De la 1 ianuarie a crescut punctul de amendă la 165 de lei față de 145 de lei cât a fost până acum. Și modul de calcul s-a schimbat. Așadar, valoarea punctului de amend reprezintă acum 5 la sută din salariul minim brut, cu 5 procente mai puțin.
Este prima modificare a punctului de amendă după 6 ani, deși salariul minim a crescut.
De la 1 ianuarie valoarea punctului de amendă a crescut la 165 de lei – de la 145 de lei. Suma reprezintă 5% din salariul minim brut pe țară, față de 10% cât a fost în ultimii șase ani. Clasele de sancțiuni rămân însă aceleași, în funcție de gravitate faptei. Iată câteva exemple:
Pentru lipsa centurii de siguranță, amenda va fi acum cuprinsă între 330 de lei și 495 de lei.
Iar șoferii care nu respectă culoarea roșie a semaforului vor plăti între 660 de lei și 825 de lei, pe lângă faptul că vor rămâne 30 de zile fără permis.
Pentru depășiri neregulamentare, neacordarea de prioritate altor șoferi alflați în trafic ori pentru șoferii agresivi implicați și într-o tamponare – amenzile cresc până la 990 de lei și pot ajunge până la 1.320 de lei. În plus, puteți rămâne fără permis pentru 60 de zile. Pentru alcool sau viteză mai mare de 50 de kilometri peste limita legală, amenzile pot fi între 1.485 de lei și 3.300 de lei – aceasta fiind și amenda maximă. În aceste cazuri, șoferii vor rămâne fără permis 90 de zile.
Respectațti regulile pentru că polițiștii vor da amenzile fără avertismente.
Sursa: Pro TV