A fost lansat volumul Ghidul Vinurilor din Bazinul Carpatic – Transilvania

A fost lansat volumul Ghidul Vinurilor din Bazinul Carpatic – Transilvania

Volumul Ghidul Vinurilor din Bazinul Carpatic – Transilvania a fost prezentat marţi la Budapesta şi reuneşte 13 zone viticol şi soiuri de struguri, precum şi 14 vii şi pivniţe, toate din zona Transilvaniei.

Ghidul vinului transilvănean a fost realizat în cadrul
Programului Naţional de Excelenţă în Vinificaţie, după o muncă de
aproape un an, a atras atenţia Eliza Kiss, însărcinatul ministerial
responsabil de vinificaţie al Ministerului Agriculturii din
Ungaria, prezentă la eveniment.

Ediţia lansată marţi este doar primul volum, care prezintă
soiurile de struguri, zonele viticole şi vinurile Bazinului
Carpatic. Aceasta oferă ocazia de a cunoaşte vinurile şi pivniţele
ardeleneşti, ajută la alegerea unui vin, precum şi la recunoaşterea
soiurilor de struguri cultivate în zona Bazinului Carpatic. Eliza
Kiss a subliniat că obligaţia ţării mame este să ofere sprijin şi
ajutor de specialitate pentru ca vinurile transilvănene să ajungă
pe piaţa din Ungaria.

“Bazinul Carpatic reprezintă un sistem ecologic unitar. Sunt
tradiţii şi vinicultori maghiari peste hotare, nu doar în
Transilvania, ci şi în Slovacia şi în Srem (Croaţia şi Serbia)”, a
arătat însărcinatul ministerial.

András Horkay, preşedintele Comisiei Naţionale a Enologilor
(OBB) din Ungaria a spus că volumul poate fi folosit şi drept ghid
pentru turiştii care doresc să viziteze Transilvania şi oferă
indicii despre pivniţele cu vinuri de aici. În timpul realizării
ghidului, specialiştii au avut ocazia să deguste peste 40 de tipuri
de vin, a adăugat Horkay.

Acesta a mai spus că din puntul de vedere al tipurilor,
peisajul vinicol transilvănean este destul de mixt, iar la comisie
au fost trimise în special vinuri de provenienţă regională. Dintre
vinurile albe, cele mai multe au fost de tip fetească regală, dar
au fost şi bakator, riesling italian, furmint sau chardonnay şi
sauvignon blanc, din soiuri internaţionale. Dintre vinurile roşii,
cel mai multe au fost de tip fetească neagră, iar dintre cele
provenite din vie de tip cadarcă a fost pinot noir. Horkay a
declarat că cele mai multe vinuri roşii prezentate au fost obţinute
din soiuri locale de struguri.

Géza Balla, enolog maghiar din Transilvania, a amintit de
acordul încheiat la finele lunii ianuarie între Asociaţia
Vinicultorilor Maghiari de peste Hotare, Ministerul Afacerilor
Externe şi Comerţului Exterior din Ungaria şi Ministerul
Agriculturii din Ungaria cu scopul de a sprijini vinicultorii
maghiari din afara Ungariei. Din asociaţie pot face parte
vinicultori din afara Ungariei care îşi asumă calitatea de
producători de vinuri maghiare, iar dacă participă la evenimente în
Ungaria să eticheteze vinurile în maghiară.