Faci ceea ce simți că ar trebui să faci sau faci ceea ce vrei să faci? Este o întrebare pe care ar trebui să ne-o adresăm mai des. Art Markman, profesor de psihologie și marketing la Universitatea Texas din Austin și autor al cărții Bring Your Brain to Work, spune că el crede cu tărie în evaluarea aceea pe care o fac o dată pe cu privire la locul în care mă aflu în viață. mediu își petrece 80.000 de ore din viață la locul de muncă.
Dacă te afli într-o carieră care nu e potrivită pentru tine sau în care nu vrei să te afli, asta s-ar putea traduce în mii de ore dedicate unor activități la care nici măcar nu ții. Sau mai rău, dedici aceste ore pentru niște activități pe care efectiv nu le suporți. Dacă crezi că ești blocat, dar cauți o ieșire din asta, află că nu ești singurul care se află într-o astfel de situație. Iată câteva mituri pe care le-am demontat și care îi împiedică pe cei mai mulți oameni să ia o decizie cu privire la o schimbare de carieră.
1. Ești prea bătrân
Răspunsul este nu, nu ești niciodată prea bătrân ca să faci o schimbare de carieră. În fapt, mulți oameni care au acum un succes răsunător și-au schimbat cariera după treizeci de ani. Uită-te la Jeff Bezos. A avut un job profitabil pe Wall Street și mai multe poziții de top management la mai multe companii financiare înainte de a face tranzuția a comerțul electronic și de a lansa Amazon, la vârsta de 31 de ani. Să nu o uităm pe Julia Child, care a lucrat în publicitate, mass-media și serviciile secrete înainte de a-și scrie prima carte de bucate la vârsta de 50 de ani. Apoi, este John Grisham, care a practicat avocatura timp de peste un deceniu înainte să devină un autor de best-seller-uri, potrivit Forbes.
Foto: Pexels
2. Ești egoist
Vrei o muncă provocatoare și satisfăcătoare. Ok, ce e în neregulă cu asta? A fi recunoscători pentru ceea ce avem nu înseamnă că ar trebui să ignorăm lucrurile care nu funcționează. Dacă îți vei petrece o treime din viață la job, nu este nicidecum lacom să vrei să dedici acel timp pentru ceva care chiar îți place, ca din asta să iasă cel mai bun lucru posibil.
Abilitățile și talentele tale sunt folosite la nivel maxim în jobul tău actual? Dacă nu, o schimbare în carieră îți va permite să faci să se simtă diferența și să-ți aduci aportul în munca ta așa cum ar trebui. Asta nu înseamnă că vei avea o viață perfectă. Dar vei fi mult mai aproape de realizarea potențialului tău și asta nu poate avea decât un impact pozitiv asupra ta și a oamenilor din jurul tău. Deci răspunsul e nu, nu ești egoist în niciun fel pentru faptul că decizi să te îndrepți către un drum profesional care să îți aducă plăcere.
3. Trebuie să începi de la zero
Schimbarea de carieră nu este ușoară, indiferent de cât de familiar îți este sau nu domeniul către care decizi să faci tranziția. Pentru mulți oameni pare descurajant să se reapuce de la zero de un job nou, într-un domeniu nou. Dar acest „de la zero” nu este întotdeauna valabil.
Nu mereu trebuie să începi de la zero pentru că există o serie de abilități care sunt transferabile și pe care le poți lua cu tine ca pe un bagaj către noul domeniu în care îți dorești să pătrunzi. Acestea pot fi foarte ușor readaptate în CV-ul tău și în scrisoarea ta de intenție. Trebuie doar să determini exact care sunt acestea și care din ele se potrivesc cel mai bine cu noua ta poziție.
O altă abordare, dacă nu dorești să o iei neapărat de la capăt, este să iei în considerare schimbarea industriilor, dar nu rolurile, sau invers (schimbarea rolului, dar nu a industriei). Majoritatea angajatorilor se așteaptă să înveți la locul de muncă. Atitudinea și pasiunea ta sunt cele care-ți vor fi alături pe noul drum.
4. Trebuie să ai planificat totul „la virgulă”
Din nou, nu trebuie să rezolvi totul „la virgulă” și nu trebuie să ai planificat de dinainte. La fel cum viața în sine e o călătorie, la fel este și cariera, nu știi peste ce vei da pe drum și nu te poți pregăti pentru a avea toate lucrurile constant în control. Uneori este suficient să faci doar primii pași, căci restul va veni de la sine.
Împarte totul în bucățele mai mici ca să le poți gestiona mai ușor pentru că uneori privirea de ansamblu poate fi copleșitoare atunci când ești pe punctul să îți schimbi cariera. Pentru început, conectează-te cu persoane de la companiile țintă. Testează-ți ideile într-un mod în care nu este nevoie să părăsești imediat jobul de zi. Fă pași mici și vei găsi claritatea pe care o cauți.
Foto: Shutterstock
5. Veniturile tale vor avea de suferit
Una dintre cele mai frecvente ipoteze este că o schimbare în carieră va implica o scădere a salariului. Deși acest lucru poate fi adevărat, în funcție de profesie, nu este o concluzie de sine stătătoare. Dacă îți faci griji că noul tău job îți va aduce mai puțini bani, poți să faci câteva calcule estimative dinainte de a face schimbarea pentru a vedea exact care e situația.
De asemenea, analizează să vezi exact care sunt cheltuielile majore din viața ta ca să vezi dacă și unde poți face economisiri. Totodată, un job nou va veni poate și cu o serie de avantaje, de pildă, poate presupune să ai o muncă de acasă, ceea ce înseamnă că vei reduce din banii de drum sau chiar navetă dacă e cazul. Însă nu uita că în multe din cazuri va fi necesar să investești în formarea ta, să mergi la anumite cursuri, fie unele în care să te perfecționezi într-un anumit sector, fie unele în care să înveți lucruri noi. Este în regulă, atât timp cât îți poți recupera investiția pe drum.
Traseele carierei urmează rareori o linie dreaptă și „îngrijită”. Uneori trebuie să mergeți înapoi sau lateral pentru a ajunge la destinația finală. Dar cu toate acestea, meriți să te trezești în fiecare zi entuziasmat pentru faci în sfârșit ce îți place. O reconversie profesională nu este ușoară, dar nu este nici imposibilă.