Aproximativ 250 de curţi, pivniţe şi subsoluri au fost inundate la sfârșitul săptămânii trecute, în localităţile Bisericani şi Lupeni, după ce apele pârâului Nicoul Alb au ieşit din matcă, în urma unei viituri formate după o ploaie abundentă.
Şeful Centrului Operaţional al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita, col. Ovidiu Dudu, a declarat că din primele informaţii, furnizate de autorităţile locale, reiese că în comuna Lupeni şi împrejurimi a plouat aproximativ o oră, s-a format o viitură pe pârâul Nicoul Alb şi au fost inundate 250 de curţi, pivniţe şi subsoluri din Bisericani şi Lupeni, dar şi fântâni, grădini şi teren agricol. Localnicii din Bisericani spun că pe strada aflată lângă pârâu apa a ajuns la aproximativ un metru. Este posibil să fie inundate şi mai multe case din comună, dar o evaluare exactă va fi făcută abia după ce apele se retrag.
La faţa locului intervin Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă din Lupeni şi Corund, dar şi un echipaj al ISU Harghita.
În august 2005, o viitură puternică, de câţiva metri, formată tot pe pârâul Nicoul Alb, în zona Odorhei, a provocat moartea a 16 persoane, dintre care 9 din comuna Lupeni.
Și la Ditrău
În plus, mai multe gospodării au fost inundate, iar drumul comunal din localitatea Ditrău a fost acoperit de apă, în urma unei ploi torenţiale care a dus la ieşirea din matcă a pârâului Martonka.
Şeful de cabinet al prefectului Harghitei, Adrian Pănescu, a precizat că apele revărsate au intrat în 15 gospodării, au afectat 13 podeţe şi au acoperit drumul comunal pe o lungime de un kilometru.
Primarul comunei Ditrău, Puskas Elemer, a spus că pârâul Martonka este un afluent al pârâului Ditrău şi nu este pentru prima dată când provoacă pagube atunci când plouă abundent. La faţa locului a sosit Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă.
Drum inundat
În plus, ploile au afectat și circulaţia pe DN 11B, care face legătura între Miercurea Ciuc şi Târgu Secuiesc. Mașinile n-au mai putut circula, după ce carosabilul a fost acoperit cu ape în urma unei ploi torenţiale, care a dus la scurgeri de pe versanţi.
Şeful de cabinet al prefectului Harghitei, Adrian Pănescu, a declarat că în urma precipitaţiilor abundente s-au produs scurgeri de pe versanţi, iar apele traversează drumul pe o lungime de 400 de metri şi ajung, în unele locuri, până la 20 centimetri.
Potrivit sursei citate, şi pe DN 12C, între Gheorgheni şi Bicaz, în apropiere de Lacu Roşu, s-a circulat pe o singură bandă din cauză că terasamentul unui podeţ a fost afectat de scurgerile de pe versanţi.
Inundație lângă Lacul Roșu
Circulaţia pe DN 12 C, care face legătura între Gheorgheni şi Bicaz, a fost întreruptă la începutul săptămânii în zona staţiunii Lacu Roşu, după ce, în urma ploilor torenţiale, apele pârâului Bicaz s-au revărsat şi au acoperit carosabilul.
Potrivit informaţiilor furnizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Harghita, carosabilul a fost inundat pe aproximativ 400 de metri, apa ajungând la jumătate de metru, ceea ce a dus la întreruperea traficului.
Judeţul Harghita s-a aflat săptămâna trecută sub avertizare de cod meteo şi hidrologic, fiind prevăzute averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, dar şi scurgeri de pe versanţi cu depăşiri ale cotelor de atenţie.
265 de gospodării inundate, în Bisericani, Lupeni și Ditrău
Category: Stirile Punctul
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.