20 de ani de pedagogie Freinet au sărbătorit elevii și cadrele didactice, ieri, la Gimnaziul ”Alexandru Ceușianu” de pe strada Vânătorilor, din Reghin. Cei 70 de elevi ai școlii au așteptat cu nerăbdare acest eveniment și au transformat o zi cu un debut ploios într-o sărbătoare plină de veselie și culoare. Până și soarele a ieșit de după nori văzând veselia celor mici.
”Pentru noi, învățătoarele, este o zi specială. În urmă cu 20 de ani nu ne-am fi gândit că ajungem ziua de astăzi, să fim înconjurați nu doar de actuali elevi ci și de fostele generații care sunt aici, alături de noi și trăiesc împreună cu această generație ziua această specială. Curtea e plină de tricouri galbene, soarele a ieșit, atmonsfera e plină de veselie”afirmă Smaranda Pușcaș, învățătoare.
Activitățile au început în forță la ora 8:00 în curtea școlii cu imnul freineticilor, imn care a răsunat până la marginea orașului.
”După primele două ediții freinet ne-am gândit că am avem nevoie și de un imn al nostru pe care să-l cântăm la fiecare început și sfârșit de an școlar, la fiecare activitate. Imnul freineticilor începe cu versurile „Copii freinetici plini de bucurie, la noi la școală iarăși bine ați venit!” spune Smaranda.
După imn a urmat o surpriză atât pentru foștii elevi, prezenți în număr mare la eveniment, cât și pentru cei mici. Ei au avut prilejul să vadă un colaj de fotografii ai ultimilor 20 de ani aprecierea fiind unanim pozitivă. Cei de la liceu și facultăți s-au regăsit în poze vechi și a început o veselie generală pe marginea acestor amintiri.
”Am continuat cu prima tură de bufet suedez unde toată lumea s-a delectat cu sandwich-urile copilăriei de pe vremea noastră, pâine cu margarină, salam și castraveți. Am băut sucuri răcoritoare, ne-am mișcat și ne-am veselit în continuare, am făcut poze cu aripile freineticilor”.
În cea de- a doua parte a zilei un fost elev, actualmente student la teatru, Marian Vultur, a continuat să facă un spectacol interactiv cu copii. A urmat o nouă tură de bufet suedez, după care au urcat trupele pe scenă.
”Momentul de karaoke în ultimii ani am obsevat că are un real succes, toți vor să urce pe scenă, să danseze și să cânte. Cei 70 de elevi ai școlii s-au grupat în 12 trupe, îmbrăcați cu ținute corespunzătoare și și-au prezentat momentul artistic pe scenă. Ziua s-a încheiat apoteotic, cu un tort de 120 de felii, cu o revistă realizată în acest an doar de foștii elevi, cu 40 de articole în care ei povestesc cum au fost cei patru ani freinet din viața lor. A fost o zi emoționantă, plină de surprize, veselie și această zi ne va da puterea să mergem mai departe pentru următorii cel putin 20 de ani” a încheiat Smaranda Pușcaș.
Foștii elevi și-au adus cu drag aminte de cei 4 ani petrecuți la această școală.
”Am 23 de ani. Anul acesta termin facultatea. Stau și mă gândesc la mine, cel care avea 7 ani și acum 16 ani intra prima dată pe poarta școlii. A trecult mult timp de atunci, dar țin minte foarte viu amintirile din școala primară. Cel mai important lucru pe care l-am învățat în pedagogia freinet a fost să fim o echipă, să avem grijă unii de alții și să ne acceptam” – Marian Vultur, student.
”Unele dintre cele mai importante lecții învățate încă de atunci sunt: fiecare acțiune pe care o facem are și consecințe, am învățat cum să lucram în echipă, să luăm în considerare și să respectăm opiniile celorlalți, cum să ne acceptăm reciproc, conștientizând că nu suntem toți la fel sau cum să ne exprimăm liber” – Raluca Țifrea clasa a 12-a.
Pedagogia Freinet se bazează pe o serie de principii, clar stabilite: şcoala centrată pe copil, munca şcolară motivată, activitate personalizată, expresie liberă şi comunicare, cooperare, învăţare prin tatonare experimentală, globalitate a acţiunii educative. Tipologia educaţiei promovate de Freinet este învăţarea centrată pe rezolvarea unor probleme de către grupurile de copii aflate sub îndrumarea cadrelor didactice. Munca în grupuri mici este considerată drept mijlocul fundamental de educaţie.
GRAMA IMOLA
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.