În anul 2018, un număr de 34 de copii provenind din județul Mureș au fost repatriați din alte state europene, după ce s-a stabilit că au fost găsiți neînsoțiți, exploatați prin cerșit sau părăsiți în spitale, după naștere, de către mame, a declarat, într-un interviu acordat Punctul și Radio Son, directorul adjunct al DGASPC Mureș, Deak Elida.
Potrivit acesteia, copiii au ajuns la Centrul de primire în regim de urgență al DGASPC Mureș, unde orice copil român poate să fie ocrotit temporar, în regim de urgență, adică la orice oră, dacă este neglijat, abuzat, traficat, exploatat sau repatriat din străinătate în România, iar cazuri sunt înregistrate în fiecare an. Mai departe, există mai multe posibilități de gestionare a cazurilor, prima variantă fiind plasarea copiilor în familia de origine, a doua – la un asistent maternal, ultima luată în considerare fiind cea rezidențială, în care sunt trimiși la case de tip familial, a precizat aceasta.
“Și în 2018 am avut 34 de copii care au fost repatriați din state europene pentru că au fost găsiți neînsoțiți, au fost exploatați prin cerșit și prin alte metode, au fost părăsiți în spitale, după naștere, de către mame și atunci sigur că, așa cum este organizat sistemul de protecție a copilului în fiecare stat european, dânșii au făcut verificările necesare și prin Ministerul Muncii sigur că am preluat în țara noastră copiii respectivi. Au fost situații diferite. Erau situații unde părinții au o situație, sunt în România, sau am avut rude unde să plasăm copiii. Copiii care nu s-au regăsit în niciuna dintre situații au ajuns fie la asistent maternal, fie într-o casă de tip familial. Deci fiecare situație este dificilă și este complexă și este particulară, însă trebuie evaluată fiecare situație a copilului în parte, ce este important din punct de vedere legislativ este că întotdeauna alternativa familială este de bază, cea rezidențială este ultima luată în considerare”, a declarat Deak.
Potrivit raportului de activitate al DGASPC Mureș pe anul 2018, cazurile au fost sesizate la DGASPC Mureș de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, precum și de o persoană fizică – în ultimul caz, a fost vorba de cei mai mulți copii, 25, care au fost repatriați în Ungaria. Au mai fost înregistrate 5 cazuri în Germania și câte unul în Italia, Anglia, Spania și Suedia. 18 copii proveneau din mediul rural și 16 din mediul urban, 24 erau băieți și 10 fete. În ce privește vârsta, între 1-2 ani au fost 10 cazuri, între 7-9 ani – 9 cazuri, între 3-6 ani – 6 cazuri, sub 1 an – 5 cazuri, între 14-17 ani – 3 cazuri și între 10-13 ani – 1 caz.