Pentru a asigura siguranța pe aceste șosele, Poliția Rutieră utilizează aparate radar, amplasate pe vehiculele de poliție, pe trepied sau sub formă de pistol-radar. În plus, Compania Națională de Drumuri (CNAIR) intenționează să instaleze 400 de radare fixe pe diverse tronsoane de drum din întreaga țară în perioada următoare, arată Promotor.
„În prima etapă, aceste radare fixe vor fi montate pe Drumurile Naționale cu risc ridicat de accidente. Primele camere vor fi puse în funcțiune pe autostrada București-Pitești, autostrada București-Constanța și pe autostrada București-Ploiești. De asemenea, în prima etapă vor fi montate radare fixe și pe DN1, DN2, DN6 și DN7. O parte dintre aceste camere vor face parte din sistemul E-sigur pentru identificarea vitezei. În momentul în care un radar fix detectează depășirea vitezei legale, sistemul va alerta automat Poliția. Un ofițer din cadrul Poliției Române va analiza imaginile și va dispune măsurile care se impun”, a explicat pentru ProMotor purtătorul de cuvând al CNAIR, Alin Șerbănescu.
La fel ca în cazul radarelor pe trepied, în prima etapă se va solicita proprietarului mașinii să transmită cine se afla la volan în momentul în care a fost înregistrată abaterea. Odată stabilită identitatea șoferului, acesta va primi amenda prin Poștă, la domiciliu.
Așadar, în 2026, România va folosi 400 de radare fixe, 700 de radare pe trepied și cel puțin 300 de radare mobile pentru a prinde vitezomanii. La acestea se adaugă sistemele radar montate pe autospecialele de poliție. Dar și un elicopter achiziționat anul trecut de Ministerul de Interne, dotat cu o cameră radar ultra-performantă.