Lansarea albumului „100 de ani de tradiții românești” a fost cadoul Municipiului Reghin pentru ziua de 1 martie 2019.
O echipă formată din oameni iubitori de frumos și – de apreciat –, în mod deosebit, tineri din cadrul Primăriei Reghin s-au gândit să marcheze sărbătoarea Centenarului Marii Uniri, în cadrul Zilelor Reghinene din anul 2018, printr-un eveniment cum nu se putea mai frumos, umplând de culoare Piațeta din cartierul Libertății. Reghinenii și numai au avut atunci ocazia să admire 100 de costume populare din mai multe zone etnografice ale țării.
Rodul acestui eveniment, albumul „100 de ani de tradiții românești” a fost prezentat vineri, 1 martie, la Casa de Cultură ”Dr.Eugen Nicoară” în prezența unor invitați de seamă ai județului Mureș: Nicolae Băciuț – directorul Direcției județene pentru Cultură Mureș, Maria Precup-primarul Municipiului Reghin, Valentin Vârva-protopop al Protopopiatului Reghin, Dorel Marc – cercetător științific din cadrul Muzeului de Etnografie Mureș, secția de etnografie și artă populară, Liviu Boar, fostul director al Arhivelor Naţionale Mureş, Peter Moldovan – directorul Direcției Județene a Arhivelor Naționale Mureș, Monica Avram – directorul Bibliotecii Județene Mureș, Călin Bogătean – referent cultural în cadrul Centrului Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş, rapsozii populari Maria Bucin Crișan și Bândilă Ioan, meșter popular Lucreția Cătană, colecționarii Sergiu Cioban și Andrei Romanică precum și manageri ai instituțiilor de cultură și învățământ din Reghin.
”Avem o echipă minunată în cadrul instituției. Au depus eforturi pentru a crea municipiului Reghin un eveniment inedit. Deschiderea și realizarea acestui proiect e o mare realizare. Frumoasele piese vestimentare care compun portul nostru au adus României și două recorduri mondiale, costumul popular tradiţional este cel mai bun ambasador al României. Iar munca acestei echipe tinere m-a impresionat, iar albumul spune povestea identității noastre ca popor și va rămâne, în arhiva municipiului nostru, mărturie atât a portului popular românesc cât și a aniversării Anului Centenar!” a afirmat în deschiderea evenimentului ec.Maria Precup, primarul Municipiului Reghin.
”În spațiul românesc se întâmplă un fenomen extraordinar, renașterea costumului tradițional. Probabil un factor important a fost includerea iei în patrimoniul UNESCO. Faptul că ideea de anul trecut se găsește acum între coperțile unei cărți îi dă durată clipei. Acel moment va rămâne veșnic prin această lucrare. E greu să transpui în cuvinte frumusețea acestor fotografii. Ați pus la temelia unei posibile cercetări această lucrare monumentală. Știu că e ,,greu,, cuvântul, dar deschiderea pe care această lucrare o oferă îmi permite să fac această afirmație. Vă felicit!” și-a arătat aprecierea Nicolae Băciuț – directorul Direcției județene pentru Cultură Mureș.
Portul popular reprezintă una dintre cele mai importante forme de cultură ale unui popor. Grija omului pentru înfăţişare şi atenţia acordată aparenţelor a constituit dintotdeauna un element definitoriu pentru umanitate. Cu toate că moda se schimbă de la an la an şi omul cade pradă adesea tentaţiei de a i se plia, vestimentaţia este transformată pentru a transmite mesaje de natură socială, morală, estetică și de ierarhizare socială.
”Acest album dorește să imortalizeze acel eveniment, pentru a fi păstrat și dus mai departe generațiilor următoare. Albumul este format din două părți, prima parte fiind compusă din acele 100 de costume prezentate anul trecut, iar în a doua parte putem găsi imagini din arhiva fotografică a Muzeului ”Anton Badea” din Reghin. Am ales să cuprindem și aceste imagini din arhivă pentru a vedea evoluția costumului popular în timp” a afirmat Simona Bogdan.
Invitații de seamă din peisajul cultural mureșean prezenți la lansarea albumului ”100 de ani de tradiții românești”, au vorbit despre importanța păstrării tradițiilor populare iar cuvintele lor de apreciere și recunoștință pentru munca echipei tinere, dedicate și neobosite care a lucrat la acest album au fost la superlativ.
”2019 este Anul Cărții. Este adevărat că acest album este important pentru cei care au participat la evenimentele de anul trecut, pot asocia mai ușor aceste imagini. În timp din memoria lor se vor șterge acele amintiri, dar prin ceea ce văd în acest album vor retrăi acele momente. În schimb pentru cei ce nu au fost la acea paradă acest album e mană cerească. Dacă aceste imagini nu erau puse pe hârtie, riscau să se piardă foarte ușor. Dar această carte asigură continuitatea pentru totdeuna. Felicitări echipei care a pus în practică această idee!” a spus Monica Avram, directorul Bibliotecii Județene Mureș.
”Toată munca depusă pentru realizarea acestui album i se datorează unui grup de tineri: Simona Bogdan, Alexandra Bujor, Andreea Csorvasi, Cătălina Orban, Camelia Marian, Sorin Man, Krisztina Simon. Mulțumim deasemenea Roxanei Man, managerul Muzeului Etnografic ”Anton Badea” Reghin. Acest eveniment este o colaborare între toate instituțiile de cultură din Reghin, le mulțumesc pentru asta. Ceea ce vreau să subliniez este că nu e suficient să ai idei, important este să ai acel om la conducerea instituției care să aibă încredere în tine și să îți dea undă verde. Iar pentru că acest om există a luat naștere acest eveniment. Iar pentru asta trebuie să îi mulțumim primarului Maria Precup. Pozele au fost realizate de Sorin Man, Husar Paul Laurențiu și Marcel Ungureanu iar textele au fost făcute de către echipă. E o mulțumire imensă pentru noi toate aprecierile dumneavoastră. Vă mulțumim!”a afirmat la sfârșitul evenimentului Crina Slev, consilierul primarului Reghin.
GRAMA IMOLA
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.