunt doar câteva dintre obiectivele de interes pe care le puteţi vizita aici. De asemenea, nu ar fi o idee rea să vă opriţi la unul dintre restaurantele din centru pentru o masă copioasă cu diverse preparate tradiţionale. La doar câţiva kilometri depărtare, veţi descoperi Cheile Zarnestilor, un adevărat paradis natural care va invita la explorare.
Sibiu este o altă aşezare deosebită din Transilvania cu peste 900 de ani de istorie şi cu zeci de legende şi povesti fascinante de împărtăşit tuturor turiştilor curioşi. Bineînţeles, trebuie să începeţi cu centrul istoric, fiindcă de aici, veţi avea acces către toate obiectivele de interes: Piaţa Unirii, Turnul Olarilor, Turnul Dulgherilor, Palatul Banffy şi multe altele.
La o scurtă plimbare prin Sibiu, veţi avea impresia că aţi pătruns într-un alt secol, cel al cavalerilor medievali şi că în orice clipă unul din ei va apare călare pe un cal şi gata de luptă. Nu este de mirare că aici se organizează diverse festivaluri medievale, pline de distracţie şi numeroase interpretări artistice.
Târgovişte este un orăşel transilvănean cu o deosebită încărcătura istorică. Acum ceva secole a fost capitala Ţării Româneşti şi Curtea Domnească pentru mulţi domnitori romani: Vlad Ţepeş, Mircea cel Bătrân, Mihai Viteazul şi alţii. Fără îndoială, toţi aceşti mari conducători şi-au lăsat amprenta asupra acestei aşezări.
În prezent, cele mai îndrăgite obiective turistice de aici sunt Ansamblul Curtea Domnească şi Mănăstirea Dealu. Acestea sunt construcţii care vă vor impresiona dintr-o privire: fortăreaţa prin masivitatea pietrelor iar mănăstirea prin frumuseţea detaliilor arhitecturale. Bineînţeles, lista de atracţii este mult mai generoasă. Totul depinde de voi pentru a o descoperi.
Curtea de Argeş, deşi este un orăşel micuţ, se bucura de o reputaţie internaţională, în special datorită mănăstirii cu acelaşi nume. Mănăstirea Curtea de Argeş este o clădire deosebită, construită din pietre de calcar, în stilul arhitectural bizantin. Frumuseţea acesteia este de necontestat şi cu siguranţă nu veţi regreta că aţi vizitat-o. Însă, ceea ce a făcut acest lăcaş de cult faimos, a fost legenda Meşterului Manole. El a fost nevoit să îşi sacrifice propria soţie pentru că mănăstirea să poată fi construită până la final.
Este o poveste tragică însă indică faptul că pentru orice lucru măreţ este nevoie de mult sacrificiu şi devotament.
Fără îndoială Transilvania are foarte multe de oferit turiştilor curioşi. Sunt zeci de alte locaţii fascinante care merită atenţia voastră. Totul depinde de preferinţe şi de timpul liber. Însă, puteţi începe explorarea României cu mici excursii de weekend şi printre picături să construiţi o imagine de ansamblu a bogăţiilor istorice şi culturale ale ţării noastre.
Sursa: autoboca.ro