La jumătatea lunii noiembrie 2017 a fost lansată a doua ediție a Fondului Științescu Mureș. Săptămâna trecută au fost anunțați câștigătorii – 14 proiecte de la diferite unități de învățământ au fost finanțate cu sume cuprinse între 4.200 și 8.000 de lei. Fondului Științescu Mureș este un program care-și propune să încurajeze pasiunea elevilor pentru știință, tehnologie, inginerie, matematică, robotică și care la prezenta ediție dispune de un buget de 105.000 de lei. Dar, adevărata provocare abia acum începe pentru echipele de elevi. „Acum s-a încheiat doar etapa de anunțare a proiectelor câștigătoare a finanțării. În perioada februarie – iunie va avea loc etapa de implementare a proiectelor”, a precizat Cristian-Simion Man, coordonator program. Deci, abia la începutul verii se vor cunoaște rezultatele concrete ale muncii elevilor.
Și mediul rural s-a implicat
La prezenta ediție, Fondul Științescu Mureș „a crescut” față de prima ediție. Atunci, la nivelul județului Mureș au fost finanțate 8 de proiecte, cu 64.000 lei. La a doua ediție au fost finanțate 14 proiecte cu 105.000 lei. Au fost înscrise 32 de proiecte, care au solicitat suma totală de 235.000 lei. Aspectul de noutate față de prima ediție este că la a doua ediție s-au implicat mult mai mult școlile de la sate. Mai mult, două proiecte din mediul rural au primit finanțare, proiectul de la Râciu fiind clasat pe locul al treilea.
În acest sens, coordonatorul de program, Cristian Man, a precizat că „am reușit să ajungem la mai multe școli din mediul rural – din fericire avem două proiecte de la Râciu și un proiect comun cu trei școli, cu elevi de la Solovăstru, Chiher și Reghin, cu proiecte chiar bune. La Râciu vorbim de proiectul „Micii radioamatori” și la Solovăstru e un proiect interdisciplinar pe chimie, fizică și biologie”.
Câștigătorii
Pe locul întâi a ieșit un echipaj de la Colegiul Național „Al. Papiu Ilarian”, cu un proiect din domeniu fizicii, intitulat „PapiȘTII – spectacolul științelor”, finanțat cu 7.999 de lei.
Pe locul secund a ieșit un alt echipaj de la Papiu, cu proiectul „Monede și zaruri măsluite”, domeniul matematică / fizică / 3D – finanțat cu 7.970 de lei.
Pe locul al treilea s-a clasat proiectul „Micii radioamatori” de la școala din Râciu, domeniul matematică / fizică, finanțat cu 8.000 de lei.
Apoi, s-a clasat un proiect din Reghin, de la Liceul Tehnologic „Petru Maior”, care a obținut 7.965 de lei pentru un proiect din domeniile fizică, biologie, geografie.
Pe locul cinci s-a clasat Liceul Teoretic „Bolyai Farkas” din Tîrgu Mureș, cu proiectul „Robotică și echipamente electronice” – suma finanțată: 8.000 de lei.
Următoarele proiecte care vor primi finanțare sunt:
„Biotech II” – Liceul Tehnologic Nr. 1 Luduș – biologie – 7994.51 lei;
„Lego Challenge I” – Jucării STEM pentru clasele primare – Școala Gimnazială „Dacia” Tîrgu Mureș – științe naturale clasele I-IV – 8.000 lei;
„Modernizare cu 3D printing” – Liceul Tehnologic Electromureș – 8.000 lei;
„Modelio” – Liceul Vocațional de Arte Tîrgu Mureș – 3D/arhitectură – 7.800 lei;
„Aplicații ale științelor și tehnologiei în alimentație” – Trio Partner (Solovăstru, Chiher, Reghin) – chimie/fizica/biologie – 8.000 lei;
„ECDL – 3D printing” – Colegiul Național „Unirea” – informatică/3D – 4.919 lei;
„Arduino și Raspberry Pi – Platforme de programare” – Colegiul Național „Unirea” – robotică – 7.330 lei;
„Minerale, roci, fosile – Abordare educativă pluridisciplinară” – Gimnaziul „Florea Bogdan” Reghin – mineralogie – 7.000 lei;
„Mini laboratorul magic” – Școala Gimnazială „Dr. Bernády György” Tîrgu Mureș – chimie/fizică – 4.278 lei.
Despre program
Fondul Științescu Mureș este un program implementat de Fundația Comunitară Mureș, în parteneriat cu Federația „Fundațiile Comunitare din România” cu sprijinul Romanian-American Foundation și finanțatori locali, de exemplu producătorul de medicamente Gedeon Richter, care acordă un sprijin constant elevilor pasionați de chimie. Alți finanțatori ai proiectului în județul Mureș sunt: Accenture, Donautal, Fomco Solar Systems, Ortoprofil, Probicons, Sabisor, Maviprod, Uniprest, Mobila Dalin, SPF Media, Triplast, Serele Dalin, Hirschmann, Lynx Solutions, Remex, Leco, Forum Industry, Comterm Invest, Diana Trans, Amplusnet, SVT Electronics, Swimathon.MS.
„Prin acest demers dorim să încurajăm pasiunea pentru domeniile STEM (știință, tehnologie, inginerie, matematică) în rândul copiilor, prin implicarea profesorilor, părinților, antreprenorilor și a angajaților din companiile din județul Mureș interesați să transmită frumusețea științei către cei mai tineri membri ai comunității. Prin acestea, urmărim să-i ajutăm pe elevi să descopere că științele sunt interesante, atractive și incitante. Cu ajutorul proiectelor, dorim ca tinerii și copiii să înțeleagă și să experimenteze modul în care funcționează tehnologia modernă și cum poate ea să ne ajute să îmbunătățim calitatea vieții de zi cu zi. Dorim să-i impulsionăm să treacă din rolul consumatorului pasiv, în cel cu potențial de creator și inovator”, au precizat cei de la Fundația Comunitară Mureș pe http://mures.stiintescu.ro.
Titi Dălălău
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.