Ministerul Fondurilor Europene a postat în consultare publică Ghidul solicitantului pentru fondurile europene de 1 miliard de euro din cele 3 linii de ajutoare pentru PFA, ONG-uri și firme, pentru recuperarea din criza coronavirus COVID-19.
Potrivit AFIR, cele 3 tipuri de ajutoare nerambursabile prevazute sunt:
- Microgranturi de 2000 de euro pentru firme fără angajați (pe 2019), PFA și ONG-uri.
- Granturi de capital de lucru: 2.000-150.000 Euro pentru IMM din HoReCa și alte domenii afectate direct de criza coronavirus.
- Granturi pentru investiții de 50.000-200.000 euro pentru IMM-uri.
Cei interesați pot consulta documentul integral AICI: Ghidului Solicitantului aferent 3.1.1. Sprijin pentru IMM-uri în vederea depășirii crizei economice generate de pandemia COVID – 19.
În cadrul acestui ghid se va finanța un singur proiect cu 4 operațiuni, după cum urmează:
- Asistență tehnică pentru gestionarea procesului de selecție, contractare,autorizare cheltuieli, plată și monitorizare (inclusiv pentru crearea și administrarea platformei IT și implementare schemă de ajutor de stat;
- MICROGRANT în sumă fixă pentru capital de lucru, sub formă de cost unitar (2.000 euro/beneficiar);
- Granturi pentru capital de lucru, sub forma de cost unitar (15% din cifra de afaceri pe anul 2019);
- Granturi pentru investiții în activități productive (50.000 euro – 200.000 euro).
Condiții specifice privind investițiile:
- Investiția trebuie să fie menținută, funcțională și utilizată în regiunea beneficiară pentru minimum 5 ani de la efectuarea plății finale către beneficiar.
- Nu sunt permise achiziții în regim de leasing.
- Cheltuielile aferente achizițiilor de echipamente second-hand nu sunt eligibile.
- Cheltuielile cu închirierea de active corporale nu sunt eligibile.
- Cheltuielile cu achiziția de active (corporale și necorporale)sunt eligibile pentru calculul costurilor de investiții dacă îndeplinesc următoarele condiții:
- activele sunt utilizate exclusiv în cadrul locației/locațiilor de implementare stabilită/stabilite prin Cererea de finanțare și pentru scopul declarat în proiect;
- activele au fost achiziționate în condițiile stabilite de legea achizițiilor publice.
Perioada de consultare publică pentru aceste fonduri a început în data de 11 august 2020 și se încheie în data de 24 august 2020.
În acest timp, persoanele sau entitățile interesate vor putea formula observații și propuneri, care vor fi centralizate și la nivelul Autorității de Management pentru Programul Operațional Competitivitate.
Observațiile vor fi transmise la adresa de e-mail: secretariat.poc@mfe.gov.ro
IMM-urile dețin o parte însemnată din forța de muncă activă a României prin contractele individuale de muncă încheiate, respectiv un număr total de 2.564.484 contracte din care 886.803 contracte încheiate de microîntreprinderi, 860.996 contracte încheiate de întreprinderi mici și 816.685 contracte încheiate de întreprinderile mijlocii, astfel încât nevoia de sprijin a acestora fie prin granturi pentru capital de lucru, fie prin granturi de investiții este o nevoie reală cu un impact major asupra echilibrelor macroeconomice ale României.