Ziua imnului naţional al României – „Deşteaptă-te române!”, simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848 – este sărbătorită an de an la 29 iulie, dată la care, în anul 1848, ”Deşteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată oficial, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.
Ziua imnului naţional al României a fost instituită în anul 1998, prin Legea nr. 99/1998, care prevede că această zi va fi marcată de către autorităţile publice şi de către celelalte instituţii ale statului, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative cu caracter evocator şi ştiinţific, în spiritul tradiţiilor poporului român, precum şi prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne.
Ziua Imnului Național va fi sărbătorită la Reghin luni, 29 iunie, începând cu ora 11.00.
Evenimentul organizat de Garnizoana Târgu Mureş şi Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, în colaborare cu Primăria Municipiului Reghin va avea loc în centrul orașului, în fața Primăriei.
Manifestarea va debuta cu întâmpinarea personalităților oficiale, prin prezentarea onorului militar, salutarea drapelului de luptă, trecerea în revistă a gărzii de onoare și salutarea acesteia. Rugăciunea și binecuvântarea va fi rostită de părintele prof.dr. Claudiu Chiorean.
Cuvântul de deschidere va fi rostit de către prefectului județului Mureș, Mircea Dușa, urmat de primarul interimar Márk Endre și de reprezentanții Ministerului Apărării Naționale prezente la eveniment.
În continuare prof. Maria Kozak, inspector școlar de limba și literatura română va rosti o alocuțiune referitoare la semnificația evenimentului, simbolistica versurilor și un scurt istoric al imnului național al României. Va urma un scurt moment artistic în cadrul căruia se vor recita poezii cu tematică adecvată.
Finalul ceremoniei publice va consta în intonarea imnului național de către solistul Ciprian Istrate.
GRAMA IMOLA