Inspectorii de mediu din Harghita şi Covasna au început monitorizarea urşilor care produc stricăciuni în staţiunea Băile Tuşnad, în vederea capturării şi relocării a două exemplare într-un fond de vânătoare îndepărtat.
Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Harghita, Domokos László, a declarat că Ministerul Mediului a aprobat cererea depusă de instituţia pe care o conduce privind relocarea a doi urşi care în ultima vreme intră în gospodăriile localnicilor din Băile Tuşnad şi creează mari probleme.
În acest sens, o echipă formată de specialişti din Harghita şi Covasna, pregătită în cadrul unui proiect european, a început monitorizarea urşilor pentru a identifica locurile în care aceştia circulă, orele la care apar în oraş, dar şi ce obiceiuri au, urmând ca apoi să amplaseze o cuşcă specială cu ajutorul căreia să-i captureze şi să-i transporte într-un alt fond de vânătoare. Procedura de relocare trebuie realizată cât mai repede, întrucât valabilitatea autorizaţiei este de aproximativ o lună.
În ultima perioadă, localnicii din Băile Tuşnad au sesizat faptul că mai mulţi urşi vin în staţiune, intră în gospodării sau chiar în case şi provoacă mari neplăceri. O femeie a povestit că a dat ‚nas în nas cu ursul’, după ce sălbăticiunea i-a intrat în locuinţă, dar a fugit după ce a auzit-o ţipând, iar în alt caz animalul a intrat într-o casă de vacanţă şi a deschis frigiderul, în căutare de hrană, dar acesta era gol. De asemenea, o ursoaică cu pui a intrat într-o gospodărie de trei ori pe parcursul a două săptămâni şi a ucis nouă găini, în vreme ce un alt urs a smuls pereţii de scândură la un punct de colectare a deşeurilor de la un hotel din centrul staţiunii şi a zgâriat un dozator de lapte din apropiere.
Oamenii spun că nu mai au linişte şi că ‚se află în pericol de moarte’, mai ales că urşii au ajuns să se plimbe prin staţiune chiar şi în timpul zilei.
Domokos Laszlo a subliniat că specialiştii instituţiei pe care o conduce se află permanent în alertă şi cooperează cu reprezentanţii fondurilor de vânătoare şi cu autorităţile locale, atât din Băile Tuşnad cât şi în alte localităţi în care urşii produc diverse incidente. El a spus că, în urmă cu câteva zile, în localitatea Misentea, a fost împuşcat un urs de aproximativ trei ani care era grav rănit, cel mai probabil după ce îşi prinsese laba într-un laţ şi devenise agresiv. Un alt urs a fost găsit prins în laţ în zona Borsec şi a fost preluat de reprezentanţii fondului de vânătoare, urmând să fie eliberat.
Numărul incidentelor provocate de urşi a crescut, în ultima perioadă, de la începutul anului fiind înregistrate aproximativ 30 de astfel de cazuri.
Pentru evitarea atacurilor la animalele domestice, şeful APM Harghita le recomandă ciobanilor să nu lase vitele singure la păşunat şi să nu amplaseze stânele în locurile frecventate de urşi. Potrivit evaluării efectuate de APM, în pădurile din Harghita trăiesc între 900 şi 1.000 de urşi.
AGERPRES