Guvernul ungar a aprobat programul de consultanţă rurală, prin care numărul consilierilor rurali din Bazinul Carpatic va creşte de la 41 la 100 – a anunţat ministrul ungar al agriculturii la Budapesta.
Sándor Fazekas a declarat la cea de a VI-a întrunire a organizaţiilor fermierilor din Bazinul Carpatic că pentru Ministerul Agriculturii are o importanţă deosebită susţinerea colaborării fermierilor din Ungaria cu cei din ţările învecinate, precum şi sprijinirea transferului cunoştinţelor de specialitate.
Ministrul a mai subliniat că fermierii maghiari din afara Ungariei vor fi ajutaţi de consilierii rurali în obţinerea unor finanţări prin programele guvernamentale din Ungaria şi vor fi sprijiniţi să înţeleagă regulile sistemului administrativ ungar.
Conform ministrului una dintre cele mai importante realizări din ultima perioadă a fost lansarea programelor de dezvoltare economică din Serbia şi Ucraina. În cadrul acestora fermierii şi micii întreprinzători au beneficiat de finanţări de peste 100 de miliarde de Forinţi (1,47 miliarde RON). Noile posibilităţi au fost exploatate mai ales de către producătorii agricoli şi alimentari.
Rezultate bune se pot obţine doar prin unirea forţelor – a mai declarat ministrul – acesta fiind scopul pentru care am majorat numărul consilierilor rurali din cadrul programului pentru diasporă. Astfel, consilierii rurali vor putea sprijini fermierii maghiari să se evidenţieze în ţările lor, să li se consolideze afacerile iar agricutura să devină o posibilitate de muncă atractivă şi în rândul tinerilor.
Ministrul a menţionat importanţa exploatării potenţialului agricol pe care-l oferă Bazinul Carpatic. Această regiune poate deveni un spaţiu economic unitar prin unirea forţelor acelor comunităţi maghiare care înţeleg oportunităţile colaborării.
Árpád János Potápi, secretarul de stat responsabil pentru politica naţională din guvernul ungar a subliniat că în urmă cu 13 ani maghiarii îşi făceau griji pentru ziua de mâine deoarece vedeau periclitat sistemul de relaţii dintre maghiarii din Ungaria şi cei de dincolo de graniţe. “Nu am lăsat să se răsfire familia naţiunii noastre” – a menţionat secretarul de stat.
După educaţie şi cultură, iată că a fost iniţiat un mod de gândire unitar şi în domeniul economiei. Ne preocupă scopuri comune şi încep să apară şi soluţii. Organizaţiile fermierilor din Ungaria şi celor din disporă sunt fruntaşe în acest proces – a mai declarat secretarul de stat adăugând că pe această idee se pot naşte şi alte cooperări. “Noi contăm pe dumneavoartă, contaţi şi dumneavoastră pe noi” – a concis secretarul de stat.
Sándor Fazekas a declarat pentru MTI: Dezvoltarea reţelei de consultanţă rurală este finanţată dintr-un buget de 400 milioane de Forinţi (5,9 milioane RON). Ministerul Ungar al Agriculturii a semnat deja contracte de colaborare cu 20 de asociatii de fermieri din afara Ungariei. Ministerul însă, ţine legătura cu peste 50 de astfel de organizaţii în evidenţele cărora există peste 50 de mii de fermieri.
Katalin Tóth, subsecretarul de stat pentru relaţii externe ale Ministerului Agriculturii a subliniat pentru MTI că pe lângă programul de consiliere rurală există nenumărate programe educaţionale şi de înlesnire a relaţiilor economice maghiaro-maghiare care au ca scop sprijinirea colaborării întregii comunităţi agrare.
MTI
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.