Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Minodor Dobre, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că începând din luna septembrie, până la finele lunii noiembrie, la Târgu Mureş vor avea loc manifestări culturale de amploare, în cadrul Programului de interes public judeţean ‘100 de ani de la construirea Palatului Culturii’.
‘Vom organiza, începând cu 3 septembrie, această manifestare culturală. Este o manifestare care se doreşte a fi în cinstea, în consideraţia celor care au construit Palatul Culturii (din Târgu Mureş, n.r.) şi pe de altă parte este o manifestare culturală care cred eu ne va uni, este o manifestare care va încerca să facă loc elementelor culturale din judeţul Mureş, care să contribuie, în opinia noastră, la o mai bună înţelegere a culturii şi, pe de altă parte, o integrare a tuturor elementelor de cultură în viaţa judeţului Mureş. Sloganul campaniei noastre este ‘Cultura ne uneşte’ şi aceasta din perspectiva multiculturalităţii Târgu Mureşului, a judeţului Mureş, încercăm să îmbinăm şi vârstele, încercăm să îmbinăm şi gusturile şi cred că vom găsi suficiente motive care să ne unească şi să ne ţină aproape în această perioadă’, a arătat preşedintele CJ Mureş.
Potrivit acestuia, printre invitaţii manifestărilor culturale se vor regăsi Lucian Boia, Dan Puric, Bogdan Teodorescu şi Radu Paraschivescu, ‘oameni care sunt cunoscuţi în întreaga ţară, unii dintre ei şi în afara graniţelor ţării, legate de conferinţele pe care le organizează’, însă vor fi invitaţi şi jurnalişti precum Robert Turcescu, Victor Ciutacu, Grigore Cartianu şi Radu Moraru.
‘Aceasta vizează cultura în mass media anului 2013, ce înseamnă mass media, unde se termină mass media, unde începe cultura sau invers, unde se termină cultura şi începe mass media. De asemenea, vom avea o conferinţă a unui scriitor mare, Pascal Bruckner, profesor la Institutul de Studii Politice din Paris, cu multe alte colaborări, posibil ca la această conferinţă managementul scriitorului să şi anunţe o nominalizare importantă pentru domnia sa, vom vedea dacă va fi aşa sau nu. De asemenea, pe această structură pot să vă spun că este invitată Irina Bucova, director general UNESCO, este invitat asistentul directorului general pentru cultură, Francesco Vandarini, şi acest lucru şi în contextul în care vă vorbeam la Sighişoara despre UNESCO, despre judeţul Mureş, despre Sighişoara şi despre patrimoniul cultural pe care noi îl avem în judeţul Mureş’, a mai spus Dobre.
Potrivit preşedintelui CJ Mureş, al treilea TIFF din ţară se va desfăşura la Târgu Mureş, sub genericul ‘TIFF Mureş’, care va fi coordonat de Tudor Giurgiu şi Cristian Hordilă, şi se va desfăşura în Palatul Culturii şi în Piaţa Teatrului.
‘Vor fi peste 15 proiecţii de filme străine, româneşti, maghiare şi prezenţa actorilor şi regizorilor de top va fi asigurată de cei doi organizatori. De asemenea, vom avea şi concerte de muzică rock, este vorba despre URIAH HEEP, Karthago din Ungaria, Ţăndărică and friends şi de asemenea vom avea premieră, o proiecţie 3D, va fi o surpriză. Vom avea festivalul de caricatură Teti Umor Fest unde vor fi expuse peste 1000 de caricaturi din întreaga lume’, a spus Ciprian Minodor Dobre.
La secţiunea teatru, piesa de rezistenţă va un spectacol al Teatrului ‘Radu Stanca’ din Sibiu, distinsă cu premiul UNITER, piesa Feli, iar la cea de muzică populară – ‘pentru prima dată îl vom avea pe Pavel Tornea, poetului oboiului, care este născut în judeţul Mureş, în comuna Deda, dar şi elevii săi, Gheorghe Zamfir şi Dumitru Fărcaş’.
Minodor Dobre a anunţat, de asemenea, şi organizarea unui ‘Festival Constantin Silvestri’, prilejuit de împlinirea a 100 de ani de la naşterea maestrului. ‘Filarmonica va organiza acest festival într-un mod cu totul şi cu totul special, cum nu a mai fost organizat până acum la Târgu Mureş. Va fi şi un festival internaţional de orgă, având în vedere că beneficiem de una dintre cele mai bune orgi din România’, a a spus Dobre.
De asemenea, în program va mai fi un festival internaţional de artă corală, dar şi Festivalul internaţional de film de scurt metraj ALTERNATIVE, un Târg al Muzeelor şi Conferinţa Internaţională a Bibliotecarilor.
‘Încercăm să asigurăm pentru această ediţie ‘100 de ani de cultură în Mureş’, sub această egidă, până la urmă un aport la nevoile pe care mureşenii în general le avem. Încercăm să ducem tipurile şi modurile a culturii într-un singur loc, şi de cele mai multe ori încercăm să le ducem în stradă, acolo unde arta şi cultura devine din ce în ce mai prezentă, să o scoatem din sălile de spectacole, să o scoatem din muzee, să o scoatem din sălile de concerte şi să o aducem cât mai aproape de oameni’, a mai spus preşedintele CJ Mureş. AGERPRES