Raport privind regulamentele liceelor din județul Mureș
I. Context:
În urma numeroaselor solicitări primite de la elevii mureșeni, Consiliul Judetean al Elevilor Mureș a verificat regulamentele a 19 licee din totalul de 33 existente in judet.
Demersul s-a intitulat „Lege versus reputatie” și a constat în:
- obținerea Regulamentelor de Ordine Interioara / Ordine și Funcționare ale liceelor din județ, în baza Legii 544/2001, privind liberul acces la informații de interes public
- corectarea regulamentelor, comparând articole din ROF / ROI cu articole din actele normative în vigoare care reglementează drepturile elevilor ( Statutul Elevului, ROFUIP, etc)
- trimiterea de sesizări, din partea Consiliului Județean al Elevilor Mureș, către unitațile de invățământ la care s-au găsit contradicții în raport cu actele normative în vigoare.
Liceele la care au fost corectate regulamentele sunt:
1) Liceul Tehnologic Band
2) Liceul Tehnologic „Vasile Netea” Deda
3) Colegiul Silvic Gurghiu
4) Liceul Tehnologic Iernut
5) Liceul Tehnologic Nr.1 Luduş
6) Liceul Tehnologic „Ioan Bojor” Reghin
7) Liceul Tehnologic „Lucian Blaga” Reghin
8) Liceul Tehnologic „Petru Maior” Reghin
9) Liceul Teoretic „Samuil Micu” Sărmaşu
10) Colegiul Naţional „Mircea Eliade” Sighişoara
11) Colegiul Agricol „Traian Săvulescu” Târgu-Mureş
12) Colegiul Economic „Transilvania” Târgu-Mureş
13) Colegiul Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” Târgu-Mureş
14) Colegiul Naţional „Unirea” Târgu-Mureş
15) Liceul Tehnologic „Aurel Persu” Târgu-Mureş
16) Liceul Tehnologic „Traian Vuia” Târgu-Mureş
17) Liceul Teoretic „Gheorghe Marinescu” Târgu-Mureş
18) Liceul Vocaţional de Artă Târgu-Mureş
19) Liceul Vocaţional Pedagogic „Mihai Eminescu” Târgu-Mureş
În viitorul apropiat vor fi corectate și regulamentele celorlalte licee din județ.
II. Statistici in urma verificării:
La 78,95% din liceele luate în vizor s-a descoperit ca în regulamentele proprii se încălcau drepturi ale elevilor sau chiar drepturi consituționale
Topul liceelor care nu respecta drepturile elevilor este:
- Colegiul Naţional „Unirea” Târgu-Mureş (9 articole abuzive gasite, care încalcă drepturile elevilor)
- Liceul Teoretic „Samuil Micu” Sărmaşu (7 articole abuzive gasite, care încalcă drepturile elevilor)
- Colegiul Economic „Transilvania” Târgu-Mureş (6 articole abuzive gasite, care încalcă drepturile elevilor)
Liceele la care, în urma verificărilor, nu s-au găsit drepturi ale elevilor încălcate sunt: - Liceul Tehnologic Band
- Colegiul Silvic Gurghiu
- Colegiul Naţional „Mircea Eliade” Sighişoara
- Colegiul Agricol „Traian Săvulescu” Târgu-Mureş
Principalele drepturi încălcate ale elevilor si numărul de regulamente în care sunt încalcate sunt:
Statutul elevului, art. 15, alin. k) : „Elevilor le este interzis: sa paraseasca perimetrul unitatii de învatamânt în timpul programului scolar, cu exceptia elevilor majori si a situatiilor prevazute de regulamentul de organizare si functionare al unitatii de învatamânt.” În articolul mai sus mentionat se reglementeaza atat accesul elevilor in afara perimetrului școlii în timpul programului de învățământ, cât și excepțiile acestei reguli, astfel prin excepție, elevii majori au voie să părăsească oricând perimetrul școlii. Acest drept, al elevilor majori, este încălcat de 10 licee. Nerespectarea acestui drept de către școli se poate pedepsi, în cazurile deosebit de grave, conform Codului Penal art. 205.
Numar de drepturi ale elevilor nerespectate in
regulamentele liceelor
ROFUIP Art. 198, alin 2): „în unităţile de învăţământ sunt interzise măsurile care pot limita accesul la educaţie al elevilor cum ar fi, de exemplu, efectuarea de către aceştia a serviciului pe şcoală, interzicerea participării la cursuri sau sancţionarea elevilor care nu poartă uniforma unităţii de învăţământ sau altele asemenea.” Încălcarea acestui articol este foarte frecventă, fiind încălcat de 7 licee și discriminând accesul la educație prin diferite forme: refuzul accesului în perimetrul școlii al elevilor fără uniformă, efectuarea elevilor a serviciului pe școală, scăderea notei la purtare elevilor care nu poartă uniformă, etc. Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a adoptat în 2016 hotărârea coform căreia sancţionarea elevilor care nu poartă uniforma şcolară, prin scăderea notei la purtare sau prin absenţă nemotivată, reprezintă discriminare indirectă, chiar dacă obligativitatea purtării uniformei este prevăzută în regulamentul şcolii.
Constituția României, Art. 44 , alin. 8): „Averea dobândită licit nu poate fi confiscată. Caracterul licit al dobândirii se prezumă.” Acest drept constituțional este încălcat in 5 licee mureșene, cel mai adesea prin confiscarea telefoanelor/aparatelor electronice de către profesori.
Statistica conform căreia aproximativ 80% din școlile mureșene încalcă drepturile elevilor, arată faptul că instituțiile care trebuie să asigure buna dezvoltare a elevilor nu își fac treaba și ignoră pricipalii beneficiari ai educației.
În urma demersului „Lege versus reputație”, Consiliul Județean al elevilor Mureș a trimis sesizări celor 15 licee care nu garantează drepturile elevilor, dar a primit un singur răspuns, până acum în care să se precizeze, că prin hotărârea Consiliilor de Administrație, regulamentele abuzive au fost modificate, conform recomandărilor noastre, la liceul Liceul Tehnologic „Traian Vuia” Târgu-Mureş. La Colegiul National „Unirea” Targu Mures au fost modificate doar unele articole abuzive din Regulamentul de Ordine Interioara.
Consiliul Județean al Elevilor condamnă conducerea celor 15 licee care încalcă drepturile elevilor (Liceul Tehnologic „Vasile Netea” Deda; Liceul Tehnologic Iernut; Liceul Tehnologic Nr.1 Luduş; Liceul Tehnologic „Ioan Bojor” Reghin; Liceul Tehnologic „Lucian Blaga” Reghin; Liceul Tehnologic „Petru Maior” Reghin; Liceul Teoretic „Samuil Micu” Sărmaşu; Colegiul Economic „Transilvania” Târgu-Mureş; Colegiul Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” Târgu-Mureş; Colegiul Naţional „Unirea” Târgu-Mureş; Liceul Tehnologic „Aurel Persu” Târgu-Mureş; Liceul Tehnologic „Traian Vuia” Târgu-Mureş; Liceul Teoretic „Gheorghe Marinescu” Târgu-Mureş; Liceul Vocaţional de Artă Târgu-Mureş; Liceul Vocaţional Pedagogic „Mihai Eminescu” Târgu-Mureş).
De asemenea, ne arătăm profund dezamăgiți de activitatea Inspectoratului Școlar Județean Mureș, care prin lipsa verificării reale ale regulamentelor unităților de învățământ, a permis ca 80% din școlile mureșene să încalce drepturile elevilor.
La finalul acestui demers, CJE Mureș se va folosi de toate pârghiile instituționale existente și de toate mecanismele de presiune socială, pentru a se asigura că această stare de hazard a învățământului mureșean nu se va mai repeta. Vrem să ne asigurăm că regulamentele abuzive ale școlilor vor fi modificate, în concordanță cu actele normative în vigoare.
Solicităm public Inspectoratului Școlar Județean Mureș (domnului Claudiu-Gabriel BÎNDILĂ), reprezentantului teritorial al Avocatului Poporului (domnului Eugen CIOBOTĂ), și Ministerului Educației Naționale (doamnei Monica ANISIE) să intervină în soluționarea acestei crize din învățământ.
Category: Stirile Punctul