Unul din mijloacele, prin care Naţiunile Unite încearcă stimularea oamenilor pentru protejarea mediului, este la 5 iunie, când locuitori din peste 100 de ţări ale planetei aniversează Ziua Mondială a Mediului Înconjurător. În mesajul său pentru acest an secretarul general al ONU Ban Ki-Moon a declarat că „planeta Pământ este insula noastră comună. Să ne unim forţele pentru a o proteja!”România este una dintre ţările, care a dat o importanţă permanentă problemelor de mediu. În acest context, a semnat şi ratificat toate convenţiile internaţionale din domeniu. La nivelul întregii ţări sunt organizate evenimente pentru a marca această zi.
„Vă spun un singur domeniu unde nu numai că suntem nemulţumiţi dar, dacă nu se schimbă ceva, România nu îşi va putea finaliza capitolele asumate în ceea ce priveşte Mediul. Faţă de 5,5 miliarde de euro, primite în perioada 2007 – 2013 pe POS Mediu, din informaţiile noastre, în perioada 2014 – 2020 se alocă 3,5 miliarde de euro. Atunci când la nivelul UE se alocă mai mulţi bani pe mediu, e lumea mai atentă la biodiversitate, situri contaminate, deşeuri, schimbări climatice, reducerea emisiilor de carbon, România alocă cu 2 miliarde de euro mai puţin pentru Mediu. Nu se poate. La Mediu ar trebui, numai la apă, canalizare şi sisteme de alimentare cu apă, deşeuri, situri contaminate, încă 3,5 – 4 miliarde de euro în plus. Altfel, vorbim de infringement dacă nu ne achităm de cele asumate la negociere, dar vorbim şi de sănătatea oamenilor”, a spus luna trecută fostul ministru al Mediului, Borbély Laszló. Potrivit acestuia, România înregistrează o „rămânere în urmă” de 7 – 8 la sută faţă de cele asumate la negocierile de aderare în cazul localităţilor fără apă şi canalizare.
Ziua Mondială a Mediului Înconjurător a fost stabilită de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în 1972 pentru a marca deschiderea Conferinţei de la Stockholm privind Mediul, şi care s-a desfăşurat în perioada 3-14 iunie 1972, reunind reprezentanţi din 113 naţiuni.(EM)
Sursa AGERPRES