- Ce alimente ne recomanzi în sezonul rece pentru o masă sănătoasă la micul dejun / prânz / cină?
Recomand ca alimentele sa fie hranitoare,
- consumati carbohidrati lenti din fainuri integrale și legume in prima parte a zilei, guacamole si ton din conserva, rosii, lipie integrala, omleta si castravete toast integral si salata de vinete, cereale integrale si iaurt,
- pranz si din toate grupele alimentare:salata calda si o portie de proteina, legume la grill/tigaie cremica, un dressing pe baza e iaurt, paste integrale si legume
- Cina sa fie mai light: hummus cu lipie integrala si legume, broccoli la abur si somon la cuptor, supa crema sau ciorba de legume si seminte coapte
- Ce legume și fructe ne recomanzi pentru sezonul rece și ce beneficii au asupra organismului? Să ne explici te rugăm ce vitamine conțin și ce beneficii au aceste vitamine asupra oraganismului.
(Ne-ar plăcea să selectezi și din această listă anumite fructe și legume: broccoli, salată, morcovi, avocado, ceapă, ardei, castraveti, rosii, cartofi, sfecla rosie, telina, portocale, mandarine, kiwi, grapefruit, struguri, mere, pere, banane, lamai, pomelo).
- In regimurile igieno ditetetice pe care le promovez, recomand dieta meditareana, care abunda in legume si fructe. Legumele pentru mese principale si fructele pentru gustari. Ca si beneficii introduc în organism componentele bioactive din alimente neutralizează radicalii liberi si aduc vitamine, dupa cum urmeaza
- un morcov aduce 271% din DZR de vitamina A, despre stim ca ajuta la vedere si intareste sistemul imunitar
- 3 portii de broccoli pe saptamana are puternic rol detoxifiant la nivelulu ficatului
- Salata, ceapa, ardeii, telina contin vitamina C, flavonoide care lupta impotriva radicalilor liberi, vit k, vitamine din grupul B-urilor, K, Fe, Ca, Vit E, magneziu, mangan
- Avocado este bogat in grasimi sanatoase NESATURATE
- Citricele sunt vedetele sezonului rece, si contin vit: A, B, C, E, calciu, fier, potasiu
- Fructele romanesti mere, pere – bogate in vitamina C si fibre dietetice
- Strugurii de asemenea fiind bogati in antioxidanti si promoveaza o piele frumoasa
- Cât de benefice sunt sucurile de fructe în sezonul rece și cât de des este indicat să le consumăm?
Parerile sunt impartite. In sezonul rece, asa suntem programati genetic sa optam pentru hrana mai consistenta. Personal nu recomand consumul decat ocazional, sau in combinatii cu legume, pudre proteice si/sau seminte, cereale integrale neprocesate, unturi de nuci, daca dorim sa fie un mic dejun complet si complex.
Smoothie-urile din fructe exclusiv, cresc nivelul de fructoza din organism, sunt un șoc pentru corp și fructoza este depozitată sub forma de grăsime.
Smoothie urile nu necesita masticatie, astfel ca nu mesajul sunt satul, nu ajunge la creier la fel ca și in cazul unui fruct care este consumat ca atare.
- Care sunt beneficiile consumului de carne? (Ne-ar plăcea să ne vorbești detaliat și despre anumite tipuri de carne din această listă: porc, vită, pui, curcan, pește).
Din cele mai stravechi timpuri omul a consumat carne si suntem construiti pentru a consuma proteina animala. Diferenta este ca atunci nu era procesata si animalele erau hranite natural, astfel recomand – carnea sa fie din sursa sigura, organica – vita, porc, pui, iar pestele sa fie de captura, si atentie la zona Fao.
In plus Proteinele sunt importante pentru creșterea și întreținerea mușchilor. Oferă structură celulelor și ajută la transportul nutrienților în tot organismul
Carnea rosie Vita+porc este printre cele mai nutritive alimente, fiind bogata in complex de B-uri, fier, zinc, seleniu.
Studiile recente au aratat ca nu carnea rosie neprocesata, ci varianta procesata si modul incorect de gatire sunt factori principali ai cancerului corectal.
Atât puiul, cât și curcanul oferă proteine de înaltă calitate și pot fi o componentă sănătoasă a unei diete echilibrate si cantități moderate de pui sau curcan poate fi o modalitate sănătoasă de a vă satisfice nevoile de proteina de inalta calitate, de a slabi, sau de a va mentine, dupa caz.
Contine complex de B-uri, zinc, fier, fosfor, colina, potasiu
Peștele este printre cele mai sănătoase alimente de pe planetă.Este bogat in substanțe nutritive importante, precum proteine, vitamina D,o sursă excelentă de acizi grași omega-3, care sunt incredibil de importanți pentru corp și creier
- Ce și cum ar trebui să mănâncăm atunci când vrem să slăbim?
3 mese principale, 2 gustari sanatoase, alimente nutritive, neaparat micul dejun sa nu il sarim, cina inainte cu 3 ore de somn si sa fie mai light decat amiaza si ideal sa contina proteine. Sa renuntam la alimente procesate si bogate in grasimi saturate.
- Cum ar trebui să fie împărțită farfuria pentru un stil de viață sănătos? Cât anume să fie conținut de legume, carbohidrați și proteine?
Pacientii mei si in cadrul Atelierelor de Gatit, am prezentat farfuria sanatoasa: ½ legume non-amidonoase, ¼ carbohidrati, ¼ proteine, iar grasimi sanatoase 1 lg
- Ce și cum ar trebui să mâncăm ca să nu luăm în greutate, mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă?
Capat de lista Calitate NU cantitate și făcut în casă versus comandat!
- Cumpărături smart (dacă tot suntem în era smartphone – urilor): după o listă bine stabilită și după ce ai alcătuit meniuri pe zile.
- Creează platouri sănătoase, inspirate – salata colorate, ceva cremos, ceva hranitor
- Cum servesc preparatele? Cu chibzuință. Cina din Ajun, totuși este tot o cină, recomand să conțină doar aperitive colorate, savuroase, cremoase. Dimineața de Crăciun, este ideal să îți îndrepți atenția către ceva dulce, cozonac, prăjituri acompaniate de cafea cu/fără lapte, ceai,
- Masa de Crăciun – alege ca piesa de rezistență niște sarmale delicioase, inedite sau o friptură marinată și gătită.
- Mindfull eating – fara tehnologie, descopera particularitatile hranei
- Consuma alcool cu moderatie
- Care sunt alimentele recomandate copiilor in sezonul rece?
Toate grupele alimentare, recomand alimente de sezon
Citrice- pline de vitamina C, care ajută la menținerea puternică a sistemului imunitar. De asemenea, oferă fibre dietetice.
Somon – Aminoacizii, cum ar fi triptofanul, tirozina și glutamina, care sunt elementele constitutive ale proteinelor, produc neurotransmițători care contribuie la reglarea dispoziției.
Dovleacul placintar – este bogat în vitamina A și carotenoizi, care s-au dovedit a aduce beneficii sănătății inimii și imunității, promovând în același timp pielea sănătoasă.
Cartofi dulci – O altă sursă excelentă de fibre dietetice, cartofii dulci sunt, de asemenea, ambalate cu vitamina A și potasiu.
Morcovi benefic pentru vedere si stimuleaza WBC, care lupta impotriva infectiilor, deci sustine sistemul imunitar
Spanac – bogat in fier, minerale, sustine sistemul imunitar
- Care sunt alimentele recomandata pentru îngrijirea tenului / pielii în sezonul rece?
- Opteaza pentru cerealele integrale, care sunt bogate in fibre solubile
- Fructele si legumele (cu cat sunt mai colorate cu atat mai bine!) sunt foarte bogate in antioxidanti; recomand cele intens colorate: verde, rosu, mov, portocaliu;
- Pește gras. Recomand somonul, macroul și sardine; pesti bogati în acizi grași omega-3. Serviti cel puțin două porții pe săptămână.
- Ulei de masline extravirgin. Poti inlocui clasicul ulei de floarea soarelui bogat in acizi grasi si omega 6 care sustin inflamatia cu EVOO (ulei de masline extravirgin presat la rece).
- Iaurtul grecesc. Calciul ajută să fii sanatos, iar iaurtul este o sursă bună, in plus daca adaugi si niste afine sau fructe de padure ai obtinut un desert sanatos, perfect echilibrat, bogat in calciu, antioxidanti si probiotice.
- Fructele oleaginoase – nucile sau alunele sunt o sursa importanta de vitamine din grupul B, benefice pentru inima sau creier; grasimile continute (bogate in Omega-3 si acizi grasi nesaturati) in acestea intra in structura colagenului si elastinei cutanate, ajutand la mentinerea structurii si rezistentei pielii. Se recomanda consumul acestora in cantitati moderate, deoarece contin foarte multe calorii, iar ca idee de a le consuma fie crude ca atare, coapte sau sub forma de batoane cu miere/curmale/seminte.
- Rosiile și alte alimente bogate în licopen, care este o substanță chimică naturală, te pot ajuta să te protejezi împotriva cancerului.
- Vinul rosu. Alcoolul poateajuta la scăderea colesterolului „rău” (HDL Colesterol), la prevenirea cheagurilor de sânge și la normalizarea tensiunii arteriale.
- Care sunt beneficiile consumului de produse lactate? (Ne-ar plăcea să ne vorbești detaliat și despre anumite tipuri de lactate din această listă: lapte, lapte bătut, iaurt, sana, kefir)
Laptele este bogat in calciu, proteine, pt copii recomand cel gras, iar pentru adulti cel semi-degresat
Laptele batut, iaurtul, sana – sunt alimente fermentate, bogate in probiotice naturale care sustin flora intestinala, imbunatatesc digestia si faciliteaza toleranta lactozei, bogat in calciu, sustin sanatatea oaselor, ajuta la mentinerea greutatii, sau chiar la scadere in greutate.