Anul familiilor maghiare de peste hotare” cuprinde în afara granturilor destinate sprijinirii familiilor, cercetări ştiinţifice, programe de formare profesională şi tabere – a precizat Péter Szilágyi, subsecretar de stat responsabil cu politicile naţionale din cadrul cabinetului prim-ministrului, vineri, la Budapesta, cu ocazia lansării anului tematic.
Subsecretarul de stat a subliniat că alocaţia bugetară pentru programele anului familiilor maghiare de peste hotare este de un miliard de forinţi (aprox. 15 milioane de lei); în plus, 500 de milioane de forinţi (aprox. 7,5 milioane de lei) sunt disponibili pentru continuarea programelor din anii precedenţi.
Péter Szilágyi a mai subliniat că seria de evenimente nu se va limita la acordarea diferitelor subvenţii, ci va include şi cercetări ştiinţifice, progarme de formare profesională şi tabere. El a spus că cercetările vor aborda încheierea căsătoriilor de către maghiarii de peste hotare, obiceiurilor de alegere a partenerilor, disponibilitatea de a avea copii, precum şi alte probleme ce privesc familiile.
Demnitarul a adăugat că secretariatul de stat pe care îl reprezintă va lansa un concurs destinat firmelor maghiare de peste hotare cu scopul de a stimula înfiinţarea de afaceri prietenoase din punctul de vedere al familiilor şi dezvoltarea serviciilor oferite de cele existente. A amintit drept exemplu sprijinirea configurării, în cadrul firmelor, a unor încăperi prietenoase din punctul de vedere al familiilor. În plus, ei ar dori să sprijine activitatea de practică profesională şi instruirea la locul de muncă – a comunicat subsecretarul de stat, subliniind că doresc să ofere astfel de posibilităţi mai multor sute de elevi şi studenţi până la sfârşitul lui februarie 2019.
Péter Szilágyi a semnalat că întreprinzătorii neagricoli pot depune cereri de finanţare pentru sume între 3 şi 6 de milioane de forinţi (aprox. 45-90 de mii de lei), iar cei agricoli pentru sume între 3 şi 4,5 de milioane de forinţi (aprox. 45-67,5 de mii de lei). Concursurile referitoare la aceste cereri de finanţare vor fi publicate în februarie-martie, a adăugat el, iar suma totală ce va fi distribuită ca subvenţie este de 500 de milioane de forinţi (aprox. 7,5 milioane de lei).
Şi micile comunităţi maghiare de peste hotare – consiliile locale, organizaţiile civice şi comunităţile bisericeşti – vor putea beneficia de finanţări; suma disponibilă pentru demararea activităţilor prietenoase din punctul de vedere al familiilor fiind de 200 de milioane de forinţi (aprox. 3 milioane de lei), a spus Péter Szilágyi.
În mod similar, vor fi sprijinite şi instituţiile sanitare, intenţia fiind de a crea o reţea a asistentelor medico-sociale în Bazinul Carpatic.
În plus, vor avea loc sesiuni de pregătire şi circuite profesionale administrate în cooperare cu organizaţiile partenere, cum ar fi asociaţia Ringató-képzés ce derulează sesiuni de pregătire în educaţia muzicală a copiilor mici, Asociaţia Ungară a Asistentelor Medico-Sociale şi Fundaţia “Ajutăm Acasă”.
Vor fi anunţate şi evenimente prietenoase din punctul de vedere al familiilor, astfel data de 17 februarie va fi Ziua Familiei în clădirea Parlamentului Ungariei, vor fi finanţate manifestări destinate familiilor ce vor avea loc în ţările limitrofe Ungariei şi se va organiza şi o tabără de creaţie intitulată Hello Wood.
În lunile mai şi decembrie se vor distribui pachete de iniţiere pentru familiile din afara graniţelor Ungariei care vor să beneficieze de subvenţia maternală.
Vor fi continuate şi programele anilor tematici anteriori, astfel au fost alocate peste 300 de milioane de forinţi (peste 4,5 milioane de lei) pentru dezvoltarea instituţiilor de calificare profesională, a afirmat Péter Szilágyi, semnalând totodată că întâlnirea întreprinzătorilor maghiari din Bazinul Carpatic va avea loc între 11 şi 14 iunie la Mezőkövesd. Va continua şi programul de dezvoltare a grădiniţelor.
Subsecretarul de stat a subliniat, colectivul din care face parte îşi continuă activitatea bazându-se pe cadrul legal şi sistemul de instituţii creat în 2010. Rezultatele se văd deja, dar sunt încă multe de făcut; edificarea naţiunii începe abia acum, a afirmat Szilágyi.
El a evocat că primul an tematic a fost anunţat în anul 2012, abordând în fiecare an câte o problematică diferită. Primii ani au fost dedicaţi învăţământului şi culturii, iar în 2015 a trecut în prim-plan domeniul economic. Tematica acestui an a fost hotărâtă de Conferinţa Permanentă Maghiară (MÁÉRT), reprezentanţii politici ai comunităţilor maghiare din Bazinul Carpatic hotărând în noiembrie anul trecut ca 2018 să fie dedicat familiilor.
Boglárka Illés, subsecretar de stat responsabil pentru politica de tineret şi egalitatea de şanse în cadrul Ministerului Resurselor Umane a vorbit despre faptul că ei doresc să ofere familiilor maghiare mai multă apreciere şi atenţie, să le acorde noi subvenţii şi bonificaţii în cadrul seriei de programe Anul Familiilor.
Ea a adăugat că numărul căsătoriilor creşte în continuu începând din anul 2010, iar numărul divorţurilor scade. Fără echivoc, tinerii se gândesc la întemeierea familiilor, a afirmat Boglárka Illés, adăugând că tinerii îşi doresc în medie doi copii, dar rata de fertilitate este momentan de 1,5.
Dintre măsurile de sprijinire a amintit programul “Cordonul ombilical” şi parte a acestuia “Obligaţiunile de bebeluş”, o subvenţie acordată tuturor părinţilor maghiari din Ungaria şi din afara graniţelor ţării, în forma unui depozit bancar de 42.500 de forinţi (aprox. 640 de lei). A mai specificat că suma subvenţiei maternale unice depăşeşte 60 de mii de forinţi (900 de lei).
MTI
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.