În perioada 22-31 august, poliţia mureşeană derulează Campania „10 pentru siguranţă!”. Demersul preventiv are ca scop reamintirea unor măsuri pentru siguranţa copiilor, a familiei. Timp de 10 zile vom aduce în atenţia mureşenilor 10 sfaturi pentru ca familiile din comunitatea noastră să primească nota 10 la lecţia siguranţei.
Vom încerca acest lucru cu sprijinul reţelei de socializare online dar şi prin activităţi desfăşurate în parcuri şi diferite locuri de agrement. Activităţile se vor derula preponderent în municipiul Tg-Mureş.
Temele dezbătute până în prezent au vizat subiectele rătăcirilor (mai ales a copiilor mici), relaţionarea copiilor cu persoanele străine, dar şi siguranţa rutieră.
Evităm situaţiile neplăcute, discutând cu copiii, învăţându-i cum să reacţioneze corect în diferite situaţii limită:
ÎN CAZUL RĂTĂCIRILOR
• Învăţaţi copiii să nu se îndepărteze de dvs. fără să ceară voie şi să spună exact unde se duc. Explicaţi-le că este important acest lucru, pentru că dacă li se întâmplă ceva, părinţii vor şti unde să-i caute!
• Notarea numărului dvs. de telefon pe eticheta hăinuţei, este binevenită, în cazul în care copilul mic se rătăceşte!
• Dacă se pierd, copiii trebuie obişnuiţi să ceară ajutorul unui adult din preajmă şi să-i poată spune acestuia cum se numesc părinţii!
• Dacă se rătăcesc în zone deschise, în păduri de exemplu, important este să rămână pe loc şi să facă gălăgie, pentru a fi găsit mai uşor şi mai repede!
• Dacă se rătăcesc în locuri aglomerate – magazine, ştranduri, evenimente publice – să ceară în primul rând ajutorul „celor în uniformă” – poliţişti, personal de pază, angajaţi ai magazinelor ş.a.
• Asiguraţi-i că oriunde se pierd, ei vor fi căutaţi de îndată!!
• Dispariţia copiilor se sesizează imediat ce a fost constatată de părinţi, bunici ş.a.!! contează foarte mult pentru găsirea lor cât mai rapidă şi în condiţii cât mai bune!
RELAŢIONAREA COPIILOR CU PERSOANELE STRĂINE!
Desigur, nu spunem copiilor că toţi oamenii străini sunt răi, dar este greu chiar si pentru un adult deseori să aleagă oamenii “răi” de oamenii “buni”, de aceea explicăm copiilor că poate fi periculos, atunci când sunt singuri, să relaţioneze cu persoane pe care nu le cunosc.
Persoanele rău intenţionate folosesc diverse şi atractive trucuri să se apropie de copii. Poate un căţel cu care îi atrag să se joace, poate dulciuri sau, uneori, apelează la bunătatea copilului „nu mă ajuţi să caut ceva ce am pierdut în zona asta?”….pentru ca apoi să îl atragă în locuri mai ferite şi să îl convingă să îi dea ceva sau să facă ceva ori chiar să îl oblige la asemenea gesturi! Educaţi-vă copiii SĂ VĂ SPUNĂ CÂND LI SE ÎNTÂMPLĂ CEVA CE I-A FĂCUT SĂ SE SIMTĂ JENAŢI, SPERIAŢI, RUŞINAŢI SAU…PUR ŞI SIMPLU SĂ NU SE SIMTĂ BINE!!! Apoi luaţi atitudine! Sesizaţi Poliţia, consultaţi un psiholog! Nu treceţi cu vederea aceste experienţe ale copiilor!!
SIGURANŢA RUTIERĂ
Nu întâmplător se spune că educaţia rutieră e educaţie pentru viaţă. Învăţându-i pe copii să respecte regulile, să fie atenţi în trafic, îi învăţăm de fapt cum să îşi protejeze viaţa în trafic, fie ca pietoni, fie ca pasageri în autoturisme.
Vedem deseori copii traşi de mânuţă printre maşini şi ne gândim cum poate un părinte să îşi expună atât de mult copilul pericolelor? Probabil atunci va traversa fără probleme, dar va rămâne cu acest obicei care îl poate costa scump în viitor.
Aşadar, primul pas este ca noi, adulţii, să ne asumăm rolul de model în traficul rutier. Oferiţi copiilor un exemplu corect de comportament, va rămâne cu această lecţie pentru mult timp. Traversaţi regulamentar, purtaţi centura de siguranţă! Nu pentru că altfel veţi fi amendaţi, ci pentru că centura de siguranţă este ca un braţ care te ţine şi te protejează!
În plus, locul copilului în maşină este în spate, după caz, în scaun! Fiţi fermi, o faceţi pentru siguranţa lui!! Niciodată nu poţi şti ce se va întâmpla, cine te poate lovi din spate, ce intervine şi necesită o frânare bruscă. Ce vă doriţi? Un copil îmbufnat, dar în siguranţă sau unul fericit expus unor mari pericole? În plus, se va obişnui cu regula şi nu o va mai percepe ca pe un motiv de supărare.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.