Pentru al 13-lea an consecutiv comunitățile de pe Valea Mureșului se întâlnesc pe Platoul „La Alei” din comuna Răstolița pentru a arata publicului larg ce au ele mai de preț: obiceiuri, artiști populari și bucate savuroase, specifice zonei.
Festivalul Văii Mureșului va avea loc în perioada 29-30 iulie, tema acestuia fiind „Tradiția Continuă!”.
Ediția din acest an va aduce noutăți la festivalul de pe Valea Mureșului. Având în vedere că data de 29 iulie a fost stabilită ca Zi a Imnului Național, ediția din acest an va fi dedicată Imnului de Stat.
Festivalul „Valea Mureșului”, ediția a XIII-a, este organizat de Asociația de Dezvoltare Intracomunitară „Valea Mureșului”. Au confirmat participarea: Municipiul Reghin, Municipiul Toplița, Comuna Suseni, Comuna Petelea, Comuna Brâncovenești, Comuna Vătava, Comuna Răstolița, Comuna Rușii Munții, Comuna Stânceni, Comuna Deda și Comuna Ideciu de Jos. Se vor amenaja căsuțe alegorice, în care vor expune obiecte tradiționale, iar întregul festival se va axa pe promovarea tradiției și valorilor locale.
Evenimentul din acest an va aduce în prim-plan potențialul turistic al zonei. Astfel, participanții vor putea obține informații despre traseele turistice de pe Valea Mureșului. Mai mult decât atât, sâmbătă, 29 iulie, ora 11.00, Salvamont-Salvaspeo Mureș va organiza o drumeție de aproximativ două ore către Vârful Listeș. Cei interesați sunt rugați să fie prezenți la punctul de întâlnire la ora 10.45, cu echipament corespunzător mersului pe munte. Cei care doresc să participe cu cortul vor avea la dispoziție un spațiu de campare fără perceperea vreunei taxe.
Programul festivalului va conține, și în acest an, competiții sportive, cross-ul Văii Mureșului, concurs de trasul frânghiei și o competiție de țopăit cu sacul. Și la ediția din acest an va avea loc tradiționalul concurs de gătit.
Centrul Creației Populare Mureș pregătesc pentru cei mai mici participanți patru ateliere meșteșugărești, respectiv sculptură și modelaj, pictură pe sticlă, împletitură din sfoară și cusături pe pânză fină. De asemenea, organizatorii pun la dispoziție un parc de joacă pentru copii, panouri de escaladare și se are în vedere și instalarea unei tiroliene. Nu vor lipsi picturile pe față și plimbările cu poneiul.
Pentru a asigura buna dispoziție a participanților, ansamblurile folclorice și artiștii de muzică populară din comunele prezente la ediția din acest an vor evolua pe scenă, iar în cele două seri ale Festivalului vor concerta Maria și Petre Botiș, Trupa Hora, Emil Vlaic, Proconsul, Korax, Matilda Pascal Cojocărița, trupa Rustic, trupa Titan, Gențiana și Paula Seling.
Organizatorii ne așteaptă și ne asigură că locul și oamenii, obiceiurile și ospitalitatea, precum și specialitățile culinare tradiționale, degustate într-o ambianță plăcută, vor face din această manifestare o experiență memorabilă pentru toți vizitatorii care doresc să se bucure de aerul curat de munte, explorând specificul rural din zonă.
Imola Grama