A încetat din viaţă Tamás Gáspár Miklós, filosof si publicist
maghiar originar din România
A încetat din viaţă Tamás Gáspár Miklós, filosof si publicist maghiar originar din România

A încetat din viaţă Tamás Gáspár Miklós, filosof si publicist maghiar originar din România

A încetat din viaţă Tamás Gáspár Miklós, a anunţat, duminică, litera.hu, portalul literar din Ungaria, pe pagina sa de Facebook. Filosoful şi publicistul a murit duminică, 15 ianuarie, după o lungă suferinţă,
la vârsta de 74 de ani, a confirmat familia pentru agenţia ungară
de presă MTI.
Tamás Gáspár Miklós s-a născut la Cluj Napoca, în data de 28 noiembrie 1948. A absolvit Filosofia la Universitatea Babeş-Bolyai din oraşul natal, în anul 1972. A lucrat ca redactor al săptămânalului clujean Utunk până în anul 1978, când s-a mutat în Ungaria.

În perioada 1979-1982 a predat la Facultatea de Ştiinţe Umaniste din cadrul Universităţii Eötvös Loránd (ELTE) din Budapesta ca cercetător asociat în cadrul Departamentului de Istoria Filosofiei, dar a fost concediat pentru “comportamentul său opozant”. A fost profesor invitat la Universitatea Yale din Statele Unite, după care a predat la universităţi din Anglia şi Franţa.

A fost unul dintre cei mai cunoscuţi membri ai opoziţiei democratice din epoca comunistă a lui János Kádár. În 1985, a participat la reuniunea de la Monor a grupurilor politice de opoziţie din Ungaria.

În perioada 1988-1990 a fost preşedintele executiv al partidului Alianţa Democraţilor Liberi (SZDSZ) din Ungaria, iar în perioada 1992-1994 a fost preşedintele Consiliului Naţional al partidului. A fost şi deputat din partea SZDSZ în Parlamentul ungar (1990 – 1994), însă în anul 2000 a părăsit partidul.

Din anul 1989 a fost profesor asociat la Departamentul de Filosofie al Facultăţii de Drept din cadrul ELTE, iar apoi cercetător principal la Institutul de Filosofie al Academiei de Ştiinţe Ungare. Din anul 2007 a devenit profesor invitat la Universitatea Central Europeană (CEU).

În anul 2002 devine vicepreşedinte al forumului social “ATTAC Magyarország”, iar în anul 2008 cofondator al Cartei Sociale.

În anul 2005 a fost decorat cu Ordinul de Merit al Republicii Ungare (grad civil) “ca recunoaştere a activităţii sale ştiinţifice şi didactice remarcabile, şi pentru activitatea sa publicistică şi în viaţa publică”. Însă, în anul 2016 a renunţat la ordin şi l-a restituit. În anul 2020 a fost ales cetăţean de onoare al Budapestei.

Sursa: MTI