Fundația Orange lansează, în cadrul Digitaliada, primele resurse educaționale digitale open-source în limba maghiară. Profesorii și elevii din școlile cu predare în limba maghiară au astfel la dispozitie gratuit cele 8 ghiduri prentru predarea matematicii și informaticii și TIC, Ghidul Școlii Digitale , Ghidul de utilizare a Tablei interactive și 235 de probleme de matematică demonstrate în GeoGebra.
Gabriella Jozsa – director și profesor de matematică,TIC și opțional TIC, Eva Szasz – profesor de limba engleză cu competențe TIC și Ferenc Gorbai Nagy – profesor de matematică, de la Școala Gimnazială Acățari fac parte din echipa de profesori care a lucrat la traducerea și accesibilizarea resurselor Digitaliada în limba maghiară.
Gabriella Jozsa – director și profesor de matematică, TIC și opțional TIC a declarat: „Ghidul tradus este un instrument foarte util, cu un pronunțat caracter practic, care sigură accesibilizarea resurselor pentru toți”.
„A fost o provocare interesantă și o oportunitate de nerefuzat să traduc aceste ghiduri, care sper că vor veni în ajutorul cadrelor didactice vorbitoare și de limba maghiară, să organizeze eficient activitățile de predare-învățare-evaluare asistate de tehnologia digitală.” – a spus Eva Szasz, profesor de limba engleză cu competențe TIC.
Iar Ferenc Gorbai Nagy, profesor de matematică, este de părere că: „Anul acesta școlar, cu ghidurile și culegerile traduse, elevii din școala noastră, care este o școală cu predarea în limba maghiară, vor avea posibilitatea să rezolve mai multe probleme la geometrie, nu vor mai aștepta să le traducă profesorul materialele și inclusiv să vor descurca mai bine singuri la temele de geometrie, urmând pașii din ghiduri.”
Conform Institutului Național de Statistică, în România, 5,1% dintre elevii înscriși în învăţământul primar şi gimnazial învață în limba maghiară.
„„Am încercat în acest fel să facem ca materialele educaționale din Digitaliada să devină accesibile pentru și mai mulți profesori și elevi din România. Platforma și resursele digitale create în cadrul programului sprijină continuarea și desfășurarea procesului educațional, fie că are loc la clasă sau online, la distanță. Am fost ajutați în acest proces de profesori din școli care au și clase cu predare în maghiară și le mulțumesc că au contribuit la extinderea Digitaliadei și în universul școlar cu predare în maghiară.” – Amalia Fodor, director Fundația Orange.
La nivel național, platforma Digitaliada pune la dispoziția cadrelor didactice și a tuturor celor interesați peste 4.000 de resurse digitale educaționale gratuite: materiale Digitaliada pentru Matematică și Informatică (teste și evaluări semestriale în format digital, proiecte didactice, ghiduri, tutoriale video), precum și peste 500 de resurse create și înscrise de profesori, pasionați de IT, precum și de copii cu vârste între 14-18 ani în cadrul concursului anual #Digitaliada.
În plus, Platforma Digitaliada „Învățare și testare online” este locul unde deja peste 30.000 de directori, profesori, părinți și elevi au un cadru interactiv de predare, consolidare și testare, în timp real și complet gratuit. Această secțiune oferă instrumente dezvoltate special pentru evaluarea online, instrumente de comunicare, de organizare videoconferințe sau generare de rapoarte de activitate. Pentru a veni și mai mult în sprijinul învățării online, clienții Orange beneficiază de trafic de date gratuit, pe tot parcursul anului școlar 2020-2021, la accesarea platformei interactive „Învățare și testare online”, dar și a resurselor educaționale din www.digitaliada.ro.