Martie 90. Loc: Târgu Mureș; răniți: 278; morți: 5. E ceea ce ne spune Google via Wikipedia. Se împlinesc 30 de ani de la conflictul interetnic în care au fost implicați români și maghiari, dar și romi.
Cele două teatre independente din Bastionul Măcelarilor, 3g HUB (Teatru 3g) și Studioul Yorick, prin evenimentul Martie ‘90 – 30 de ani. Vrem să vorbim despre asta? vor să mai facem un pas înainte și să încercăm să reflectăm asupra mediului în care trăim. Dorim să găsim o soluție pentru o comunicare deschisă, sinceră și echilibrată.
Noi, artiști români și maghiari, vrem să ne cunoaștem mai bine, pentru că ne dorim să gândim și creăm împreună, afirmându-ne valoarea comună: multiculturalitatea.
Bineînțeles, nu avem impresia că am fi primii sau singurii care fac treaba asta. Vrem doar să contribuim la o stare firească în care romi, maghiari și români să spună în același timp, în același loc, la aceeași masă, fără jenă sau emfază, Târgu Mureșului – orașul nostru.
Program Martie ‘90 – 30 de ani. Vrem să vorbim despre asta?
Inițial ne-am gândit să organizăm mai multe evenimente deschise publicului, dar, având în vedere riscurile de răspândire a virusului Covid-19, am fost puși în situația de a găsi variante prin care să nu renunțăm în totalitate la ceea ce ne-am propus.
Astfel, vom publica online, cu acces liber în 19 și 20 martie, înregistrarea spectacolului „20/20” de Gianina Cărbunariu. „20/20” este un spectacol de teatru documentar produs de Yorick Studio în 2010 despre Martie Negru, 1990. Gianina Cărbunariu, avându-i ca “co-creatori” pe târgumureșenii interogați, a explorat amintirile oamenilor implicați în conflictul interetnic din martie 90.
Vrem să vorbim despre asta? Akarunk erről beszélni?
Vom mai organiza două dezbateri pe care le vom transmite live-video pe pagina de Facebook 3g HUB.
Prima dezbatere, „Martie 90 – 30 de ani. Vrem să vorbim despre asta?”, va avea loc joi, 19 martie, de la ora 19.00, în Bastionul Măcelarilor și va fi moderată de jurnalistul Cristian Teodorescu. Vom vorbi despre evenimentele din 1990, despre felul în care ne raportăm la ele după 30 de ani și despre modurile în care putem să îmbunătățim în prezent comunicare și colaborarea interetnică în Târgu Mureș.
Ne-au răspuns afirmativ invitației la dezbatere: Smaranda Enache, activistă pentru drepturile omului – Liga Pro Europa; Kincses Előd, avocat; Tibor Csurkuly, reprezentant din partea comunității rome; László Márton, istoric; Radu Bălaș, consilier local; Koreck Mária, președinte Asociația Divers; Székely Csaba, autor dramatic; Vasile Cernat, psiholog.
Sperăm că va putea interveni prin Skype și Adrian Szelmenczi, promotor al drepturilor minorităților – ActiveWatch. A doua dezbatere se va adresa tinerilor mileniali & gen Z și se va desfășura sâmbătă, 21 martie. Vom reveni cu detalii despre dezbaterea „Martie 90 și viitorul în Târgu Mureș, pentru mileniali & gen Z”, după ce vom definitiva lista invitaților