41 de primării mureșene verificate, toate pline de nereguli. Curtea de conturi nu a emis nici un certificat de conformitate!
41 de primării mureșene verificate, toate pline de nereguli. Curtea de conturi nu a emis nici un certificat de conformitate!

41 de primării mureșene verificate, toate pline de nereguli. Curtea de conturi nu a emis nici un certificat de conformitate!

An de an… zi de zi, nu auzim decât că primăriile mureșene nu au bani sau edilii se vaită că au primit prea puțini de la București.

Primăriile nu reușesc să-și asigure banii necesari din venituri proprii, decât într-o mică măsură, dar, așa cum a constatat și Curtea de Conturi Mureș, vina este a acestora deoarece autoritățile publice locale sunt insuficient preocupate de stabilirea resurselor bugetare proprii și nici nu urmăresc încasarea acestora pe parcursul execuției bugetare.

În plus, lenea e cucoană mare, primăriile mureșene încasează foarte puțini bani de la UE la nivelul județelor.

Am citit Raportul Camerei de Conturi Mureș și ne-am crucit: cheltuieli supraevaluate sau majorate nejustificat; bunuri plătite, dar neintrate în posesia primăriilor; servicii plătite de instituții, dar neefectuate; cheltuieli de personal ilegale; decontarea unor servicii peste nivelul maximal prevăzut de lege; lucrări de investiții, fără documente justificative; lipsă de interes pentru recuperarea restanțelor de la cetățeni sau de la firme… toate evidențiază nepăsarea autorităților față de administrarea banului public!

În anul 2017, în județul Mureș, Camera de Conturi Mureș a verificat 41 de primării, Consiliul Județean Mureș, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș și Spitalul Clinic Județean Mureș, dar nu a fost emis niciun certificat de conformitate, din cauza numeroaselor nereguli constatate! Aceasta după ce, nici în urmă cu un an niciuna dintre primării nu a primit certificatul de conformitate, din cauza multiplelor ilegalități.

În perioada de referință, nu a fost emis niciun certificat de conformitate, urmare a faptului că situațiile financiare auditate nu au fost întocmite, din toate punctele de vedere semnificative, în conformitate cu legile și reglementările în vigoare și nu oferă o imagine fidelă și reală asupra operațiunilor economice ale entităților”, se arată în Raportul privind finanțele publice locale pe anul  2016 la nivelul județului Mureș.

De curând, Curtea de Conturi a României a publicat Rapoartele referitoare la finanțele publice locale pe anul 2016, întocmite la nivelul fiecărui județ. Rapoartele sunt pentru anul 2016 deoarece unitățile administrativ-teritoriale au fost verificate în 2017. Mai multe detalii referitor la verificările din județul Mureș vă oferim în continuare…

 

Dependente de București

 

Camera de Conturi Mureș a constatat că primăriile mureșene nu reușesc să-și asigure banii necesari din venituri proprii, decât într-o mică măsură. În rest, primăriile sunt dependente de sumele ce vin de la București: „Sursele de finanțare ale bugetelor locale depind în mare măsură de alocările de la nivel central sub forma sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată, cote și sume defalcate din impozitul pe venit și subvenții. Astfel, veniturile încasate la nivelul unităților administrativ-teritoriale în anul 2016, au provenit în cea mai mare parte din alocații de la bugetul de stat respectiv 69,0% din veniturile totale realizate, în timp ce veniturile proprii din impozite, taxe, contribuții, vărsăminte și alte venituri au reprezentat doar 18,4% din totalul veniturilor încasate la bugetele locale ale comunelor, orașelor, municipiilor și bugetul propriu al județului Mureș”.

Vina este a primăriilor, deoarece autoritățile publice locale sunt insuficient preocupate de stabilirea resurselor bugetare proprii și nici nu urmăresc încasarea acestora pe parcursul execuției bugetare, arată Raportul.

Ba mai mult, în 2016 s-au încasat și foarte puțini bani de la UE la nivelul județului: 30.610 mii lei, ceea ce înseamnă o scădere cu 74,7% față de anul 2015.

 

Dacă aleșii și-ar fi făcut treaba…

 

Din verificările efectuate, au rezultat venituri totale suplimentare (deci sume care ar fi putut intra în bugetele locale dacă aleșii și-ar fi făcut treaba cum trebuie) stabilite la 9.057 mii lei, din care 374 mii lei creanțe accesorii, precum și prejudicii în valoare totală de 11.793 mii lei, din care 926 mii lei dobânzi și majorări de întârziere.

Totodată, prin rapoartele de audit/control întocmite s-au reținut abateri financiar contabile de la legalitate și regularitate, precum și cazuri de nerespectare a principiilor de economicitate, eficiență și eficacitate în utilizarea fondurilor publice și în administrarea patrimoniului public și privat al unităților administrativ-teritoriale, cuantificate la 39.679 mii lei.

 

La Spitalul Clinic Județean Mureș

 

La Spitalul Clinic Județean Mureș s-a constatat că elaborarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2016, s-a făcut fără a avea la bază propunerile formulate de conducătorii secțiilor și compartimentelor din structură.

Unele venituri din servicii medicale spitalicești prestate de Spitalul Clinic Județean Mureș nu au fost înregistrate și încasate – în sumă de 2.916 mii lei.

Va urma…

 

Vasile Dancea