Dacă nu îți controlezi banii, te vor controla ei pe tine! Astfel ajungi ușor să ai probleme financiare, care nu doar că îți strică planurile, dar îți creează stări de anxietate și îți inoculează sentimentul de nesiguranță. Chiar și așa, există soluții eficiente pentru a trece peste o criză financiară personală. Mai jos afli exact cum!
Obiceiul de a economisi ar trebui să fie prezent în viața fiecărui om, indiferent de venitul pe care îl are, pentru a nu ajunge în situații limită. Așa că, pentru a putea pune bani deoparte, setează-ți ca scop să nu cheltuiești tot ceea ce câștigi lunar, împarte venitul între cheltuieli fixe și variabile, achită-le imediat pe primele, stabilește un buget cât mai mic pentru ieșirile în oraș și abține-te de la a cumpără orice nu este necesar.
Pentru a-ți fi mai ușor să pui în aplicare economisirea, iată câteva trucuri care dau rezultate:
1. Imaginează-ți că vin vremuri mai bune
În realitate, chiar așa este. Viața este făcută din momente ușoare și mai grele, așa că odată încheiată perioada de austeritate, o să trăiești mai relaxat, fără presiunea că nu îți ajung banii.
Până atunci, însă, păstrarea unei atitudini pozitive trebuie să fie primul pas pentru a face față unei perioade stresante, cum este o criză financiară personală. Astfel, cu gândul că aceste momente pline de stres nu vor mai dura mult timp, îți va fi mai ușor să duci un stil de viața mai strict, bazat pe eliminarea tuturor cheltuielilor care nu sunt esențiale.
2. Intră în magazin cu mâna goală
Nu, nu înseamnă că vei merge fără bani, având în vedere că ai nevoie de anumite alimente. Însă, după ce intri în supermarket, evită să iei un coș de cumpărături cu tine. Este un truc eficient pentru a face economii, pentru că astfel vei lua de pe raft doar produsele de care ai cu adevărat nevoie și pe care poți să le cari în mână până la casa de marcat.
3. Cumpără mai puțină mâncare decât crezi că ai nevoie
Acesta ar trebui să fie un obicei permanent, nu doar când ai probleme financiare. Mare parte din alimente expiră sau se strică în frigider, din cauză că nu sunt consumate la timp, dar și pentru că ai cumpărat mult prea multe. Optând pentru cantități mai mici, vei reuși să consumi tot și, totodată, să eviți risipa alimentară, atât de dăunatoare bugetului tău și mediului înconjurător.
4. Plătește numai cash oriunde mergi
Poate părea nesemnificativ, dar are rezultate uimitoare, vizibile în portofelul tău, mai ales dacă ții evidența tuturor cumpărăturilor. Plata în numerar este un alt truc eficient care te ajută să îți controlezi bine cheltuielile și impulsul de a cumpăra. Datorită faptului că vezi și calculezi exact cât plătești, pierderea banilor pare foarte palpabilă, spre deosebire de atunci când folosești cardul bancar.
Așa că, data viitoare când vrei să faci cumpărături sau să ieși la restaurant, lasă cardul acasă și implicit o parte din cash. Astfel, vei reuși să cheltuiești mai puțin decât ți-ai propus.
5. Schimbă bani în zilele liniștite pe scena politică
Cum deciziile și conflictele la nivel politic influențează fluctuația cursului valutar, este indicat să alegi cu atenție momentul pentru a cumpăra valută. Dacă trebuie să achiți rata într-o monedă străină sau pur și simplu ai niște economii în valută și vrei să cumperi lei, așteaptă o zi liniștită, fără evenimente majore, pentru a nu pierde mulți bani. Totodată, folosește un convertor valutar pentru a vedea diferența de curs pe mai multe zile pentru suma pe care vrei să o folosești.
Și acesta este un truc eficient, care, deși ignorat de multe persoane, te ajută să pui bani deoparte.
Așadar, punând aceste sfaturi în practică de fiecare dată când ai ocazia, vei reuși să faci economii și să depășești mai ușor o perioadă plină de nesiguranță, așa cum este o criză financiară. Iar dacă economisirea va deveni un obicei zilnic în viața ta, vei începe să pui preț pe relaxarea pe care ți-o oferă gândul că ai oricând acces la un fond de rezervă pentru orice situație neprevăzută.
Sursa: Wall-Street