A doua ediţie a Conferinţei administratorilor şi proprietarilor de păduri din Harghita şi judeţele învecinate va avea loc în cursul zilei de vineri, 26 ianuarie, la Miercurea-Ciuc, forul profesional urmând să reunească specialişti în domeniul silvic din ţară şi străinătate.
Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Harghita, Agenţia de Dezvoltare a Judeţului Harghita, Asociaţia de Dezvoltare Comunitară a Munţilor Harghita, Asociaţia de Organizaţii de Fermieri din Ţinutul Secuiesc şi Asociaţia Proprietarilor şi Administratorilor de Păduri din Estul Transilvaniei, iar printre invitaţi se numără reprezentaţi ai composesoratelor, proprietari privaţi de păduri, ocoalele private şi cele de stat din Harghita şi din judeţele limitrofe, precum şi reprezentanţi ai facultăţilor de silvicultură.
Conferinţa se va desfăşura la sediul Consiliului Judeţean Harghita, iar dezbaterile sunt structurate pe mai multe paneluri.
Potrivit informaţiilor furnizate, luni, de Consiliul Judeţean, primul panel are ca temă „Noul Cod Silvic şi Silvicultura inteligentă din punct de vedere climatic. Impactul schimbărilor climatice asupra silviculturii în regiunea montană” şi se va concentra asupra provocărilor generate de schimbările climatice şi rolului gestionării pădurilor.
„Gestionarea pădurilor din zona montană este deosebit de sensibilă la schimbările climatice, iar acest panel îşi propune să discute cum se poate adapta la aceste schimbări şi cum poate ajuta gestionarea pădurilor în lupta împotriva schimbărilor climatice”, se arată într-o informare a Consiliului Judeţean.
Al doilea panel se concentrează pe dezvoltările din domeniul gestionării pădurilor şi pe oportunităţile educaţionale.
„Inovaţia facilitează introducerea de noi tehnologii şi metode în gestionarea pădurilor, îmbunătăţind astfel eficienţa şi durabilitatea. Educaţia este crucială în formarea specialiştilor şi pregătirea generaţiilor viitoare pentru provocările de mediu”, precizează sursa citată.
În cadrul celui de-al treilea panel se va pune accent pe strategiile de conservare a naturii în gestionarea pădurilor şi va evidenţia importanţa conservării biodiversităţii şi protejării ecosistemelor forestiere.
De asemenea, în cadrul conferinţei se va discuta despre importanţa cotelor de carbon şi a oportunităţilor de investiţii oferite proprietarilor de păduri şi se va prezenta situaţia actuală a programului de împăduriri şi reîmpăduriri din PNRR, pentru a-i ajuta pe participanţi să înţeleagă opţiunile de finanţare disponibile pentru promovarea gestionării durabile a pădurilor.
„Printre prezentatorii panelurilor se numără experţi atât din ţară, cât şi din străinătate, inclusiv reprezentanţi ai Universităţii din Sopron, Universităţii Agronomice şi de Ştiinţe ale Vieţii din Ungaria, ai Facultăţii de Silvicultură şi Exploatări Forestiere din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov şi ai Universităţii Sapientia din Transilvania. În plus, la conferinţă vor participa reprezentanţi ai diferitelor instituţii şi organizaţii din domeniul silviculturii – sau cu legătură într-un fel sau altul cu acest domeniu -, precum şi actori politici care au, de asemenea, un rol important în gestionarea pădurilor şi combaterea schimbărilor climatice. Organizatorii speră că conferinţa va stimula angajamentul pentru o gestionare a pădurilor mai eficientă şi durabilă şi va încuraja colaborarea în lupta împotriva schimbărilor climatice”, mai menţionează sursa citată. AGERPRES