Cea de a X-a ediţie a Festivalului Internaţional Studio, organizat de Universitatea de Arte din Târgu Mureş, reuneşte până în data de 24 noiembrie 13 universităţi de teatru din Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria, Lituania, Polonia, Serbia, Mexic şi România.
„Urmează 10 zile în care vom lucra împreună cu studenţi din 13 universităţi, de dimineaţa până seara. Şi această ediţie de festival este concepută pe module de ateliere dimineaţa, apoi în timpul amiezii, dezbateri, conferinţe, prezentări de filme, concerte şi spectacole de teatru, de teatru, de animaţie, de coregrafie. Încercăm să oferim tuturor studenţilor care vin la festival şi profesorilor lor o paletă foarte largă de activităţi care să răspundă în primă, în primul rând tuturor cerinţelor specializărilor universităţii noastre (…) Este un festival deschis cu intrare liberă şi poate participa oricine din oraş”, a declarat decanul secţiei române a Universităţii de Arte din Târgu Mureş, Oana Leahu, miercuri, într-o conferinţă de presă.
Ea a arătat că festivalul a debutat în data de 9 noiembrie cu o tabără internaţională de scriere dramatică şi că, începând de miercuri, urmează festivalul propriu-zis.
„De fapt, festivalul a debutat pe data de 9 noiembrie cu Tabăra Internaţională Scriere Dramatică, pe care din doi în doi ani o facem împreună cu o organizaţie de artele spectacolului şi dramaturgie din New York (…). Traducerile a piesei de teatru şi materialele pe care le realizează studenţii vor fi prezentate în 16 şi 17 noiembrie, în cadrul festivalului şi în afară de şcolile din Europa – Bulgaria, Serbia, Polonia, Ucraina, Lituania, Republica Moldova prezente în festival şi de universităţile din România Bucureşti, Craiova, Timişoara, Iaşi, Cluj şi universitatea noastră, desigur -, avem bucuria de a avea şi reprezentanţii Universităţii Arcos din Puerta Vallarta din Mexic şi este foarte frumos că anul trecut au venit doi profesori care au creat un film, o paralelă între Transilvania şi Mexic, între Târgu Mureş, Sighişoara şi alte localităţi pe care le-au văzut şi Puerta Vallarta, care este un spaţiu absolut special şi spectaculos din Mexic. Acest film va avea şi el premiera în festivalul nostru. Este un scurt-metraj, un documentar artistic şi aşteptăm să ne onoreze cu prezenţa şi ambasadoarea Mexicului în România”, a spus Oana Leahu.
Decanul Facultăţii de Artă în limba maghiară a UAT, Anna Kos, a precizat că pe perioada festivalului sunt programate ateliere susţinute de personalităţi din domeniu, vor avea loc spectacole invitate şi workshopuri, lansări de carte, un concert, două expoziţii foto şi o vizionare de film.
Invitatul special al acestei ediţii a Festivalului Internaţional Studio este dramaturgul Matei Vişniec, care va susţine două prelegeri şi îşi va lansa o serie de cărţi.
Pe parcursul festivalului vor avea loc ateliere susţinute de personalităţi din domeniu, cum sunt Gigi Căciuleanu, Dragoş Buhagiar, Cristian Ban, Andrei Măjeri, Vladimir Anton, Szabo Attila, Feher Ferenc, Andreea Belu, Andrei Popov, Viorica Capdefier, Oleg Mardari, Marin Fagu, Ivona Velicu, Mihaela Sîrbu, Mykhail Uritskiy & Kateryna Lukianenko, Cari Tibor, Cristina Chiriac, Bianca Holobuţ, Melissa Castillo, Metzli Robles, Arturo Moreno, Petar Bencina, Plamen Markov, Lorette Enache, Filip Odangiu, Laura Bilic, Daniel Pop, Eduardo Corpus, Adam şi Laura Boboc, Nuţi & Sorin Dorobanţu.
Pe lângă spectacole şi workshopuri, la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional Studio vor avea loc lansări de carte, concert Luiza Zan & Gyárfás István Trió, două expoziţii foto, premiera „Acelaşi loc”, coproducţie a Universităţii de Arte din Târgu Mure, Centrul de Studii Universitare Arkos din Puerto Vallarta (Mexic), Verité (Mexic) şi PonlePlay (Mexic), în asociere cu Asociaţia pentru Educaţie, Cultură şi Artă ECART din România şi vizionări de filme de scurtmetraj, spectacole invitate ale Teatrului Matei Vişniec din Suceava, Teatru pe roţi Arad, Wortwiege (Austria) şi multe altele. AGERPRES