Peste 2.000 de lucrări realizate de artişti din 68 ţări au fost înscrise la cea de-a opta ediţie a „Bienalei de Grafică a Ţinutului Secuiesc”, iar cele mai reuşite vor fi prezentate publicului în cadrul unor expoziţii ce vor fi vernisate săptămâna aceasta la Miercurea Ciuc şi Sfântu Gheorghe, au anunţat, luni, organizatorii.
Potrivit acestora, la Miercurea Ciuc, în judeţul Harghita, ceremonia de deschidere a Bienalei de Grafică va avea loc miercuri, 9 octombrie, de la ora 18,00, la Muzeul Secuiesc al Ciucului, iar în cadrul expoziţiei vor putea fi văzute, până pe 31 decembrie a.c, lucrări realizate de 111 artişti din 27 de ţări.
La Sfântu Gheorghe, în judeţul Covasna, deschiderea Bienalei va avea loc joi, 10 octombrie, de la ora 17,00, la Casa cu Arcade, cu vernisajul expoziţiei artistei poloneze Nastazja Ciupa, câştigătoarea Marelui Premiu a Bienalei din 2022.
Gala de premiere a câştigătorilor celei de-a opta ediţii va avea loc vineri, 11 octombrie, de la ora 18,00, la Centrul de Artă din Transilvania de la Sfântu Gheorghe, unde vor fi expuse, până pe 30 noiembrie, 140 de lucrări realizate de 137 de artişti din 28 de ţări.
„Cea de-a 8-a ediţie a Bienalei de Grafică din Ţinutul Secuiesc a invitat interpretări vizuale ale semnificaţiei echilibrului (şi absenţei acestuia), astfel încât intenţia artistică să se concentreze asupra rolului social al imaginii prin atitudinea creatorului. Organizatorii au aşteptat înscrierile tuturor creatorilor care, cu intenţia de a reînnoi tehnicile graficii contemporane, transmit un mesaj viitorului şi, prin răspunsurile alternative create astfel, oferă o oglindă critică întregii societăţi contemporane (…) La apelul de participare, 926 de artişti au trimis 2046 de lucrări din 68 de ţări ale lumii. În cadrul expoziţiilor pot fi vizionate lucrările considerate cele mai reuşite de către juriul profesional”, se arată într-un comunicat de presă remis AGERPRES.
Bienala Grafică este organizată de consiliile judeţene Covasna, Harghita şi Mureş, Centrul de Cultură al judeţului Covasna, Muzeul Secuiesc al Ciucului, Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea şi Muzeul Judeţean Mureş. AGERPRES