În cursul lunii decembrie 2018 au fost semnate pentru finanțare, din resurse financiare europene, proiectele prin care 9 unități spitalicești din județul Mureș beneficiază de posibilitatea de a-și achiziționa dotări și echipamente medicale, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, a informat Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru: Spitalul Clinic Județean Mureș, Spitalul Clinic Județean de Urgență Tîrgu Mureș, Institutul de urgență pentru boli cardiovasculare și transplant Tîrgu Mureș, Spitalul Municipal Sighișoara, Spitalul Municipal „Dr. Eugen Nicoară” Reghin, Spitalul Municipal „Dr. Gheorghe Marinescu” Tîrnăveni, Spitalul Sovata–Niraj, Spitalul orășenesc Sângeorgiu de Pădure și Spitalul orășenesc Luduș „Dr. Valer Russu”. Este vorba de proiectele coordonate de Ministerul Sănătății și denumite „Îmbunătățirea accesului populației din județul Mureș la servicii medicale de urgență” și „Asigurarea accesului la servicii de sănătate în regim ambulatoriu pentru populația județului Mureș” – proiecte a căror valoare totală cumulată este de peste 46 milioane lei, din care 98% vor fi fonduri nerambursabile.
În mai puțin de un an
Finanțarea este acordată în cadrul Axei Prioritare 8 a Programului REGIO 2014-2020, pentru investiții în infrastructura sanitară și socială care contribuie la dezvoltarea la nivel național, regional și local, reducând inegalitățile în ceea ce privește starea de sănătate și promovând incluziunea socială prin îmbunătățirea accesului la serviciile sociale, culturale și de recreere, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de comunități. Prin aceste două proiecte se finanțează creșterea accesibilității serviciilor de sănătate, comunitare și a celor de nivel secundar. Până la sfârșitul lunii octombrie 2019, când se va finaliza proiectul, la cele 9 spitale se vor realiza dotări cu echipamente moderne pentru ambulatoriile de specialitate, pentru unitățile de primiri urgențe (sau compartimentele de primiri urgențe), precum și pentru secțiile suport care deservesc UPU inclusiv cu echipamente pentru terapie intensivă. Obiectivul general al acestor cereri de finanțare – depuse în cadrul apelului de proiecte nefinalizate derulate de Ministerul Sănătății în parteneriat cu unitățile medicale și cu administrația publică județeană – prevede dezvoltarea infrastructurii sanitare, prin investiții în dotări necesare infrastructurii medicale, pentru a contribui la dezvoltarea operaționalității la nivel regional și local, reducând inegalitățile în ceea ce privește starea de sănătate publică și îmbunătățind accesul la serviciile medicale de calitate. În cinci dintre aceste unități medicale din județul Mureș fondurile europene asigură atât investițiile pentru dotarea UPU și a secțiilor asociate, cât și a ambulatoriilor medicale.
Primul proiect
Prin proiectul „Îmbunătățirea accesului populației din județul Mureș la servicii medicale de urgență” se urmărește modernizarea și tehnologizarea la nivel european al secțiilor sau compartimentelor de primiri urgențe, care utilizează aparatura uzată fizic și moral, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Tîrgu Mureș, Spitalul Municipal Sighișoara, Spitalul Municipal „Dr. Eugen Nicoară” Reghin, Spitalul Municipal „Dr. Gheorghe Marinescu” Tîrnăveni și Spitalul Orășenesc Luduș „Dr. Valer Russu”. Se vor realiza achiziții de echipamente noi, ce aduc atât o creștere calitativă a serviciilor oferite, cât și o creștere cantitativă a numărului de persoane beneficiare de servicii medicale. Valoarea totală a proiectului este de 25.389.072,81 lei (peste 5,45 milioane euro), din care 24.881.291,36 lei (peste 5,34 milioane euro) fiind fonduri nerambursabile, restul provenind din contribuția beneficiarului.
Al doilea proiect
Prin proiectul „Asigurarea accesului la servicii de sănătate în regim ambulatoriu pentru populația județului Mureș” se intenționează modernizarea și tehnologizarea la nivel european al secțiilor care oferă servicii medicale comunitare și ambulatorii, prin reabilitarea, modernizarea și dotarea infrastructurii ambulatoriilor, inclusiv cu echipamente și dispozitive medicale destinate secțiilor suport care deservesc ambulatoriile. În acest proiect, Ministerul Sănătății, în calitate de lider de proiect are 9 parteneri, respectiv Spitalul Clinic Județean Mureș, Spitalul Clinic Județean de Urgență Tîrgu Mureș, Institutul de urgență pentru boli cardiovasculare și transplant Tîrgu Mureș, Spitalul Municipal Sighișoara, Spitalul Municipal „Dr. Eugen Nicoară” Reghin, Spitalul Municipal „Dr. Gheorghe Marinescu” Tîrnăveni, Spitalul Sovata–Niraj, Spitalul orășenesc Sângeorgiu de Pădure și Spitalul orășenesc Luduș „Dr. Valer Russu”. Valoarea totală a proiectului este de 20.618.875,31 lei (peste 4,4 milioane euro), din care 20.206.497,80 lei (peste 4,33 milioane euro) fiind fonduri nerambursabile, restul provenind din contribuția beneficiarului.
Vasile Dancea
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.