Iubim Delta Dunării! Fie că vizităm Delta vara, primăvara, iarna sau toamna, în fiecare anotimp, natura oferă un spectacol de neegalat aici. Și cum Delta Dunării este în topul destinațiilor noastre preferate din România, am pregătit pentru tine o listă cu 5 sate pescărești din zonă, în care să descoperi și mai mult autenticitatea, obiceiurile și tradițiile de acolo.
credit foto: dreamstime
În plus, pe lângă fauna și flora impresionante, oamenii, poveștile lor și ospitalitatea tipică zonei fac ca Delta să fie un loc unic, unde te poți bucura de experiențe cu adevărat memorabile.
Fă-ți bagajele, pregătește-ți camera de fotografiat, închide telefonul și nu uita spray-ul împotriva ciupiturilor de țânțari. Deci, ce vizităm vara aceasta în Deltă?
Letea
Letea este printre cele mai „populare” sate pescărești din Deltă și, deși este o destinație de bază pe lista turiștilor, de fiecare dată când te afli aici pare că singurii turiști sunt cei din grupul tău și atât.
Casele din zonă sunt construite în stilul caracteristic Deltei, însă aici vei găsi câteva dintre locuințele cel mai bine conservate din regiune. Construite într-un stil foarte modest, acoperite cu stuf și vopsite cu alb și turcoaz, casele de aici uimesc prin frumusețe și simplitate. Localnicii trăiesc din pescuit și turism, iar pentru a ajunge aici, trebuie să străbați un drum de 6-8 ore cu vaporul, din Tulcea până la Periprava. Odată ajuns aici, poți străbate un drum terestru de aproximativ 10 km prin dune de nisip.
Pădurea cu același nume este, în principal, cea mai mare atracție turistică din zonă, fiind cunoscută, mai ales, pentru caii sălbatici extraordinar de frumoși ce trăiesc în zonă.
Satul Mila 23
Situat chiar pe brațul Sulina, satul Mila 23 este special și datorită faptului că se ajunge doar pe apă, fiind, practic, înconjurat de Dunăre de-o parte și alta.
Cu o populație de aproximativ 490 de locuitori, satul reprezintă îmbinarea perfectă între natură și specificul tradițional Deltei.
În zonă ajung cel mai mult turiștii care sunt pasionați de birdwatching, mai ales că speciile de aici oferă un peisaj de poveste. Cea mai „vânată” de aparatele de fotografiat este colonia de pelicani aflată în zona Roșca – Buhaiova, la mică distanță de Mila 23.
Așadar, pentru o escapadă chiar în centrul Deltei, nu uita să treci și pe aici, pentru spectacol de neuitat.
Sat tradițional pescăresc
Acest sătuc este, de fapt, un proiect început de la 0, pe colinele înalte de lângă Tulcea, din fonduri de la Bruxelles. Este o combinație între toate elementele specifice Dunării, într-un singur loc.
Aici au fost construite 10 case tradiționale, inspirate din 10 sate pescărești ale Dunării, suprafața totală pe care sunt împărțite fiind de 3 hectare. Casele sunt construite din chirpici și un amestec specific din apă, pământ galben și paie.
Interesant este că la intrarea în fiecare casă, sunt plăcuțe informative despre satele pe care le reprezintă, cum poți ajunge acolo și care sunt activitățile principale din zonă și ce este spcific satelor respective. Informațiile sunt atât în engleză, cât și în română.
Satul are și 3 alei principale, șerpuite, ce reprezintă cele 3 brațe ale Dunării.
Sfantu Gheorghe
Situat între Crișan și Sulina, Sfântu Gheorghe este un vechi sat pescăresc, cunoscut, mai ales, pentru preparatele specifice zonei. Bineînțeles, toată Delta reprezintă un rai al preparatelor din pește, deci, oriunde te-ai duce, cu siguranță te vei îndrăgosti de bucătăria specifică Deltei.
Și aici, sătenii trăiesc din turism, așa că mereu vei găsi un localnic dispus să-ți arate împrejurimile cu barca sau să-ți spună cele mai interesante povești despre locurile acelea.
Tot aici, vei admira și Dunărea și Marea Neagră în același timp, aflându-se în zonă și una dintre plajele cu cel mai fin nisip de pe întreg litoralul de la noi din țară.
Satul Caraorman
Numele distinct al acestui sat vine din turcă și, în traducere, înseamnă „Pădurea Neagră”. Se află la aproximativ 12 kilometri de comuna Crișan.
„Vedeta” zonei, anume, pădurea Caraorman, este o pădure de stejari înalți, iar interesant la acest loc este aspectul tropical, „exotic” pe care îl are.
Aici mai sunt cunoscute și reușitele localnicilor, care prind printre cele mai mari cantități de pește din Deltă, deci nu este greu de imaginat și varietatea preparatelor de aici.
Și, pentru fanii lui Jack Sparrow, este important de menționat că, în trecut, Caraorman era un sat de pirați cerchezi. Rezervă acum!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.