În timp ce majoritatea programelor de responsabilitate socială corporativă caută să susțină numai proiecte care se pot autosusține după încheierea finanțării, câteva companii românești înțeleg că există nevoi în societatea românească precum cele legate de educație, sănătate și cultură. Acestea consumă resurse financiare fără să poată genera imediat altele, dar care îmbunătățesc si, uneori, chiar salvează vieți.
Viva Credit IFN este una dintre companiile care și-a îndreptat atenția către educație. Aceasta și-a asumat responsabilitatea să susțină financiar câțiva copii de la sate care nu au posibilitatea de a-și continua studiile chiar în sat pentru că cea mai apropiată școală este la câteva zeci de kilometri. De aceea, pentru a-și continua studiile, trebuie să mearga în cel mai apropiat oraș și acest lucru generează cheltuieli importante pentru familii, adesea cu venituri mici și foarte mici: cazare, mâncare, transport la care se adaugă rechizite și echipamente pentru atelierele practice. Din acest motiv, copiii ajung să abandoneze școala, România înregistrând o rată a abandonului școlar de 20% din populația școlară.
Prin programul „VIVA Pentru Educație”, program inițiat de asociația Merci Charity Boutique și Viva Credit, copii de la sate din Mures si Olt vor beneficia, pentru al doilea an consecutiv de o bursă lunară în valoare de cca 500 lei care le asigură cazare la internat, rechizite, manuale, transport, masă, uniforme și instrumente necesare pentru orele de atelier.
Deși, potrivit legii, învăţământul de stat este gratuit iar copiii proveniți din familii defavorizate beneficiază de burse sociale, valoarea acestora nu reprezintă nici măcar jumătate din minimul de care au nevoie cei care stau la internat.
Motivația companiei de a-i susține pe acești copii este explicată de Ionuț Stan, Director General al companiei Viva Credit: „Abandonul școlar este un fenomen grav care se întâmplă în sistemul educaţional actual şi necesită implicare şi atenţie din partea tuturor. România are nevoie de generaţii viitoare capabile şi independente, iar acest obiectiv poate fi atins doar prin educaţie. De aceea, ne dorim ca prin acest proiect să acordăm şanse egale copiilor defavorizaţi şi oportunitatea ca, într-o bună zi, să îşi poată îndeplini visurile. Prin actiunea pe care am demarat-o, invit și alte persoane la fapte bune”.
Rezultatele după primul an școlar sunt încurajatoare: toții copiii și-au dat silința să aibă rezultate cât mai bune. Unul dintre ei a fost ales contabilul clasei. Altul a fost ales șeful clasei. Mulți dintre ei au făcut practică școlară și sunt încântați de asta: “La practică am învățat cum să aranjez alimentele pe rafturi, cum să calculez prețul alimentelor și cum să lucrez cu casa de marcat.”. Printre ei se află viitori organizatori de evenimente, contabili, electricieni, mecanici și coafeze.
Mulțumită acestei burse, unii dintre copii visează să meargă la facultate sau să își găsească un loc de muncă: “Aş dori să termin studiile profesionale pentru că îmi place această meserie (mecanic auto) şi fără studii nu am posibilitatea de a învăța şi de a-mi găsi un loc de muncă.”
Ce spun copiii despre ce înseamnă această bursă:
“Această bursă este importantă pentru mine deoarece mai am un frate, elev la liceu și părinții nu au posibilitatea de a ne ține pe amândoi la liceu. Și îmi doresc foarte mult să termin studiile cu bine și să pot ajuta și eu la rândul meu copii nevoiași.”, Bettina, elevă susținută prin acest program.
“Această bursă nu numai că mă ajută să-mi continui studiile, dar mă si motivează să învăț mai bine. Această bursă este o răsplată pentru mine pentru că știu că părinții mei nu şi-ar permite să-mi plătească studiile.”, Leo, elev susținut prin program.
Responsabilitatea socială trebuie să fie strâns legată de nevoile comunităților în care companiile își propun să contribuie la schimbare. Există nevoi care pot fi rezolvate prin proiecte cu un mecanism de autosusținere după încheierea finanțării, dar există și nevoi care țin de educație, sănătate, cultură care consumă resurse fără posibilitatea de a genera imediat altele. Și proiectele care sprijină aceste nevoi trebuie susținute pentru că un om educat și sănătos poate înțelege valoarea binelui făcut și va fi capabil să îl întoarcă în societate, într-o altă formă, mai târziu.
Prin acest proiect, cei doi parteneri contribuie la prevenirea abandonului școlar pentru elevii de la sat unde unul din 5 copii nu își continuă studiile la liceu din cauza lipsei banilor.
Contact