Primăria comunei Saschiz a anunţat, miercuri, că a început organizarea de şantier pentru restaurarea Cetăţii de Refugiu din secolul XIV şi că din cauza existenţei pericolului de accidentare, obiectivul turistic nu mai este vizitabil până la finalizarea lucrărilor.
Lucrările de restaurare a Cetăţii de Refugiu din secolul al XIV-lea, cunoscută şi sub denumirea de Cetatea Ţărănească, au o valoare totală de aproape 8,5 milioane de lei, sunt estimate să dureze 24 de luni şi vizează redarea circuitului turistic a acestui edificiu, un monument istoric amplasat în situl rural Saschiz şi care se află în patrimoniul UNESCO.
Comuna Saschiz a reuşit, în anul 2017, să încheie contractul de finanţare pentru proiectul ”Restaurarea cetăţii de refugiu secolul XIV din Saschiz, judeţul Mureş” cu Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management şi cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru, în calitate de Organism Intermediar.
Contractul de finanţare a fost semnat în 26 mai 2017, iar termenul iniţial de implementare a proiectului era data de 10 decembrie 2019, însă din cauza procedurilor birocratice, ordinul de începere a lucrărilor a fost dat abia în luna iulie a acestui an.
Prin acest proiect, Primăria Saschiz urmăreşte, conform reprezentanţilor acesteia, restaurarea obiectivului prin păstrarea tuturor caracteristicilor sale istorice şi artistice, realizarea şi distribuirea de materiale de informare şi publicitate pentru a evidenţia valorile reprezentate de clădire, realizarea unor activităţi de marketing şi de promovare turistică a obiectivului de patrimoniu şi digitizarea acestuia.
Din valoarea totală de 8.490.911,23 lei a proiectului, 8.257.753,61 lei reprezintă finanţare nerambursabilă, iar diferenţa este valoarea contribuţiei proprii eligibile a beneficiarului.
Cetatea Ţărănească din Saschiz este o cetate de apărare, care servea drept refugiu pentru localnici în caz de invazii, dar în acelaşi timp şi pentru păstrarea alimentelor întrucât asigura un regim termic adecvat.
Ridicarea acestei cetăţi a început în anul 1347 de către şapte comunităţi, are formă de navă şi se întinde pe o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi.
Legendele spun că orice negustor care trecea prin Saschiz era obligat să ducă un car de piatră până sus pe deal. De altfel, în jurul Cetăţii Ţărăneşti din Saschiz s-au ţesut de-a lungul vremii mai multe legende, iar una spune că din cetate ar exista un gang secret, subteran, care face legătura cu biserica evanghelică din centrul satului.
În ultimii ani, starea de degradare a zidurilor cetăţii s-a accentuat şi, pe lângă faptul că punea în pericol securitatea turiştilor, exista riscul distrugerii acestui important monument istoric.
Până în anul 2012, Primăria Saschiz a avut un contract de finanţare cu Ministerul Dezvoltării, a fost alocată o sumă de bani, au fost obţinute toate avizele, inclusiv de la Comisia Naţională a Monumentelor Istorice, însă proiectul de reabilitare nu a mai putut fi continuat, fiind blocat la nivelul Guvernului.
Patrimoniul UNESCO în judeţul Mureş include, pe lângă situl săsesc format din Cetatea Ţărănească şi Biserica fortificată din Saschiz, şi Centrul istoric Sighişoara, construit în secolele XIII-XIV. AGERPRES