Grădina Zoologică din Târgu Mureş care este una dintre cele mai mari şi mai moderne din România, cu peste 500 de animale din 80 de specii, este vizitată anual de aproape 200.000 de persoane.
Grădina Zoologică a fost înfiinţată în anii ’60, când avea o suprafaţă de 600-700 metri pătraţi, care în 1965 s-a mărit la 20 hectare. În urma unui proiect cu finanţare europeană, implementat în perioada 2008-2011 de Primăria Târgu Mureş, în valoare de 4,5 milioane euro, suprafaţa obiectivului s-a dublat, ajungând la 40 de hectare.
În urma investiţiei, obiectivul beneficiază de construcţii noi, cum ar fi cele două padocuri pentru ursul brun pe cinci hectare şi pentru cerbul carpatin pe o suprafaţă de zece hectare, care funcţionează ca două semirezervaţii, precum şi un pavilion pentru păsări de baltă, adăposturi şi ţarcuri pentru girafe şi elefanţi, dar şi padocuri şi adăposturi pentru opt specii de feline.
Pavilionul felinelor se întinde pe 2,5 hectare este populat cam jumătate, în momentul actual existând jaguari, pantere, pume şi râs.
Odată terminate lucrările de extindere şi modernizare, Grădina Zoologică din Târgu Mureş a trecut la popularea noilor spaţii aducând deja un elefant, urmând ca aici să fie aduşi zimbrii europeni, zebre, mufloni şi girafe, totul cu ajutorul Asociaţiei Europene a Grădinilor Zoologice şi Acvariilor.
Chiar şi înainte de accesarea fondurilor europene, Grădina Zoologică din Târgu Mureş a fost singura din ţară care încă din 2005 corespunde cerinţelor europene în domeniu.
Proiectantul celor trei noi pavilioane, Adrian Turcu, afirmă că întreaga concepţie a acestora este una specială, cel puţin în România, prin încadrarea acestora în sit şi peisaj, atât din punct de vedere al culorilor, cât şi ca formă.
AGERPRES