Chiar dacă a mai rămas puțin din ultima lună de vară, profită de vremea bună și fă un tur al lacurilor din România! Fiecare lac are un peisaj diferit în funcție de anotimp și recomandăm să le descoperi în fiecare etapă a anului. Acum însă ți-am pregătit o listă cu 6 lacuri din România pe care să le bifezi până la finalul verii.
Lacu Roșu
Situat în județul Harghita, Lacu Roșu este un lac natural format în urma prăbușirii unui versant din cauza cutremurului din ianuarie 1838, și are o suprafață de aproximativ 11 hectare, fiind la o altitudine de 980 de metri. Poziționarea lacului este impresionantă, la poalele munților Hășmașul Mare, care se ridică impunător lângă lac și formează un peisaj uimitor pentru iubitorii de fotografie, indiferent de anotimp. Numele lacului vine de la Pârâul Roșu sau Verescheul, unul dintre cele 4 pârâie mari care îl alimentează și traversează straturi de culoare roșie cu oxizi și hidroxizi de fier. Adâncimea apei este de aproximativ 10 metri, iar lungimea malului de 2,83 kilometri, care oferă destul spațiu de plimbări pentru a admira peisajul. La suprafața apei poți observa trunchiuri de copaci, care sunt rămășițele pădurii inundate de lac. Zona este foarte ofertantă și pentru amatorii de drumeții, oferind trasee atât în jurul lacului, cât și spre Cheile Bicazului, Vârful Suhardul Mic și Mare sau Vârful Ucigașul.⮕ Rezervă aici cazare în Lacu Roșu.
Lacul Trei Ape
Un lac mai puțin cunoscut și vizitat se află în județul Caraș-Severin, situat în satul Brebu Nou. Lacul s-a format în urma construirii barajului, așezat în calea celor 3 pâraie din zonă: Brebu, Grădiștea și Semenic. Lacul se află la 850 de metri altitudine și este situat chiar în inima Munților Semenic, oferind o oază de liniște și relaxare pentru cei care își doresc locuri mai izolate, fără prea multă aglomerație. Pe malul lacului se află Stațiunea Trei Ape, unde poți găsi spații de cazare, pontoane, debarcader sau locuri amenajate pentru plajă. Lacul se află la 37 de kilometri de Reșița și 10 kilometri de Stațiunea Semenic, zona ce împrejmuiește lacul fiind apreciată de iubitorii sporturilor de iarnă și de cei cărora le place să meargă în drumeții, având la dispoziție Munții Anina și Munții Semenic. Lacul are o adâncime de 30 de metri și se întinde pe aproximativ 3 kilometri pe apa Grădiștei, 4 kilometri pe pârâul Semenic și 2 kilometri pe pârâul Brebu, cu o suprafață totală de 53 de hectare. Dacă ajungi aici, asigură-te că faci o plimbare cu barca prin cele trei golfuri create la vârsarea celor trei ape în lac sau dacă îți place aventura, poți campa în zonele special amenajate pentru campare.⮕ Rezervă aici cazare în județul Caraș-Severin.
Lacul fără fund sau Lacul Vulturilor
În județul Buzău, în comuna Chiojdu, se află Lacul fără fund sau Lacul Vulturilor, un lac periglaciar din Munții Siriului situat la o altitudine de 1.420 de metri. Deși denumirea te duce cu gândul la un lac foarte adânc, lacul are doar 2,5 metri adâncime, iar numele lacului are însemnătate multiplă. Cele două nume provin din două legende, una dintre ele consemnată de Alexandru Vlăhuță în România Pitorească conform căreia lacul se numește Lacul Vulturilor datorită vulturilor care veneau primăvara aici să-și învețe puii să zboare. Cealaltă denumire, Lacul fără fund provine de la o altă legendă, confrom căreia un cioban era cu turma de oi la păscut, și-a aruncat bâta în apa lacului și a părăsit mioarele, iar după un an de plimbări departe de locurile natale și-a regăsit bâta în apele Dunării și s-a întors acasă. În popor se vehiculează și varianta conform căreia oamenii ar fi construit un drum pe sub lac în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a induce în eroare armata germană, iar tancurile ce au intrat pe acel drum nu s-au mai întors niciodată sau că locuitorii din satele de la poalele muntelui își aruncau bogățiile în lac de frica tătarilor crezând că le vor recupera, însă nu s-a mai găsit nimic apoi.
Lacul se găsește pe partea estică a versantului Malaia, iar traseul până la lac durează aproximativ 3 ore, trecând prin Valea Neagră.⮕ Rezervă aici cazare în județul Buzău.
Lacul Razim
Pe numele său din antichitate, Halmyris, Lacul Razim este un loc impresionant pentru cei dornici de vizitat lucruri aparte. Lacul este o lagună formată pe litoralul Mării Negre, cu o întindere de aproximativ 395 de metri pătrați, fiind cea mai mare întindere de apă din complexul lagunar, cu o adâncime de 2,80 metri. Situat în județul Tulcea, în apropierea rezervației Deltei Dunării, Lacul Razim este cel mai mare lac din România format din câteva limanuri și lagune. După închiderea gurilor de comunicare cu Marea Neagră, Lacul Razim s-a transformat un lac cu apă dulce, având în nordul lui insula Popina, declarată rezervație naturală. În zonă te poți bucura de plimbări cu caiacul sau cu barca spre zonele din rezervație, care pot fi admirate de la distanță. ⮕ Rezervă aici cazare în județul Tulcea.
Lacul Beliș
Povestea lacului Beliș începe prin anii 1970-1974, atunci când locuitorii vechii comune Beliș au fost nevoiți să se mute pe actualul amplasament al satului, pe locul satului vechi urmând să se construiască barajul de acumulare Fântânele. Comuna Beliș se află la 77 de kilometri de Cluj-Napoca și 27 de kilometri de Huedin, fiind situată la poalele masivului Vlădeasa din Munții Apuseni. Lacul este unul artificial de acumulare și îl găsim în Munții Gilău.
Astăzi, zona este recunoscută în județul Cluj pentru traseele turistice care se pot face aici, la o altitudine între 1000 și 1300 de metri, dar și pentru existența acestui lac, Beliș-Fântânele, care se întinde pe o lungime de 27 de kilometri. Lacul are aproximativ 900 de hectare, iar vara, când lacul scade, se pot zări zidurile și turla bisericii de altădată.⮕ Rezervă aici cazare în Beliș.
Lacul Sfânta Ana
Lacul Sfânta Ana este special datorită originii sale vulcanice, singurul lac de acest tip din Europa Centrală și de Est și unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Ținutul Secuiesc. Lacul este situat în craterul Ciomatului Mare, fiind înconjurat de pereții abrupți ai conului vulcanic al Muntelui Ciomatu. Lacul se află la 946 de metri altitudine, are un diametru de 1737 de metri, o adâncime de aproximativ 7 metri și o suprafață de 19 hectare. Atunci când vremea este blândă, se pot observa bule de gaz, care se ridică de pe fundul lacului, fiind de fapt manifestări ale activității post-vulcanice, lacul completându-și apele numai din precipitații, nefiind alimentat de izvoare. Un lucru deosebit care se întâmplă în această zonă, este faptul că nu ai nevoie de prognoză meteo datorită unei metode empirice oferită de muntele vulcanic: cele două fisuri formate în munte prevestesc vremea – dacă emanațiile din fisuri pișcă la nas, atunci este semn de furtună, iar dacă nu, ziua va fi însorită. Explicația științifică este dată de schimbarea presiunii atmosferice: atunci când presiunea scade, gazele precum bioxidul de carbon și sulful urcă spre suprafață și inundă fisurile cu miros înțepător, semn că va veni ploaia. În zona lacului se pot face drumeții și plimbări pentru a profita de aerul curat și de peisajul impresionant.⮕ Rezervă aici cazare în județul Harghita.
Sursa: Travelminit.ro
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.