Asociația OvidiuRo continuă parteneriatul cu Inspectoratul Școlar Județean Mureș pentru implementarea și la nivel județean, a programului pilot de lectură în grădinițe „Fiecare copil merită o poveste„.
Până la sfârșitul anului 2018, programul a ajuns în 12 județe, aproximativ de 20.000 de preșcolari au primit o carte pentru acasă și peste 100 de grădinițe au primit un centru de lectură – GrădiBiblioteca.
Programul va fi lansat la Tîrgu Mureș în perioada 27-28 martie 2019.
Pe parcursul celor 2 zile, vor avea loc mai multe întâlniri de formare și de informare pentru cei 1150 profesori de învățământ preșcolar din județ.În perioada următoare 2000 de copii mureșeni din mediul rural primi Prima Carte, iar în 15 grădinițe din cele mai defavorizate comunități vor fi amenajate centre de bibliotecă, pentru a încuraja cititul împreună cu cei mici.
Scurt istoric al intervențiilor în județul Mureș:
Intervențiile OvidiuRo pentru creșterea calității educației preșcolare în județul Mureș au început în anul 2010 cu implementarea programului pilot Fiecare Copil în Grădiniță în localitățile Band, Apold și Râciu. Programul a fost transformat în program național prin Legea nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor din familii defavorizate, moment în care am susținut, în colaborare cu instituțiile județene o sesiune de informare pentru directorii de școală, primarii și asistenții sociali din județ, cu scopul diseminării procedurilor de implementare.
De asemenea, începând din anul 2015 au fost organizate Ateliere de Vară Șotron în numeroase localități defavorizate din județ. Am continuat cu caravane de lectură în zonele rurale defavorizate: Caravana Fiecare Copil în Grădiniță 2016, Caravana Poftă de Carte 2017 în Band, Petelea, Mica, Sâncraiu de Mureș, Gornești, Bahnea, Bagaciu, Deleni, Viișoara, Ormeniș, Santioara și Caravana Fiecare Copil Merită o Poveste 2018 în Vidrasău și Petelea.
Pentru creșterea ratei de cuprindere în învățământul preșcolar am implementat programul de granturi Hai la grădiniță! înanul școlar 2018-2019, în grădinița din localitatea Petelea. Prin proiectul Povești sub Lupă am echipat câte o sală de grupă cu un centru de bibliotecă și științe în grădinițele din Petelea și Cipău.
Despre Asociația OvidiuRo
Misiunea Asociației OvidiuRo este ca fiecare copil sărac să beneficieze de educație timpurie de calitate și să devină, astfel, un membru activ al societății românești.
Eficacitatea programului-pilot Fiecare Copil în Grădiniță a determinat Parlamentul României să transforme mecanismul central al acestuia în program național, în vigoare începând cu februarie 2016.
În prezent, ca Agenție pentru Educație Timpurie, OvidiuRo mobilizează resurse publice și private pentru a furniza materiale educaționale de calitate, pentru a forma cadrele didactice în scopul optimizării acestor resurse, precum și pentru crearea unor Centre de Educație Timpurie de Calitate în comunitățile defavorizate, cu scopul de a le oferi copiilor săraci acces la un vocabular divers și la lumea fascinantă a cărților.
Începând cu septembrie 2017, OvidiuRo a distribuit peste 60.000 de cărți ilustrate pe care copiii să le folosească la grădiniță sau acasă, împreună cu familia; având susținerea Inspectoratelor Școlare Județene și prin crearea unei rețele de profesori-resursă, 2500 de profesori de învățământ preșcolar au beneficiat de formări în metode de predare centrate pe copil și pe dezvoltarea literației și au primit kituri ce conțin cărți ilustrate și materiale educaționale de calitate.
În 2019, OvidiuRo continuă să lucreze îndeaproape cu autoritățile publice și cu profesorii din întreaga țară, să organizeze sesiuni de formare și să aducă resurse educaționale de calitate în grădinițele defavorizate. Obiectivul nostru este să creștem calitatea educației în și mai multe grădinițe, la nivel național, prin programul pilot ,,Fiecare copil merită o poveste” – un program de stimulare a lecturii în grădinițe și acasă și de dezvoltare a vocabularului, astfel încât copiii din medii defavorizate să aibă șansa unui start corect la școală.
Mai multe detalii despre proiectele noastre regăsiți pe www.ovid.ro.