Capele și mănăstiri: Mănăstirea Minoriților din Târgu Secuiesc
Capele și mănăstiri: Mănăstirea Minoriților din Târgu Secuiesc

Capele și mănăstiri: Mănăstirea Minoriților din Târgu Secuiesc

Capele și mănăstiri: Mănăstirea Minoriților

Mănăstirea Minoriților din Târgu Secuiesc este una dintre cele mai bine păstrate clădiri religioase în stil baroc din zona Trei Scaune.

În această clădire s-au stabilit franciscanii în anii 1690, iar mai târziu au fost înlocuiți de călugării minoriți. Conform însemnărilor, piatra de temelie a așa-numitei mănăstiri cu etaj a fost pusă în anul 1722, iar în 1795, după lucrări îndelungate, a fost finalizată partea din spate a mănăstirii, împreună cu aripile orientate spre stradă. Ultima parte a clădirii, care include cealaltă aripă, a fost completată în 1828. Pe lângă biserica spațioasă dedicată Sfintei Treimi, mănăstirea cuprinde o curte de formă pătrată.

Starea clădirii s-a deteriorat treptat de la naționalizarea sa din 1948, iar tavanul s-a prăbușit în mai multe locuri. Ideea renovării fostei mănăstiri a apărut în 2014, când administrația locală din Târgu Secuiesc a încercat să acceseze fonduri europene pentru restaurare, dar cererea a fost respinsă. Părintele Csaba Böjte și-a asumat responsabilitatea de a transforma clădirea într-un cămin pentru tineri defavorizați. A reușit să obțină un sprijin financiar de 3,2 milioane de euro de la Fondul Bethlen Gábor pentru restaurarea clădirii, salvând astfel una dintre cele mai frumoase clădiri din Ținutul Secuiesc.

Clădirea mănăstirii a fost transferată în 2021 în administrarea Fundației Sfântul Francisc din Deva, condusă de părintele Csaba Böjte.

Sursa: virtualisszekelyfold.ro

Sursa: Iubesc Transilvania România