S-au terminat înscrierile în Concursul de proiecte ,,Idei din ţara lui Andrei”. Școala lui Andrei este un program de educație civică, ce se desfășoară sub forma unei competiții de proiecte adresate elevilor și cadrelor didactice din ciclurile de învățământ primare și gimnaziale (clasele I-IV și clasele V-VIII), dar după cum veți observa mai jos concursul a atras atenția și oamenilor care nu sunt implicați direct în procesul de învățământ. Obiectivele generale sunt susținerea inițiativelor antreprenoriale în rândul elevilor și dezvoltarea comunitară în zonele de care aparțin școlile.
Concurenții trebuie să identifice o problemă sau oportunitate economico-socială din comunitate și să prezinte soluții antreprenoriale pentru rezolvarea acesteia. În același timp, este necesar ca propunerea să vizeze implicarea activă a membrilor comunității în rezolvarea problemelor. „Ţara lui Andrei” îi susţine pe cei care ştiu, pot şi vor să-i inspire pe cei de lângă ei. Îi susţine pe toţi cei care vor să îşi construiască singuri viitorul şi să creeze, împreună, o ţară mai bună în fiecare zi.
Proiectele din județul Mureș
La concursul de proiecte ,,Idei din Țara lui Andrei”, județul Mureș participă cu trei proiecte: municipiul Sighișoara este reprezentat de Asociația LEXXAS prin Proiectul ,,Realizarea unui portal al oraşului Sighişoara”, celelalte proiecte sunt din Deda: ,,În pas cu tehnologia” și din Batoș: ,,Noi vrem o şcoală verde!”.
Sighișoara
Așa cum am menționat anterior, municipiul Sighișoara este reprezentat de Asociația LEXXAS prin Proiectul ,,Realizarea unui portal al oraşului Sighişoara”. Obiectivele sunt crearea unui TÂRG VIRTUAL – SERVICII, INDUSTRIE şi COMERŢ care reprezintă o piaţă virtuală. Târgul virtual conține paginile de prezentare a unor persoane fizice autorizate, a unor agenți de turism, a unor agenți economici, a unor agenți comerciali, a unor organizații de stat sau ale societății civile, a unor firme, a unor agenți bancari, a unor furnizori de servicii de orice fel din Sighișoara sau din apropiere. Reprezintă practic un portal al oraşului Sighişoara.
Sustenabilitatea proiectului va fi asigurată prin cotizații, prin redirecționarea a 2% din impozitul pe venit datorat statului, afilieri, prin donații ale firmelor din Sighișoara, prin încasări din reclame. Dar și prin găzduirea gratuită de către HostVision a site-ului LEXXAS. De asemenea, cunoştințele de HTML a celor doi membri fondatori ai Asociației Lexxas vor asigura dezvoltarea gratuită a afacerii sociale din punctul de vedere al conținutului paginilor web.
Programul se adresează în principal (dar nu numai) tinerilor care se găsesc în situaţia de a-şi câștiga singuri existenţa şi, de multe ori, de a-şi susţine financiar familiile. Prin acest program, tinerii sunt instruiţi să-şi deschidă şi să-şi întreţină o pagină de prezentare pe site. Această pagină prezintă serviciile pe care tinerii le pot oferi în funcţie de calificarea fiecăruia şi are datele de contact ale fiecăruia.
Deda
Elevii de la Liceul Tehnologic ,,Vasile Netea” din Deda își vor putea îmbogăți cunoștințele de operare pe calculator în cadrul unor cursuri de inițiere ce vor fi organizate în cadrul unității de învățământ, dacă se va obține finanțarea necesară pentru dotarea laboratorului de informatică cu aparatură IT.
Edilul comunei Deda a aplicat în cadrul programului de responsabilitate socială ,,Idei din Țara lui Andrei” lansat de Petrom, proiectul ,,În pas cu tehnologia”. Prin intermediul proiectului se dorește dotarea laboratorului de informatică
Pentru dotarea laboratorului de informatică vor fi achiziționate 12 calculatoare. Suma totală necesară este de 4.736 de lei, iar ca sursă alternativă de finanțare de care se va dispune este un fond ce va fi prevăzut în bugetul local al Primăriei Deda. De asemenea, vor fi organizate cursuri de inițiere în utilizarea calculatoarelor, adaptate nivelului și nevoilor elevilor, urmând ca aceștia să dobândească cunoștințe în lansarea și folosirea browserelor de internet, folosirea programului Microsoft Office: Word, PowerPoint, Excel.
Batoș
Unul dintre cele mai importante domenii în care Primăria Comunei Batoș se implică este construirea unui școli în localitatea Goreni, astfel mureșenii sunt îndemnați să susțină proiectul ,,Noi vrem o școală verde!”. ,,Prin acest proiect ne propunem amenajarea curții școlii în vederea creării unui loc de joacă și a unui loc în care să se poată desfășura ore de educație ecologică și la care elevii să poată învăța lucruri esențiale despre natură”, au declarat inițiatorii proiectului. Pentru a asigura o continuitate sustenabilă a proiectului, elevii, împreună cu cadrele didactice, vor asigura întreținerea spațiului creat.
Pe termen lung, se va continua atragerea de voluntari în realizarea de proiecte care să ajute la ocrotirea mediului și a resurselor naturale. Din punct de vedere financiar, vor fi utilizate resurse ale Asociației de Părinți și sponsorizări atrase de la terți. Spațiile verzi vor asigura continuitate prin existența lor, îmbunătățind calitatea vieții locuitorilor.
Titi Dălălău