Senatorul Marius Paşcan a adresat, luni, ministrului Apelor şi Pădurilor, Lucia Ana Varga, o interpelare cu titlul ‘800 de proprietari de păduri din ariile naturale protejate aşteaptă să li se facă dreptate’, arătând că proprietăţile acestora, inclusiv din intravilan, ar fi fost incluse în ‘Parcul Natural Defileul Mureşului Superior’, fără a fi întrebaţi. Parlamentarul mureşean a precizat că aceasta este a doua interpelare pe acelaşi subiect şi că la precedenta, depusă în data de 2 aprilie 2013, încă nu a primit un răspuns. ‘Pe această cale, vă informez că numărul petiţionarilor care mi s-au adresat iniţial a crescut de la 300 la 800 de proprietari de păduri din comunele Stânceni, Lunca Bradului, Răstoliţa şi Deda. Aceştia reclamă că proprietăţile lor, atât intravilane cât şi extravilane, au fost incluse, fără o înştiinţare prealabilă şi fără consultarea sau acordul lor, în incinta şi administrarea ,,Parcului Natural Defileul Mureşului Superior’, arie naturală protejată administrată de S.C. Ocolul Silvic de Regim Gheorgheni SA’, se arată în document.
În interpelare, Marius Paşcan, a adus la cunoştinţa ministrului faptul că acest parc natural a fost înfiinţat în anul 2007, că în momentul primirii documentaţiei necesare instituirii de arie naturală protejată, autorităţile competente pentru protecţia mediului ar fi trebuit să înştiinţeze deţinătorii şi administratorii de terenuri şi să iniţieze consultări cu toţi factorii interesaţi, dar că 70% dintre deţinătorii de terenuri şi păduri în Defileul Mureşului Superior ‘nici nu ştiu de acest parc natural’. ‘Petiţionarii în cauză susţin că situaţia este extrem de tensionată, prin faptul că le este încălcat dreptul de proprietate, fiindu-le totodată prejudiciate folosinţa, utilizarea şi valorificarea proprietăţilor, în condiţiile în care ocolul silvic anterior menţionat pretinde o serie de avize şi taxe nelegale, materializând o serie de însemne specifice cu vopsea roşie şi albă pe proprietăţile lor, fără cunoştinţa sau acordul acestora’, a susţinut senatorul, care a precizat că în situaţii similare, majoritatea statelor europene acordă compensaţii cetăţenilor confruntaţi cu astfel de probleme.
Senatorul mai spus că întrucât nu i s-a răspuns la interpelarea anterioară ‘fie e vorba de neputinţă, fie de rea-credinţă’ şi că prin ignorarea unui senator al opoziţiei ministerul respectiv ignoră petiţiile a peste 800 de mureşeni ‘şi o situaţie cât se poate de încordată şi care se deteriorează în continuare generând conflictualităţi care pot scăpa de sub orice control’. ‘Revoltaţi de dezinteresul instituţiilor statului şi disperaţi, unii dintre petiţionari susţin că răbdarea lor a ajuns la limită şi dacă problemele lor vor fi în continuare desconsiderate, îşi vor face singuri dreptate. În cazul în care veţi continua să ignoraţi prezentul demers, mă văd nevoit să mă adresez primului-ministru şi organelor abilitate legal pentru vă determina să vă faceţi o datorie elementară, subsumată principiului administrativ (şi imperativului legal – Legea 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public) al transparenţei şi responsabilităţii în funcţia publică’, se mai arată în textul interpelării.
AGERPRES