Obezitatea era considerată o problemă a ţărilor cu venituri ridicate. Dar, în ultimii ani, despre kilogramele în plus se poate vorbi ca despre o pandemie. Mai ales că declanșează boli cardiovasculare grave, considerate cei mai mari ucigași din lume și care fac tot mai multe victime, inclusiv în rândul tinerilor de 20-30 de ani.
Aproape 2 din 3 adulți cu vârsta de 25 de ani ar putea ajunge supraponderali sau obezi până în 2050. Pentru România – e și mai îngrijorătoare situația – 35% dintre adulții din România trăiesc cu obezitate,
Obezitatea nu este o problemă de estetică, atrag medicii și autorii Raportului Federației pentru Inimã , care vorbesc mai degrabă despre o adevărată pandemie, în condițiile în care fiecare kilogram în plus înseamnă risc crescut de boli cardiovasculare.
În România, 600 din 100.000 de locuitori au murit în 2023 din cauza acestor afecțiuni. E o rată 2,5 ori mai mare decât media Uniunii Europene. Și reprezintă cauza principală de deces.
Planificarea urbană, crearea unor spații pentru exerciții fizice, programe școlare și îmbunătățirea accesului la alimente nutritive sunt soluții complementare politicilor publice. Dar, în primul rând contează stilul de viață, de la alimentele pe care le consumăm, până la mișcarea pe care o facem sau nu, mici sau mari, deopotrivă.
Pe lângă bolile cardiovasculare, obezitatea vine și cu alte probleme, precum depresia și anxietatea, evidențiază raportul Federației pentru Inimă.